default-image

Επτά χρόνια κάθειρξη σε Έλληνα που παρίστανε το μεγιστάνα

Κόσμος
Επτά χρόνια κάθειρξη σε Έλληνα που παρίστανε το μεγιστάνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για μυθική απάτη καταδικάστηκε χθες σε επτά χρόνια κάθειρξη στη Βρετανία ο γνωστός και ως "The Don" Έλληνας Αχιλλέας Καλλάκης, ο οποίος παρίστανε το μεγιστάνα για να παίρνει δάνεια εκατομμυρίων λιρών από τις τράπεζες.

Ο 44χρονος Αχιλλέας Καλλάκης, ανιψιός του Έλληνα εφοπλιστή Παντελή "Λου" Καλλάκη, καταδικάστηκε για απάτη, αφού με ψευδείς βεβαιώσεις έλαβε 740 εκατομμύρια στερλίνες σε δάνεια από την Allied Irish Banks χρησιμοποιώντας τα χρήματα για να αγοράσει ακίνητα και να χρηματοδοτήσει έναν τρόπο ζωής εκατομμυριούχου. Ο ίδιος εξασφάλισε άλλα 29 εκατομμύρια στερλίνες από την Bank of Scotland για να μετατρέψει ένα πορθμείο σε σούπερ γιοτ, το οποίο ανήκει τώρα στον Lloyds, και πάλι με ψευδείς βεβαιώσεις.

Ο συγκατηγορούμενός του, ο 44χρονος Αλεξάντερ Ουίλιαμς - πλαστογράφος και φίλος του Καλλάκη από το πανεπιστήμιο, ο οποίος υποδυόταν τον οικονομικό του σύμβουλο - καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών για τη δημιουργία πλαστών εγγράφων για να υποστηριχτούν οι ψευδείς ισχυρισμοί του Καλλάκη στις τράπεζες.

«Οι δύο τράπεζες ενήργησαν αναμφιβόλως απρόσεκτα και απερίσκεπτα καθώς δεν έκαναν πλήρεις έρευνες προτού καταβάλουν τα χρήματα», δήλωσε ο δικαστής Άντριου Γκόιμερ ανακοινώνοντας την ετυμηγορία του.

«Αν και δεν εξισώνω τη θέση των τραπεζών με αυτήν ενός νοικοκυριού ή ενός ιδιοκτήτη αυτοκινήτου που ξεχνάει να ασφαλίσει το σπίτι ή το αυτοκίνητό του και γίνεται το θύμα μιας διάρρηξης ή κλοπής, φέρουν κάποια ευθύνη γι' αυτό που συνέβη», πρόσθεσε.

Ο δικαστής επισήμανε ότι η Bank of Scotland είχε προειδοποιηθεί από τους δικηγόρους της για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η αποδοχή μιας συγκεκριμένης εγγυητικής επιστολής από έναν Ελβετό δικηγόρο που υποστήριζε την αίτηση του Καλλάκη για δάνειο. «Μας κάνει σχεδόν να πιστέψουμε ότι η ανώτερη διοίκηση επέλεξε να παραβλέψει αυτήν την προειδοποίηση στη βιασύνη της να ολοκληρώσει τη συμφωνία με κάθε τίμημα», σημείωσε.

«Ωστόσο είναι αρκετά προφανές ότι και οι δύο κατηγορούμενοι εκμεταλλεύτηκαν πλήρως την επικρατούσα τραπεζική κουλτούρα στην οποία όλα γίνονται πολύ γρήγορα και οι έλεγχοι στις αιτήσεις είναι επιφανειακοί και βιαστικοί», κατέληξε.

Η φυσιογνωμία του Καλλάκη ήταν γνωστή και στα καζίνο, ενώ απέκτησε το προσωνύμιο "The Don" όταν κέρδισε ένα εκατομμύριο δολάρια σε έναν αγώνα πόκερ.

Το 1995 το δίδυμο Καλλάκης-Ουίλιαμς είχε καταδικαστεί για την πώληση πλαστών τίτλων σε εύπορους Αμερικανούς, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής της Λουιζιάνα Τσαρλς Μπουστάνι, ενώ ο Ουίλιαμς είχε καταδικαστεί και δύο χρόνια νωρίτερα, το 1993, επειδή χρησιμοποιούσε τα ονόματα νεκρών για να αποκτά πλαστά διαβατήρια.

Μετά τις καταδίκες αυτές σε βάρος τους οι δύο άνδρες άλλαξαν τα ονόματά τους σε Αχιλλέα Καλλάκη (έως τότε ήταν γνωστός ως Στέφανος Κολλάκης) και Αλεξάντερ Ουίλιαμς (προηγουμένως Μάρτιν Λούις).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News