Κορωνοϊός–Μαγιορκίνης: Φόβος για 20.000 κρούσματα αύριο Τρίτη – Κορύφωση μέχρι 10 Ιουλίου (βίντεο)

Ελλάδα
Κορωνοϊός–Μαγιορκίνης: Φόβος για 20.000 κρούσματα αύριο Τρίτη – Κορύφωση μέχρι 10 Ιουλίου (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μεσοσταθμική αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων με COVID-19 κινήθηκε στο επίπεδο του 60% εντός της τελευταίας εβδομάδας - Αυτό σημαίνει ότι αύριο Τρίτη λογικά περιμένουμε να δούμε λίγο παραπάνω από 20.000 διαγνώσεις

Εκτιμήσεις για αυξητική τάση του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού κάνει σε ανάρτησή του στο Facebook ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαργιορκίνης. 

//--> //-->

Υπενθυμίζεται πως σήμερα Δευτέρα, είχαμε 7.682 κρούσματα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει αύριο Τρίτη 28 Ιουνίου 2022,  περιμένουμε να δούμε λίγο πιο πάνω από 20.000 κρούσματα.

Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη:

«Ενημέρωση σχετικά με την επιδημιολογιά της θερινής έξαρσης COVID-19.

Η μεσοσταθμική αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων με COVID-19 κινήθηκε στο επίπεδο του 60% εντός της τελευταίας εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι αύριο Τρίτη λογικά περιμένουμε να δούμε λίγο παραπάνω από 20.000 διαγνώσεις.

Η αύξηση των κλινών εντός των νοσοκομείων παρέμεινε στο επίπεδο του 44%.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε σχετικά σταθερός με ήπια αύξηση της τάξης του 3%. Προς το παρόν δεν έχουμε δει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ αν και η αύξηση στις διαγνώσεις είναι παρούσα τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Η κινητική και δυναμική στις διασωληνώσεις εντός αυτής της εβδομάδας θα είναι και ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης.

Το βασικό σενάριο πρόβλεψης για την θερινή έξαρση παραμένει σε κορύφωση μέχρι τις 10 Ιουλίου που θα κυμανθεί στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων (7-ήμερος μέσος όρος)».

Πλεύρης: Αν υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ θα εξετάσουμε τη λήψη μέτρων

Nωρίτερα, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξέφρασε την άποψη πως το καλοκαίρι δεν θα χρειαστούν μέτρα για τον κορονοϊό καθώς δεν υπάρχει ακόμα πίεση στο ΕΣΥ. Όμως, όπως είπε, «αν υπάρξει πίεση στο Σύστημα Υγείας, που πιθανολογούμε πως τέτοια πίεση θα υπάρξει τους φθινοπωρινούς μήνες προφανέστατα θα εξετάσουμε με έναν ήπιο τρόπο εάν χρειαστεί να παρθούν και κάποια μέτρα».

«Περιμέναμε ότι θα υπήρχε και αύξηση του κορονοϊού λόγω της κινητικότητας. Ήταν κάτι το αναμενόμενο. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτή η αύξηση των κρουσμάτων επηρεάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στους μεν σκληρούς δείκτες δεν τους επηρεάζει, οι διασωληνώσεις είναι πολύ μικρότερες, πολύ λιγότερες από αυτές που είναι στα όριά του το ΕΣΥ, κινούμαστε κάτω από τις 100 αυτή τη στιγμή και φανταστείτε ότι η δυνατότητά μας σε κλίνες ΜΕΘ είναι 600 άρα κινούμαστε με μία ασφάλεια στους σκληρούς δείκτες. Υπάρχει άνοδος στις απλές νοσηλείες. Συνεχώς βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αύξηση στις απλές κλίνες που μας κάνει να βλέπουμε τα μοντέλα μας πως μπορούν να πιεστούν οι απλές κλίνες. Δεν θα πιεστεί το σύστημα ακόμα και στις απλές κλίνες. Θα βγουν και κάποιες βαρύτερες νοσηλείες αλλά φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι το κύμα και με τα δεδομένα από τις άλλες χώρες που πέρασαν το έκτο κύμα, θα είναι ένα τέτοιο κύμα που δεν θα πιέσει το ΕΣΥ. Υπό αυτή την έννοια δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Είμαστε σε επιφυλακή και σε πλήρη παρακολούθηση», είπε ο Θάνος Πλεύρης στο OPEN.

«Δεν έχει καταργηθεί η μάσκα υπό την έννοια ότι ο άλλος δεν μπορεί να τη φοράει. Έχει καταργηθεί το διοικητικό μέτρο. Πιστέψτε με αυτή τη στιγμή δεν μπορούν οι κοινωνίες να λειτουργούν με διοικητικά μέτρα. Ερχόμαστε και λέμε. Έχουμε πει κάτι ξεκάθαρο που το έχουν πει οι επιστήμονες. Κατ' αρχήν δίνουμε τη δυνατότητα της πλήρους κινητικότητας από εκεί και πέρα όπου υπάρχει συγχρωτισμός ειδικά σε κλειστούς χώρους που βέβαια που από τώρα μέχρι το Σεπτέμβρη το αντιλαμβανόμαστε όλοι είναι πολύ περιορισμένοι», είπε ο κ. Πλεύρης.

Εκτίμηση ακόμα και για 25.000 κρούσματα τη μέρα

Σενάρια για 20.000 έως 25.000 ημερήσια κρούσματα κορoνοϊού δείχνουν τα μοντέλα του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη που τόνισε ότι σε αυτό το σημείο αναμένεται και η κορύφωση του τρέχοντος πανδημικού κύματος στη χώρα μας.

Ο κ. Σαρηγιάννης χαρακτήρισε απολύτως προβλεπόμενη την πορεία της καμπύλης αύξησης της διασποράς το τελευταίο διάστημα, λόγω των παραλλαγών 4 και 5 που ξεπερνούν σε σημαντικό βαθμό την ανοσία, ενώ παράλληλα τα μέτρα έχουν χαλαρώσει και υπάρχουν τουριστικές ροές προς τη χώρα μας.

Επίσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ συνέστησε χρήση μάσκας και πρότεινε να υπάρξει ένα επίπεδο υποχρεωτικότητας σε χώρους με μεγάλη επαφή με το κοινό.

Κορονοϊός: 7.682 κρούσματα σήμερα, 12 θάνατοι, 97 διασωληνωμένοι

Συνολικά 7.682 κρούσματα κορvνοϊού ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022, ο ΕΟΔΥ, καθώς επίσης 12 θανάτους και 97 διασωληνωμένους.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 7.682.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.624.556 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 1.382 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 161.547(4.3% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 12, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.190 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 97 (57.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.

To 92.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 43 (44.33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 54 (55.67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.725 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 210 (ημερήσια μεταβολή -2.78%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 195 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 11.597.134 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 73.321.148 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 102.238 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 26 Ιουνίου 2022, πραγματοποιήθηκαν 35 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 4.433 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 1.002 θετικά (22.6%).

Φωτογραφία: In time

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News