Κόσμος

Οργάνωση ισλαμιστών εκτέλεσε δύο ξένους εργάτες στην Αλγερία

Οργάνωση ισλαμιστών ανταρτών που συνδέεται με την Αλ Κάιντα εξαπέλυσε σήμερα ένοπλη επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Αϊν Αμένας της Αλγερίας, ως αντίποινα για την γαλλική επέμβαση στο Μάλι. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση, ένας Βρετανός και ένας Αλγερινός και άλλοι έξι εργαζόμενοι τραυματίστηκαν, ενώ 41 ξένοι εργαζόμενοι κρατούνται όμηροι από τους δράστες.

Την ευθύνη ανέλαβε μια νεοσύστατη ομάδα ισλαμιστών μαχητών που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, σε αντίποινα για την έμμεση συμμετοχή της Αλγερίας στην γαλλική επέμβαση στο Μάλι. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Αλγερίας, ο ένας από τους εργαζόμενος έχασε τη ζωή του, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε λεωφορείο που είχε αναχωρήσει από το συγκρότημα για να μεταφέρει μια ομάδα των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου.

Οι δράστες απωθήθηκαν αρχικά από τους φρουρούς που συνόδευαν το λεωφορείο, αφού όμως προηγουμένως τραυμάτισαν άλλους έξι εργαζόμενους. Μετά την επίθεση, το λεωφορείο μετέφερε τους τραυματίες στο Αιν Αμένας. Στη συνέχεια οι ένοπλοι κατευθύνθηκαν προς τις κατοικίες των εργαζομένων, πολιόρκησαν ορισμένες από αυτές, μπήκαν μέσα και κατάφεραν να πιάσουν δεκάδες ομήρους. Λίγες ώρες αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι οι Αλγερινοί υπήκοοι.

Ωστόσο, οι ένοπλοι ισλαμιστές εξακολουθούν να κρατούν ακόμη 41 ξένους, κυρίως Νορβηγούς, Ιρλανδούς, Αμερικανούς, Βρετανούς και Ιάπωνες. Οι πέντε από αυτούς βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο, ενώ οι υπόλοιποι 35 κρατούνται στα καταλύματα των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνεχή επαφή με την Αλγερία

Σε συνεχή επαφή δήλωσε ότι βρίσκεται ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με την Αλγερινή κυβέρνηση για το θέμα της επίθεσης που εξαπέλυσαν οι ισλαμιστές στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου, ωστόσο δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για την πιθανότητα να υπάρχουν και Γάλλοι μεταξύ των ομήρων που κρατούνται από ένοπλους ισλαμιστές στην Αλγερία.

«Αυτήν την ώρα που σας μιλάω μια κατάσταση ομηρίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αλγερία και αρκετοί άνθρωποι κρατούνται όμηροι. Δεν γνωρίζουμε ακριβείς λεπτομέρειες, ούτε αν εμπλέκονται Γάλλοι υπήκοοι. Είμαι σε συνεχή επαφή με τις αλγερινές Αρχές που κάνουν και θα συνεχίσουν να κάνουν το καθήκον τους», είπε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας σε βουλευτές.

Σχόλια