Κόσμος

Νέα παραβίαση των χωρικών υδάτων της Ιαπωνίας από την Κίνα

Η Κίνα προέβη σε νέα παραβίαση των χωρικών υδάτων της Ιαπωνίας. Συγκεκριμένα τρία κινεζικά πλοία εισήλθαν τη Δευτέρα στα ιαπωνικά χωρικά ύδατα στο αρχιπέλαγος Σενκάκου, όπου βρίσκονται τα διαφιλονικούμενα, και από την Κίνα, νησιά, τα οποία όμως είναι κάτω από ιαπωνική διοίκηση, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική ακτοφυλακή. Παρόμοιο περιστατικό είχε παρατηρηθεί και το Σάββατο.

Αυτές οι επανειλημμένες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων της Ιαπωνίας προκαλούν την οργή της δεξιάς κυβέρνησης του Σίνζο Άμπε, ο οποίος έχει υποσχεθεί να ενισχύσει την ικανότητα επιτήρησης γύρω από τη συστοιχία των νησιών, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, ανήκουν στην ιαπωνική επικράτεια και δεν είναι «διαπραγματεύσιμα».

Το Πεκίνο στέλνει τακτικά πλοία και εσχάτως αεροσκάφη γύρω από το αρχιπέλαγος, ειδικά μετά από το Σεπτέμβριο, όταν το Τόκιο εθνικοποίησε τρία από τα πέντε νησιά που απαρτίζουν τη νησιωτική συστοιχία. Η διαμάχη ανάμεσα στο Πεκίνο και το Τόκιο με εκατέρωθεν απειλές κλιμακώθηκε αμέσως μετά την εθνικοποίηση.

Τα ακατοίκητα νησιά βρίσκονται 200 χιλιόμετρα βόρειο-ανατολικά της ακτή της Ταϊβάν και 400 χιλιόμετρα δυτικά της νήσου Οκινάουα στη νότια Ιαπωνία.

Εκτός από τη στρατηγική τους θέση, τα νησιά κρύβουν υδρογονάνθρακες στον υποθαλάσσιο χώρο τους.

Σχόλια