Κόσμος

"Έφυγε" το τελευταίος επιζών της "λίστας του Σίντλερ"

Έφυγε από τη ζωή και ο τελευταίος επιζών της "λίστας του Σίντλερ". Πρόκειται για τον 83χρονο Λέον Λέισον. Ο Λέισον ήταν μόλις 12 ετών όταν ο Γερμανός βιομήχανος Όσκαρ Σίντλερ τον συμπεριέλαβε στη λίστα που θα του έσωζε τη ζωή.

Γεννημένος στις 15 Σεπτεμβρίου του 1929, ήταν λίγο λιγότερο από 10 ετών όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου του 1939.
 
Εκείνος, οι γονείς του και δύο από τα αδέλφια του σώθηκαν, ενώ δύο άλλοι αδελφοί χάθηκαν, ο ένας σε σφαγή το 1941 και ο άλλος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ο Λέισον ήταν ανάμεσα στους 1.100 εβραίους που περιέλαβε ο Σίντλερ στη λίστα του, η οποία έγινε διάσημη από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ του 1993.

Στο βιβλίο του "Η κληρονομιά του Σίντλερ: αληθινές ιστορίες από τους επιζώντες της λίστας" ο Λέισον περιέγραψε την εμπειρία του.

Θυμάται ένα περιστατικό, στο οποίο κάποιοι από τη λίστα απαίτησαν μετά την απελευθέρωση του εργοστασίου στην Τσεχοσλοβακία, το Μάιο του 1945, από ορισμένους Γερμανούς κρατούμενους τις μπότες τους. Ο ίδιος δεν το έκανε αυτό.

«Θα ήταν τρελό να πάρω εκδίκηση», λέει. «Αυτό το πρόσωπο που θα διάλεγα μπορεί να ήταν αθώο και να είχε οικογένεια και παιδιά. Δε θα μπορούσα να πέσω σε αυτό το επίπεδο. Δεν υπήρχε τρόπος να ισοφαρίσουμε (σ.σ. για το κακό που μας έκαναν)», έγραφε ο Λέισον.

Σχόλια