Κόσμος

Γαλλικά τεθωρακισμένα στο Μάλι - Τι λένε Ουάσινγκτον-Βερολίνο

Περίπου 30 γαλλικά τεθωρακισμένα αναχώρησαν χθες Τρίτη το απόγευμα από το αεροδρόμιο του Μπαμακό, με κατεύθυνση προς τα βόρεια του Μάλι, χωρίς να γίνει γνωστός ο τελικός προορισμός τους, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Η κίνηση των τεθωρακισμένων συμπίπτει με την αναχώρηση εκατοντάδων στρατιωτών από το Μαλίκ και τη Γαλλία με κατεύθυνση το Ντιαμπαλί στα δυτικά της χώρας, το οποίο κατελήφθη χθες από τους ισλαμιστές και καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας έγινε στόχος βομβαρδισμών από γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη.

Εντωμεταξύ, το Παρίσι διαβίβασε «μήνυμα επαγρύπνησης» στις πρεσβείες του σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα πιθανές αντιδράσεις εναντίον της στρατιωτικής εμπλοκής της στο Μάλι, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών.

Το «μήνυμα επαγρύπνησης» προτείνει «συνηθισμένα μέτρα εγρήγορσης», προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν εχθρικές αντιδράσεις απέναντι στη Γαλλία και δίνει οδηγίες στους πράκτορες που υπηρετούν στις πρεσβείες και στους υπηκόους στις χώρες αυτές για το τι πρέπει να αποφεύγουν, προσθέτει η ίδια πηγή.

Συγχαρητήρια από Ουάσινγκτον

Παράλληλα, η αμερικανική διπλωματία συνεχάρη τη Γαλλία για την επέμβασή της κατά των «τρομοκρατών» στο Μάλι, προσδιορίζοντας πως ήδη οι ΗΠΑ προσέφεραν βοήθεια στους Γάλλους συμμάχους τους στο πεδίο της παροχής πληροφοριών.

«Είναι απολύτως κρίσιμο να αναχαιτίσουμε την επέλαση των τρομοκρατικών ομάδων προς το Νότο του Μάλι, να αποτρέψουμε την κατάρρευση της κυβέρνησης και να επιταχύνουμε την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ, υποδεχόμενη «ευνοϊκά» τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση.

Η ίδια επανέλαβε πως «οι Γάλλοι είχαν διαβιβάσει μία σειρά από αιτήματα για υποστήριξη της επιχείρησής τους» στις 11 Ιανουαρίου στο Μάλι. «Μας ζήτησαν παροχή πληροφοριών, εναέρια μεταφορά των δυνάμεων, και εναέρια τροφοδοσία» για τα μαχητικά αεροσκάφη. «Ήδη τους παρέχουμε πληροφορίες και εξετάζουμε πολύ στενά σήμερα την εναέρια μεταφορά δυνάμεων, ενώ το Πεντάγωνο θα έχει πολλά περισσότερα να δηλώσει για το θέμα του ανεφοδιασμού», πρόσθεσε.

Αποκλείει στρατιωτική εμπλοκή στο Μάλι η Μέρκελ

Εντωμεταξύ, η Γερμανία από την πλευρά της σκέφτεται να παράσχει μόνο επιμελητειακή υποστήριξη ή ανθρωπιστική βοήθεια προς τις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενδεχόμενο που επιβεβαιώθηκε από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ η ίδια απέκλεισε εκ νέου οποιαδήποτε γερμανική συμμετοχή στις μάχες κατά των ισλαμιστικών ομάδων που έχουν εξασφαλίσει τον έλεγχο του βόρειου Μάλι από τον Απρίλιο του 2012, αυξάνοντας τους φόβους ότι ολόκληρη τη χώρα θα μπορούσε να γίνει καταφύγιο για εξτρεμιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

«Σκεφτόμαστε αν θα προσφέρουμε επιμελητειακή υποστήριξη ή ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στο γερμανικό ραδιοσταθμό NDR Info. Είναι η πρώτη φορά που η Μέρκελ εκφράστηκε για το Μάλι από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των ισλαμιστικών ένοπλων ομάδων, την περασμένη εβδομάδα.

Σχόλια