Κόσμος

Συρία: 36 ανθρώπους σκότωσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις

Δυνάμεις της κυβέρνησης σκότωσαν χθες Κυριακή τουλάχιστον 36 ανθρώπους, 14 από τους οποίους ήταν παιδιά, σε ένα βομβαρδισμό περιοχών που έχουν καταληφθεί από τους αντάρτες στα περίχωρα της Δαμασκού, όπως δήλωσαν ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης.

Γυναίκες έκλαιγαν πάνω από διαμελισμένα πτώματα παιδιών που ήταν διασκορπισμένα σε έναν αγρό στην ανατολική Γούτα, κοντά σε αντιαεροπορική βάση στα όρια της πόλης Μουλέιχα, πέντε χιλιόμετρα ανατολικά της Δαμασκού, όπως δείχνουν τα πλάνα ενός βίντεο.

Η εκστρατεία με τη χρήση πολεμικών αεροσκαφών, πυραύλων και πυροβολικού είναι η πιο βαριά αφότου οι αντάρτες κατέλαβαν μια βάση ελικοπτέρων και πυραύλων κοντά στη Δαμασκό πριν από δύο μήνες στο δρόμο προς το κύριο διεθνές αεροδρόμιο, πλησιάζοντας αργά αλλά σταθερά πιο κοντά προς τη Δαμασκό, όπως δήλωσαν οι πηγές.

Η Ρωσία κάλεσε τους αντάρτες να κάνουν αντιπροτάσεις σε εκείνες που έκανε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σε μια πρόσφατη ομιλία προκειμένου να αρχίσει ένας διάλογος που θα μπορούσε να θέσει τέρμα στη διαμάχη.

«Αν ήμουν στη θέση της αντιπολίτευσης, θα πρότεινα τις δικές μου ιδέες αποκρινόμενος στο πώς μπορεί να εγκαθιδρυθεί ένας διάλογος», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ο πρόεδρος Άσαντ ανέλαβε πρωτοβουλίες που αποσκοπούν να προσκαλέσουν όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης σε διάλογο. Ναι, οι πρωτοβουλίες αυτές πιθανόν να μην πηγαίνουν αρκετά μακριά. Πιθανόν δε θα φανούν σοβαρές σε κάποιους, αλλά είναι προτάσεις», δήλωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η ομιλία του Άσαντ πριν από μία εβδομάδα έγινε δεκτή με απογοήτευση από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες την απέρριψαν. Οι Σύριοι αντάρτες τη χαρακτήρισαν ως μία νέα δήλωση πολέμου.

Ωστόσο η Ρωσία, η οποία έχει προστατεύσει τη Δαμασκό από μεγαλύτερη διεθνή πίεση προκειμένου να τερματίσει την αιματοχυσία, δήλωσε πως οι ιδέες του Άσαντ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, ο Λαβρόφ δήλωσε πως οι δηλώσεις των ανταρτών πως ο Άσαντ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία πριν από τη διεξαγωγή οποιωνδήποτε συνομιλιών «καθιστούν αδύνατη την έναρξη ενός διαλόγου».

«Αν κάποιος θέτει ως όρο την απομάκρυνση του Σύριου προέδρου, το τίμημα αυτής της προσέγγισης είναι όλο και περισσότερα θύματα, και εκείνοι που υποστηρίζουν αυτή την προσέγγιση θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη», είπε.  

Σχόλια