Κόσμος

"Έφυγε" ένας από τους πιο γνωστούς Τούρκους δημοσιογράφους

"Έφυγε" ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ το απόγευμα της Πέμπτης σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης σε ηλικία 72 ετών.

Ο Μπιράντ, γνωστός και στην Ελλάδα για τις αναλύσεις του για τις διμερείς σχέσεις και το Κυπριακό, απεβίωσε λόγω επιπλοκών που παρουσιάστηκαν έπειτα από επέμβαση στο ήπαρ.

Τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Kanal D, και αρθρογραφούσε στην ημερήσια εφημερίδα Posta.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1964 από τη Milliyet, ενώ αρκετές δεκαετίες αργότερα συνεργάστηκε με το ειδησεογραφικό δίκτυο CNNTurk.

Για τη Χάλκη έγραφε στο τελευταίο άρθρο του στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Hurriyet ο Μπιράντ.:

«Δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν για 40 χρόνια τελείωσαν, ακίνητα επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες τους. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο», έγραψε στο κείμενο που είναι αφιερωμένο στις εξελίξεις στο Κουρδικό και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

«Αυτό το τελευταίο θέμα (της επιστροφής στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης 190 εκταρίων δάσους που της ανήκαν) επιβεβαιώνει ότι η Άγκυρα βλέπει τώρα με εντελώς διαφορετική ματιά τα θέματα των μειονοτήτων», εκτίμησε.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, «παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής. Η κυβέρνηση του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που ξεπέρασε τόσο μεγάλες δυσκολίες δεν μπόρεσε ακόμα να ανοίξει τη Σχολή».

«Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε κατά κάποιο τρόπο το θέμα της αμοιβαιότητας», σχολίαζε. «Όταν κάνουμε κάτι περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα ανταποδώσει τα ίσα. Όμως το θέμα της Θεολογικής Σχολής αφορά μόνο την Τουρκία», κατέληγε.

Σχόλια