Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» μολύνσεων μέσα σε 24 ώρες

Υπερδιπλασιαμό ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού μέσα σε ένα 24ωρο - 4.832 θετικά κρούσματα καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ την περασμένη Δευτέρα και 12.537

Υπερδιπλασιάστηκαν τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού μέσα σε δύο 24ωρα στην χώρα μας, σύμφωνα με την χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, γυρίζοντάς μας πίσω στα μέσα του περασμένου Απριλίου (13/4), όπου είχαν καταγραφεί 11.487 κρούσματα, αριθμός που έκτοτε κινούνταν κάτω από τα 10.000.

Σύμφωνα με την έκθεση τα 654 έφτασαν τα νέα κρούσματα Κορωναίου στην Κρήτη, σε σύνολο 5.689 και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, καταγράφονται 348 από αυτά. Σύμφωνα με την ενημέρωση, στην Ελλάδα καταγράφονται 8 νέοι θάνατοι ενώ στις ΜΕΘ της χώρας νοσηλεύονται 101 διασωληνωμένοι ασθενείς. 

Το πρώιμο θερινό επιδημικό κύμα βρίσκεται στην ταχεία πορεία προς την κορύφωσή του, η οποία τοποθετείται χρονικά μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου. Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα αποτυπωθεί το πέρασμα των υποπαραλλαγών της Omicron ΒΑ.4 και ΒΑ.5 και στα νοσοκομεία της χώρας, με τους ειδικούς να αναμένουν την επίπτωση στους σκληρούς δείκτες των διασωληνώσεων και των θανάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Σε διάστημα μιας εβδομάδας, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά 53.914 μολύνσεις ενώ από την αρχή του μήνα έχουν καταγραφεί 109.295 κρούσματα. Για να γίνει κατανοητή η αυξητική τάση, σημειώνεται ότι τον Μάιο καταγράφηκαν 129.307 κρούσματα.

Την ίδια ώρα η Κρήτη βρίσκεται «ψηλά» σε μολύνσεις, ενώ μεγάλη αύξηση παρουσιάζει το ιικό φορτίο την εβδομάδα 13 Ιουνίου έως 19 Ιουνίου σε Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο. Ειδικότερα, η αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα είναι μεγάλη και προοιωνίζεται τουλάχιστον διατήρηση της επιδημίας σε υψηλά επίπεδα στον Άγιο Νικόλαο (+237%) και στο Ηράκλειο Κρήτης (+176%), στην Ξάνθη (+49%), στην Αλεξανδρούπολη (+47%), στη Λάρισα (+38%) και στη Θεσσαλονίκη (+37%).

«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καλή επιδημιολογική επιτήρηση. Ο ΕΟΔΥ ανέφερε στο χθεσινό του δελτίο 12.500 κρούσματα αλλά ο πραγματικός αριθμός ήταν τουλάχιστον 20.000 κατά την εκτίμησή μου. Ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης, δείκτης Rt, είναι υψηλός, φτάνει το 1,3. Αυτό δεν αποτυπώνεται στα θετικά τεστ. Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας για λόγους ιδιοτελείς αλλά επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία είτε δεν υποβάλλονται σε έλεγχο είτε δεν δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα για να μην μπουν σε καραντίνα. Έτσι συνεχίζουν να μεταδίδουν εφόσον είναι θετικοί» λέει στο protothema.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νίκος Τζανάκης.

Το περασμένο 24ωρο έγιναν πάνω από 180 εισαγωγές ασθενών με Covid-19, υπερδιπλάσιος αριθμός από τον αντίστοιχο ημερήσιο στα τέλη του περασμένου Μαΐου. Στα νοσοκομεία πλέον νοσηλεύονται 921 ασθενείς με covid-19, από τους οποίους οι σχεδόν 700 σε απλές κλίνες. Ο σκληρός δείκτης των διασωληνώσεων θα αποτυπωθεί στο τέλος Ιουνίου και λίγο αργότερα εκείνος των θανάτων. Οι εκτιμήσεις του ειδικού είναι δυσοίωνες καθώς προβλέπει αύξηση των διασωληνωμένων (χθες ήταν 96) και των θανάτων -τον Ιούλιο θα κυμαίνονται όπως αναφέρει ο κ. Τζανάκης στους 30 ημερησίως.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η εφαρμογή και πάλι της μάσκας σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός είναι το βασικό «όπλο» που διαθέτουμε στην παρούσα φάση με την έντονη κυκλοφορία του κορωνοϊού. Κομβικής σημασίας θεωρεί όμως την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και με τη δεύτερη αναμνηστική δόση για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων και τους ανοσοκατασταλμένους.

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ παρατηρώντας την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην κοινότητα και τον αυξανόμενο αριθμό νοσηλειών, καλεί τους πολίτες να εντείνουν τα μέτρα αυτοπροστασίας (μάσκες και εμβολιασμός) και καλεί παράλληλα το υπουργείο Υγείας, έστω και την τελευταία στιγμή, να λάβει μέτρα στελέχωσης των νοσοκομείων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη νέα έξαρση της πανδημίας η Ένωση Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.003 νέες μολύνσεις στην Κρήτη, με την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου να βρίσκεται «μπροστά» με 510 νέες μολύνσεις, την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου με 100, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου με 107 και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με 286 νέες μολύνσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια