Κόσμος

Έληξε η ομηρία στην Αλγερία, ωστόσο υπάρχουν νέα θύματα

Η επιχείρηση των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας "έβαλε τέλος στην κατάσταση ομηρίας" στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου του Ιν Αμένας, όπως ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου από το Λονδίνο ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν και νέα θύματα.

Όπως μετέδωσε το BBC, 11 ένοπλοι ισλαμιστές σκοτώθηκαν, αφού προηγουμένως πρόλαβαν να εκτελέσουν άλλους 7 ομήρους, οι εθνικότητες των οποίων δεν κατέστη δυνατό να γίνουν γνωστές. Ακόμα και ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, αρκούμενος απλά να δηλώσει ότι «η επιχείρηση ολοκληρώθηκε».

«Η κατάσταση ομηρίας έλαβε τέλος μετά τη νέα επίθεση των αλγερινών δυνάμεων, από την οποία υπάρχουν νέα θύματα», είπε ο Χάμοντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λίον Πανέτα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο. «Ζητήσαμε από τους Αλγερινούς να μας παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες», πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός, ο οποίος, μιλώντας για τις νέες απώλειες, τις οποίες χαρακτήρισε «λυπηρές», τόνισε ότι «οι τρομοκράτες φέρουν ακέραια την ευθύνη».

Λίγο νωρίτερα και η Νορβηγία επιβεβαίωσε τη λήξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Αλγερία. Όπως επίσης έγινε γνωστό, το Σάββατο απελευθερώθηκαν άλλοι 16 ξένοι όμηροι, μεταξύ των οποίων δύο Αμερικανοί, δύο Γερμανοί και ένας Πορτογάλος, σύμφωνα με τοπική πηγή.

Οι ειδικές δυνάμεις, σύμφωνα με πληροφορίες, εντόπισαν μέσα στην εγκατάσταση 15 καμένα πτώματα, χωρίς να γίνει γνωστό αν ήταν όμηροι ή ένοπλοι ή κάτω από ποιες συνθήκες έχασαν τη ζωή τους.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού BP, Μπομπ Ντάντλεϊ, ανακοίνωσε ότι οι 14 από τους 18 εργαζομένους του ομίλου στο Ιν Αμένας της ανατολικής Αλγερίας είναι σώοι. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι μεταξύ των διασωθέντων είναι και ο Αμερικανός Μαρκ Κομπ, διευθυντής της κοινοπραξίας του Ιν Αμένας. Η τύχη των υπόλοιπων τεσσάρων εργαζόμενων παραμένει άγνωστη.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες από την περιοχή δίνουν μια αρκετά συγκεχυμένη εικόνα, με αρκετά μεγάλη ασάφεια ως προς το τι πραγματικά έχει συμβεί.

Η επιχείρηση των ισλαμιστών για την κατάληψη των εγκαταστάσεων άντλησης φυσικού αερίου στο Ιν Αμένας, βαθιά στην έρημο της Σαχάρας, έχει ως τώρα στοιχίσει τη ζωή σε 25 με 27 εργαζόμενους - Αλγερινούς και ξένους - και αρκετούς ενόπλους. Συνολικά 573 Αλγερινοί εργαζόμενοι και 100 από τους 132 ξένους έχουν απελευθερωθεί. Οι υπόλοιποι ξένοι δεν έχουν εντοπιστεί.

Σχόλια