Κόσμος

"Η επέμβαση στο Μαλί θα θέσει σε κίνδυνο και τους Γάλλους πολίτες"

Εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης Άνσαρ Ντιν, δήλωσε ότι η στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας κατά των ισλαμιστών μαχητών που ελέγχουν το βόρειο Μαλί θα θέσει τους Γάλλους πολίτες σε κίνδυνο. «Θα υπάρξουν συνέπειες, όχι μόνον για τους Γάλλους ομήρους, αλλά και για όλους τους Γάλλους πολίτες, οπουδήποτε βρίσκονται αυτοί στον μουσουλμανικό κόσμο. Θα συνεχίσουμε την αντίσταση και την αυτοάμυνά μας. Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε πολεμώντας», πρόσθεσε.

Αξιωματούχος του στρατού του Μαλί δήλωσε σήμερα ότι περίπου 100 ισλαμιστές σκοτώθηκαν στις βίαιες συγκρούσεις με τον στρατό της χώρας, ο οποίος υποστηρίζεται από τις γαλλικές δυνάμεις, και ο οποίος πήρε ξανά τον έλεγχο της πόλης Κόνα, στο κεντρικό Μαλί. «Προκαλέσαμε δεκάδες θανάτους, ακόμη και εκατό θανάτους μεταξύ των ισλαμιστών στην Κόνα. Τώρα ελέγχουμε την πόλη», δήλωσε ο υπολοχαγός Ουσμάν Φανέ.

Για δεύτερη μέρα σήμερα οι γαλλικές δυνάμεις πραγματοποίησαν σήμερα αεροπορικές επιδρομές κατά των ισλαμιστών ανταρτών στο Μαλί και απέστειλαν στρατεύματα για να προστατεύσουν την πρωτεύουσα της χώρας Μπαμακό, σε μια επιχείρηση που αφορά μερικές εκατοντάδες στρατιώτες, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Πολιτική λύση ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, για να δοθεί τέλος στη βία στη χώρα αυτή, ενώ απέκλεισε την αποστολή Γερμανών Στρατιωτών για να πολεμήσουν τους ισλαμιστές στο Μαλί.

Όσον αφορά την ενδεχόμενη συμμετοχή της Γερμανίας σε μία αποστολή της Ε.Ε. για την εκπαίδευση των δυνάμεων του Μαλί, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι θα πάρει μία απόφαση όταν υπάρξει ανάπτυξη μίας διεθνούς δύναμης.

Σχόλια