Κόσμος

Βομβιστικές επιθέσεις σε Βαγδάτη και Κιρκούκ: Τουλάχιστον 23 νεκροί

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 226 τραυματίστηκαν μετά από κύμα επιθέσεων που έπληξε σήμερα το πρωί την πρωτεύουσα του Ιράκ Βαγδάτη και το Κιρκούκ που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Οι δύο πολύνεκρες επιθέσεις σημειώθηκαν στο Κιρκούκ, προκαλώντας το θάνατο 16 ανθρώπων και τραυματίζοντας ακόμη 190, όπως δήλωσε ο Σαντίκ Ομάρ Ρασούλ, ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της επαρχίας.

Στην πρώτη επίθεση, ένας καμικάζι ανατίναξε παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε κτιριακό συγκρότημα που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, του προέδρου της αυτόνομης περιοχής Μασούντ Μπαρζανί. Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε επίσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο, 500 μέτρα πιο μακριά. Στόχος ήταν ένας τοπικός αξιωματούχος του PDK, ο Μοχάμεντ Καμάλ.

Λίγο νοτιότερα στην πόλη Τουζ Χουρμάτου, δύο πολίτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου το οποίο οδηγούσε καμικάζι. Η επίθεση είχε στόχο τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας και σημειώθηκε κοντά στα γραφεία της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν του Ιρακινού προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί. Τουλάχιστον 34 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Στη Βαγδάτη τρεις διαφορετικές επιθέσεις προκάλεσαν το θάνατο πέντε ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και τρεις αστυνομικοί.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, αλλά το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, η πτέρυγα της Αλ Κάιντα στη χώρα αυτή, πραγματοποιεί συχνά επιθέσεις με στόχο να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση και να υποδαυλίσει τις θρησκευτικές εντάσεις.

Το νέο κύμα επιθέσεων σημειώνεται την επομένη της δολοφονίας του Αϊφάν Σααντούν αλ-Ισάουι, ενός σουνίτη βουλευτή της επαρχίας Ανμπάρ που είχε τεθεί στο πλευρό της πολιτοφυλακής Σάχουα (η έγερση στα Αραβικά) για την καταπολέμηση της Αλ Κάιντα. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα.

Σχόλια