Κόσμος

Στην κηδεία του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Από την εξέδρα των επισήμων παρακολούθησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος την κηδεία του Τούρκου δημοσιογράφου Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, στην οποία παρέστη προκαλώντας ιδιαίτερη συγκίνηση τόσο στην οικογένειά του, όσο στους χιλιάδες παρισταμένους αλλά και τηλεθεατές που παρακολούθησαν τη νεκρώσιμη ακολουθία από τους δέκτες τους.

Η σύζυγος του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη, ξέσπασε σε λυγμούς την ώρα που δεχόταν τα συλλυπητήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη στον αυλόγυρο του τεμένους του Τεσβίκιε στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε νωρίτερα σήμερα Σάββατο η νεκρώσιμη ακολουθία.

Η ίδια δήλωσε αργότερα στον τουρκικό Τύπο ότι ένα από τα τελευταία γεύματα του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, στις 9 Ιανουαρίου, έγιναν στο σπίτι του Οικουμενικού Πατριάρχη στα Θεραπειά, όπου είχε παρατεθεί γεύμα προς τιμήν του εκλιπόντος δημοσιογράφου.

Στην περιοχή του τεμένους είχε διακοπεί η κυκλοφορία, ενώ η δημαρχία της περιοχής είχε αναρτήσει σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στο τέμενος μεγάλα πανό με τη φωτογραφία του δημοσιογράφου τα οποία ανέγραφαν το εξής: "Λυπούμαστε... Ένα φύλλο ημερολογίου έχει πέσει. Τώρα δεν έχουμε 32η μέρα" (παραπέμποντας στο εμβληματικό τηλεοπτικό πρόγραμμα του Μεχμετ Αλί Μπιράντ "32η μέρα").

Στην τελετή, εκτός από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκούλ, πολιτικοί και χιλιάδες προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο, από μουσικούς μέχρι διπλωμάτες, επιχειρηματίες, αλλά και κληρικούς.

«Αγαπούσαμε πολύ τον Μπιράντ. Στις 9 Ιανουαρίου δειπνήσαμε στο σπίτι του και περάσαμε όμορφα. Κανείς από μας δεν είχε φανταστεί αυτό το πράγμα. Αλλά πάντα γίνεται το θέλημα του Θεού και πρέπει να υπακούμε σε αυτό», είπε ο κ. Βαρθολομαίος. «Είχε υπηρετήσει την τουρκική και τη διεθνή κοινωνία, καθώς και την παγκόσμια ειρήνη για πολλά χρόνια. Ήταν διανοούμενος, γενναίος και δημοκρατικός. Πάντα υποστήριζε τα αιτήματα των μειονοτήτων. Του είμαστε ευγνώμονες», προσέθεσε.

«Ενημέρωνε τους Τούρκους για τις διεθνείς ειδήσεις και εμάς για το σύνθετο και το πολύπλευρο της αλήθειας στην Τουρκία με τον πιο πειστικό τρόπο. Ήταν ένας ήρωας της ελευθερίας και της ειρήνης. Θα τον θυμόμαστε για πάντα», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία Φράνσις Ρικιαρντόνε.

(Στη φωτογραφία ο κ. Βαρθολομαίος και ο Αμπτουλάχ Γκιουλ στην κηδεία του Τούρκου δημοσιογράφου)

Σχόλια