default-image

Αλγερία: Νεκροί πολλοί από τους ομήρους

Κόσμος
Αλγερία: Νεκροί πολλοί από τους ομήρους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για την υπόθεση ομηρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αλγερία. Η αλγερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα για τη χθεσινή επιχείρηση, ωστόσο, μέχρι στιγμής, νεκροί φαίνεται να είναι αρκετοί όμηροι, ενώ δεκάδες άλλοι αγνοούνται. Τουλάχιστον εννέα ξένοι όμηροι κατάφεραν να διαφύγουν. Υπενθυμίζεται πως πάνω από 200 ήταν αρχικά οι ξένοι υπήκοοι που βρίσκονταν υπό καθεστώς ομηρίας, όλοι τους εργαζόμενοι πετρελαικών εταιρειών.

Στρατιωτικές δυνάμεις της Αλγερίας εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της ομάδας των ένοπλων ισλαμιστών που έχει συλλάβει τους ομήρους στην έρημο της Αλγερίας, όμως, σύμφωνα με εκπρόσωπο των ισλαμιστών, 34 όμηροι και 15 ένοπλοι σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση.  

Στους επιβεβαιωμένους νεκρούς μετά την επέμβαση βρίσκονται Βρετανοί, Αλγερινοί και Φιλιππινέζοι. Οι δεκάδες που αγνοούνται προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία και φυσικά την ίδια την Αλγερία.

Από τις λίγες καλές ειδήσεις που επιβεβαιώνονται από τις ξένες κυβερνήσεις είναι η διαφυγή ενός Ιρλανδού, τριών Ιαπώνων και πέντε Αμερικανών.

Τα αλγερινά ΜΜΕ είχαν κάνει λόγο για 11 νεκρούς δράστες, τρεις Αιγύπτιους, δύο Αλγερινούς, δύο Τυνήσιους, δύο Λίβυους, έναν Γάλλο και έναν Μαλινέζο. Στους Αλγερινούς περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής της ομάδας, ο Τάχερ Μπεν Σένεμπ, σύμφωνα τουλάχιστον με τις αναφορές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ  έσπευσε να δηλώσει πως οι εξελίξεις καθιστούν αναγκαία τη συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης στην πρώην γαλλική αποικία, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός  Ντέιβιντ Κάμερον ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα ομιλία του όπου θα αποσαφήνιζε τη σχέση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σήμερα σε νέα συνεδρίαση της επιτροπής Cobra, στην οποία συμμετέχουν υπουργοί και αξιωματούχοι ασφαλείας, για τη διαχείριση της κρίσης.

Από την πλευρά της, η Ιαπωνία ζητά τον άμεσο τερματισμό της επιχείρησης στο Μάλι.

Ωστόσο η κρίση στην Αλγερία δε φρέναρε τη στρατιωτική επιχείρηση που  είναι τα τελευταία 24ωρα σε εξέλιξη, καθώς ήδη το Παρίσι έχει αναπτύξει 1.400 στρατιώτες στο έδαφος του Μάλι προκειμένου να αναχαιτίσει τους ισλαμιστές αντάρτες που στόχο έχουν την ανατροπή της κυβέρνησης.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. έδωσαν το πράσινο φως στο σχέδιο να στείλουν εκατοντάδες στρατιωτικούς για να εκπαιδεύσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις του Μάλι στον πόλεμο εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών που στόχο έχουν την ανατροπή της κυβέρνησης. Η Ε.Ε αποφάσισε να στείλει 200 στρατιώτες, ανάμεσά τους και 3 Έλληνες, στην πρώην γαλλική αποικία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News