Κόσμος

Συρία: Λουτρό αίματος σε πανεπιστήμιο - 82 φοιτητές νεκροί

Νέα τραγωδία στη Συρία, όπου πάνω από ογδόντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στο Πανεπιστήμιο στο Χαλέπι, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 160. Την ώρα της έκρηξης στο κτίριο ήταν συγκεντρωμένοι εκατοντάδες φοιτητές για τις εξετάσεις του εξαμήνου.

Η αιτία της έκρηξης δεν έχει προσδιοριστεί. Το συριακό καθεστώς έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση», επιρρίπτοντας την ευθύνη για το αιματοκύλισμα στους αντικαθεστωτικούς, ενώ οι αντάρτες από την πλευρά τους μιλούν για αεροπορικό βομβαρδισμό. Στρατιωτική πηγή διαβεβαίωσε πως επρόκειτο για πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύτηκε από τους αντάρτες, αστόχησε και έπεσε στο πανεπιστήμιο. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για παγιδευμένο αυτοκίνητο.

«Ο απολογισμός από την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος των φοιτητών μας κατά την πρώτη ημέρα των εξετάσεων ανέρχεται προς το παρόν στους 82 νεκρούς και περισσότερους από 160 τραυματίες», δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Μοχάμαντ Ουάχιντ Άκαντ.

Η Ρωσία, εντωμεταξύ, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία του προξενείου της στο Χαλέπι μετά τις δύο εκρήξεις που σκόρπισαν το θάνατο στο Πανεπιστήμιο της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Συρίας.

Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της πόλης. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται ελέγχεται από τον κυβερνητικό στρατό. Το Χαλέπι είναι διαιρεμένο από τον περασμένο Ιούλιο ανάμεσα σε συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες και άλλες που ελέγχονται από τις δυνάμεις του καθεστώτος.

Εντωμεταξύ, από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έγινε γνωστό πως τουλάχιστον 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη σε άλλες συγκρούσεις στη Συρία. Τουλάχιστον 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Χούλα - οι πέντε γυναίκες - ενώ πέντε έπεσαν νεκροί στην κεντρική Συρία.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, δήλωσε πως το Χαλέπι, όπου στις 25 Μαΐου 2012 είχαν σκοτωθεί 108 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, αποτελεί σήμερα «θέατρο βομβαρδισμών και καθημερινών επιθέσεων».

Σχόλια