Κόσμος

Κηδεύεται 132 χρόνια μετά το θάνατό του

Πάνω από 100 χρόνια πέρασαν από την ημέρα που ο Νεντ Κέλι εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού για όσα είχε διαπράξει. Ωστόσο οι απόγονοί του τον αποχαιρετούν μόλις τώρα.

Ο Κέλι, αν και απαγχονίστηκε για φόνους και ένοπλες ληστείες στην Αυστραλία το 1880, εντούτοις στη συνείδηση πολλών Αυστραλών έχει καταγραφεί ως «λαϊκός ήρωας».

Πέρασαν 132 χρόνια ώσπου να βρεθούν τα οστά του, μιας και είχε ταφεί σε έναν ομαδικό τάφο της φυλακής. Τα οστά δόθηκαν στους απογόνους του την Τετάρτη, ενώ η ταφή τους θα γίνει την Κυριακή, δίπλα στον τάφο της μάνας του στο νεκροταφείο Γκρέτα.

Ο Νεντ Κέλι βρέθηκε αντιμέτωπος με το νόμο για πρώτη φορά όταν επιτέθηκε σε έναν Κινέζο χοιροτρόφο το 1869 μετά από καβγά του δεύτερου με την αδερφή του Κέλι. Εξοργισμένος με το σωφρονιστικό σύστημα της Αυστραλίας και με τις άδικες νομοθεσίες που επιβράβευαν τους πλούσιους και έστελναν στη φυλακή τους φτωχούς, άρχισε, μαζί με συγγενείς του, να κλέβει ζώα εκτροφής από τους πλούσιους. 

Η χειροποίητη "πανοπλία" που φορούσε ο Κέλι κατά την τελευταία μάχη του με τους αστυνομικούς, καθώς και τα τελευταία του λόγια πριν τον κρεμάσουν στη Μελβούρνη το 1880 - «αυτή είναι η ζωή» - βοήθησαν στο να χτιστεί ο θρύλος του Νεντ Κέλι και να γίνει μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της Αυστραλίας.

Σχόλια