Κόσμος

Μάλι: Νέα διάσταση στις συγκρούσεις μετά τη σύλληψη ομήρων

Νέα διάσταση πήρε από χθες Τετάρτη η κρίση στο Μάλι, μετά τη σύλληψη πολλών ομήρων σε εργοστάσιο παραγωγής φυσικού αερίου στην Αλγερία, ως αντίποινα για την αεροπορική και χερσαία εκστρατεία της Γαλλίας εναντίον ισλαμιστών ανταρτών.

Σαράντα ένας ξένοι απήχθησαν από το εργοστάσιο στο Τιγκαντουρίν, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, ανάμεσά τους τουλάχιστον τρεις Ιάπωνες σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, έπειτα από την έναρξη των γαλλικών επιχειρήσεων στο Μάλι. Ένας Βρετανός και ένας Αλγερινός σκοτώθηκαν και έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσαν οι αλγερινές Αρχές. Επίσης 150 Αλγερινοί εργαζόμενοι στο γαλλικό όμιλο CIS Catering κρατούνται σε εγκαταστάσεις που εκμεταλλεύονται η βρετανική BP, η νορβηγική Statoil και η αλγερινή Sonatrach.

«Για μας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η ζωή των ομήρων και η ασφάλεια των Ιαπώνων πολιτών, σε στενή συνεργασία με τις Αρχές των εμπλεκόμενων χωρών», δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο γενικός γραμματέας της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα.

Την ευθύνη της επίθεσης και της απαγωγής ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση "Υπογράφοντες με Αίμα" (όνομα που έδωσε ο Αλγερινός Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, ο οποίος απομακρύνθηκε πρόσφατα από την αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ, στους μαχητές του), απαντώντας «στη σταυροφορία των γαλλικών δυνάμεων στο Μαλί», σύμφωνα με ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα Alakhbar.

«Επιβεβαιώνουμε πως οι όμηροι είναι περισσότεροι από σαράντα σταυροφόροι, ανάμεσά τους 7 Αμερικανοί και δύο Βρετανοί», αναφέρεται στην ανακοίνωση των απαγωγέων, οι οποίοι ζητούν πρώτα απ' όλα «να σταματήσει κάθε επίθεση εναντίον των δικών τους στο Μάλι».

Όπως δήλωσε Γάλλος όμηρος σε επικοινωνία του με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, υπάρχουν επίσης όμηροι από τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Δουβλίνο και ο νορβηγικός Τύπος αναφέρουν ότι πολίτες των χωρών τους απήχθησαν χθες.

Η ισλαμιστική οργάνωση επισημαίνει πως «η Αλγερία επελέγη ως στόχος επειδή δε γίνεται αποδεκτή η ταπείνωση του αλγερινού λαού» από την απόφαση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα να επιτρέψει στα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της χώρας αυτής.

Σχόλια