Κορωνοϊός: Συναγερμός για εισαγόμενα κρούσματα από Κίνα - Έκτακτα μέτρα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Κόσμος
Κορωνοϊός: Συναγερμός για εισαγόμενα κρούσματα από Κίνα - Έκτακτα μέτρα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματισμός για την κατάσταση του κορωνοϊού στην Κίνα και την απουσία δεδομένων.

Ο τερματισμός της πολιτικής «μηδενικών κρουσμάτων» κορωνοϊού στην Κίνα συνοδεύεται με σημαντική αύξηση των μολύνσεων στην αχανή κινεζική επικράτεια αλλά και αύξηση των ανησυχιών σε Ευρωπαϊκές και Ασιατικές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ.

Με αιχμή το δόρατος την απουσία διαφανών δεδομένων από πλευράς της Κίνας οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή μέτρων χωρίς πάντως για την ώρα να είναι ξεκάθαρο ποια θα μπορούσαν να είναι.

Συναγερμός και μέτρα

Οι ιταλικές υγειονομικές αρχές θα αρχίσουν να υποβάλλουν σε τεστ όλες τις αφίξεις από την Κίνα για τον κορωνοϊό, αφού σχεδόν οι μισοί από τους επιβάτες δύο πτήσεων προς το Μιλάνο βρέθηκαν να έχουν τον ιό.

Επίσης, αναλύουν την αλληλουχία των τεστ του Μιλάνου για να δουν αν υπάρχουν νέες παραλλαγές, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας. Εάν βρεθεί νέο στέλεχος, οι αξιωματούχοι ενδέχεται να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στα ταξίδια από τη χώρα.

Στην Κίνα έχουν σημειωθεί επιδημίες του ιού από τότε που η εκεί κυβέρνηση εγκατέλειψε την αυστηρή πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων». Η αβεβαιότητα σχετικά με την κλίμακα της εξάπλωσης έχει ωθήσει χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να εξετάσουν νέους περιορισμούς στην είσοδο ταξιδιωτών από την Κίνα.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας πρόκειται να συζητήσει τον αριθμό των επιβατών με κορωνοϊό στο Μιλάνο σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg οι περισσότεροι από αυτούς που βρέθηκαν θετικοί δεν παρουσίαζαν συμπτώματα. Αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των αξιωματούχων υγείας για νέες παραλλαγές του κορωνοϊού που εμφανίζονται από την Κίνα.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη σοβαρά από τον κορωνοϊό στις αρχές του 2020.

Ενώ το υψηλό ποσοστό επιβατών με τον κορωνοϊό έχει θέσει τις αρχές σε συναγερμό, ένας παράγοντας υπέρ της Ιταλίας είναι το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού της.

Περισσότερο από το 80% των ανθρώπων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ πολλοί έχουν επίσης λάβει αναμνηστικά εμβόλια. Παρόμοια είναι η κατάσταση σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης.

Αλλού, το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα διασφαλίσει ότι διαθέτει την απαραίτητη επιτήρηση του Covid, αλλά δεν σχεδιάζει να εισαγάγει υποχρεωτικό έλεγχο στις αφίξεις από την Κίνα.

Στη Γερμανία, οι υγειονομικές αρχές «παρακολουθούν στενά» την κατάσταση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Sebastian Guelde.

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι έχει αναπτυχθεί στην Κίνα μια πιο επικίνδυνη μετάλλαξη που θα οδηγούσε σε κήρυξη περιοχής παραλλαγής του ιού, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα αντίστοιχους ταξιδιωτικούς περιορισμούς», πρόσθεσε.

Το γαλλικό υπουργείο Υγείας παρακολουθεί επίσης τις εξελίξεις και δήλωσε ότι είναι «έτοιμο να εξετάσει όλα τα χρήσιμα μέτρα που θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή ως συνέπεια, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους της Γαλλίας».

