Κορωνοϊός: Το απόγευμα ανοίγει η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Το απόγευμα ανοίγει η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναφορικά με τα παιδιά, δεν υπάρχει γενική σύσταση για να εμβολιαστούν με αναμνηστική δόση - Οι πρώτοι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Το απόγευμα της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου 2022,  θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε οι πολίτες να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των παραλλαγών 4 και 5 της Όμικρον,. 

Αυτό επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο ίδιος επίσης πρόσθεσε ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022.

Διευκρίνισε ότι «δεν αναμένουμε κάποιο άλλο εμβόλιο, έχουμε πλέον το πιο σύγχρονο, επικαιροποιημένα εμβόλιο».

Υπενθύμισε ότι η σύσταση αύτη τη στιγμή είναι να εμβολιαστούν τα άτομα άνω των 60 ετών, άτομα νεαρότερων ηλικιών που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις, υγειονομικοί, άτομα που δουλεύουν σε οίκους ευγηρίας ή φροντίζουν ανοσοκατεσταλμένους - ευπαθή άτομα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει γενικότερη σύσταση για όλο τον πληθυσμό.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις δεν αναμένουμε έξαρση αύτη την στιγμή έτσι ώστε να αλλάξουν οι οδηγίες στον εμβολιασμό.

«Οι οδηγίες θα αλλάξουν αν έχουμε ξαφνικά πάρα πολλά κρούσματα και μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία, η κάποια μετάλλαξη που δεν είναι τόσο ήπια» διευκρίνισε ο ΓΓ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Για τα παιδιά δεν υπάρχει γενική σύσταση για να εμβολιαστούν με αναμνηστική δόση. Εμβολιάζονται μόνο αν υπάρχει κάποιο σοβαρό νόσημα ή αν συντρέχουν άλλοι λόγοι, όπως για παράδειγμα για να πάνε σε κάποια σχολεία στο εξωτερικό, όπως στην Αμερική, που απαιτούνταν αναμνηστική δόση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι έχουμε ήδη εισέλθει σε μια νέα φάση της πανδημίας που δεν προκαλεί μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία, έχουμε μια ηπιότερη μετάλλαξη σε σχέση με πριν.

Σε ποιες ομάδες αυξημένου κινδύνου συστήνεται ο εμβολιασμός

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπ. Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5) έναντι του κορωνοϊού σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορωνοϊό:

  • σε άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού
  • σε διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα
  • σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • σε διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων
  • σε επαγγελματίες υγείας
  • σε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορωνοϊό

Τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια έχουν πρόσφατα εγκριθεί από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς οργανισμούς και χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού

Ο βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων ή του πρωτεϊνικού εμβολίου ή μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson για το γενικό πληθυσμό και 3 δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News