Η Ταϊβάν θα ελέγχει τις αφίξεις από την Κίνα

Την ίδια ώρα όπως μεταδίδει το Reuters η Ταϊβάν θα ελέγχει τις αφίξεις από την Κίνα για κορωνοϊό από την 1η Ιανουαρίου ως απάντηση στην αύξηση των κρουσμάτων εκεί, δήλωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη, ενώνοντας άλλες χώρες που εντείνουν τους ελέγχους σε άτομα που έρχονται από την Κίνα.

Το Κέντρο Διοίκησης Επιδημιών της Ταϊβάν δήλωσε ότι όλοι οι επιβάτες που φθάνουν με απευθείας πτήσεις από την Κίνα, καθώς και με πλοίο σε δύο υπεράκτια νησιά, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ PCR κατά την άφιξη.

Η κυβέρνηση θα διεξάγει αλληλούχηση του ιού για όσους φθάνουν από την Κίνα για τον εντοπισμό νέων παραλλαγών.

Τα μέτρα, τα οποία θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, δεν περιλαμβάνουν όσους φθάνουν από το Χονγκ Κονγκ ή το Μακάο, πρόσθεσε.

Όσοι βρεθούν θετικοί θα μπορούν να απομονωθούν στο σπίτι τους, ανέφερε.

Η πλειονότητα των επηρεαζόμενων θα είναι πολίτες της Ταϊβάν που ζουν και εργάζονται στην Κίνα και οι Κινέζοι σύζυγοι και τα παιδιά τους, καθώς το Πεκίνο απαγόρευσε στους Κινέζους τουρίστες να επισκέπτονται το νησί το 2019.

Πολλοί από αυτούς τους Ταϊβανέζους που ζουν στην Κίνα επιστρέφουν παραδοσιακά στην Ταϊβάν για τις διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους, που πέφτει τον επόμενο μήνα.

Η Ιαπωνία, η Ινδία και η Μαλαισία ανακοίνωσαν ήδη μέσα στις τελευταίες 24 ώρες πως λαμβάνουν νέα μέτρα που αφορούν τους ταξιδιώτες από την Κίνα, εξαιτίας της έξαρσης των μολύνσεων στον ασιατικό γίγαντα των 1,41 δισ. κατοίκων.

Το Τόκιο ανακοίνωσε πως όλοι οι ταξιδιώτες που αφίκνυνται από την Κίνα θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ για τον SARS-CoV-2. Η Κουάλα Λουμπούρ ανακοίνωσε πως θα λάβει νέα μέτρα ιχνηλάτησης και επιτήρησης.

Χαοτικές σκηνές στην Κίνα

Την ώρα που οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τα ξεσπάσματα της πανδημίας φουντώνουν, η Κίνα κατηγορείται για την παντελή «έλλειψη» αξιόπιστων, «διαφανών δεδομένων» για αυτά, συμπεριλαμβανομένων «δεδομένων για την αλληλούχηση του γονιδιώματος του ιού».

Νοσοκομεία και γραφεία κηδειών έχουν γεμίσει στην Κίνα, καθώς μετά την απόφαση που πήραν στις αρχές Δεκεμβρίου οι αρχές να τερματίσουν απότομα την πολιτική «zero COVID», έπειτα από διαδηλώσεις άνευ προηγουμένου εναντίον των δρακόντειων μέτρων, ο ιός εξαπλώνεται ουσιαστικά ανεξέλεγκτος.

Μολαταύτα, κατά τις επίσημες στατιστικές για το επταήμερο ως τη Δευτέρα (26/12), επήλθε μόλις ένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Η ανησυχία ειδικών και πολιτών για την αξιοπιστία των δεδομένων εντείνεται, καθώς δεν έχουν καμιά σχέση με την εμπειρία άλλων χωρών, με πολύ μικρότερους πληθυσμούς, αφού άνοιξαν ξανά τις οικονομίες τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News