Κορωνοϊός

Long Covid: Πότε κάνουμε εξετάσεις αφού νοσήσουμε από κορωνοϊό (βίντεο)

Τι πρέπει να προσέξουνε όλοι όσοι νόσησαν από κορωνοϊό εξηγούν οι καθηγητές κ.κ. Αχιλλέας Γκίκας και Γκίκας Μαγιορκίνης στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής»

«Δεν υπάρχουν ουσιαστικά δεδομένα από τα long covid ιατρεία για την κατάσταση πολιτών που νόσησαν από κορωνοϊό» αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, αλλά και ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γκίκας.

Μάλιστα όσον αφορά τον έλεγχο μετά από κορωνοϊό ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για εξετάσεις που πρέπει να γίνουν μετά την νόσο του κορωνοϊού. Οι εν λόγω εξετάσεις πρέπει να γίνουν όταν ένας ασθενής έχει κατάλοιπα που τον ταλαιπωρούν για μέρες μετά την νόσηση και αφού έχει ενημερωθεί ο γιατρός του, σημείωσε ο ίδιος.

Ειδικότερα, οι εξετάσεις αυτές, συνήθως είναι μια ακτινογραφία και ένας καρδιολογικός έλεγχος ενώ για τους ασθενείς που νόσησαν ελαφρά και δεν έχουν συμπτώματα που τους ταλαιπωρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν κρίνονται απαραίτητες.

Το λογικό είναι να μη δούμε αύξηση της παθογένειας, αναφέρει ο ειδικός, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί τέτοιο ενδεχόμενο μελλοντικά, συμπληρώνοντας ότι, «Η κατάσταση τον τελευταίο καιρό είναι πιο συμβατή με την ενδημικότητα, παρά με τα προηγούμενα κύματα, όπου ξεπετιόντουσαν μεταλλάξεις από διαφορετικούς κλάδους».

Για τις δύο τελευταίες παραλλαγές στην Αφρική, ακόμα τα στοιχεία είναι πρώιμα, λέει ο επιδημιολόγος, επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακριβή εικόνα, αλλά γίνεται λόγος για 10-20% αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με την Όμικρον.

«Κάθε φορά που ακούω ένα τέτοιο ποσοστό, εκτιμώ ότι είναι δύσκολο να το αποδώσεις μόνο στη μεταδοτικότητα, υπάρχει σίγουρα και ανοσολογική διαφυγή, σίγουρα υπάρχει ανοσολογική μνήμη έναντι των προηγούμενων στελεχών». Παράλληλα ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως εάν δεν υπάρξει δραματική αύξηση στην επιδημία, η τέταρτη δόση μπορεί να μην γίνει υποχρεωτική.

Σχετικά με την τέταρτη δόση και την επιστημονική συζήτηση που γίνεται από κάποιους ότι ενδεχομένως οι συχνοί εμβολιασμοί να κουράζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει ότι πρόκειται για έναν μύθο, και δεν υπάρχουν στοιχεία για κάτι τέτοιο. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι υπάρχουν εμβολιαστικά σχήματα που είναι και πενταδοσικά και εξαδοσικά.

Η Ελληνική Πνευμολογική Εταιρεία για το σύνδρομο long- covid και τις φάσεις που έπονται της λοίμωξης

Όπως αναφέρει η Ελληνική Πνευμολογική Εταιρεία, αναφορικά με τον ορισμό του long covid, ο όρος «σύνδρομο Long- Covid» περιλαμβάνει τα συμπτώματα και σημεία αλλά και τις επιπλοκές, όψιμες ή μακροχρόνιες, που εμμένουν ή εμφανίζονται 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με SARS-COV-2.

Eν τη απουσία καθολικά αποδεκτών ορισμών το National Institute for Health and Care Excellence, προτείνει την ακόλουθη ορολογία για τις φάσεις που έπονται της λοίμωξης από τον ιό SARS-COV-2:

  1. Οξεία Covid-19 (Acute Covid-19): αφορά σε σημεία και συμπτώματα έως 4 εβδομάδες
  2. Συνεχιζόμενη συμπωματική Covid-19 (On going symptomatic Covid-19): αφορά σε σημεία και συμπτώματα από 4 έως 12 εβδομάδες
  3. Μετά-Covid-19 σύνδρομο (Post-Covid-19 syndrome): αφορά σε σημεία και συμπτώματα που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια ή μετά από τη λοίμωξη με Covid19 και συνεχίζουν για περισσότερο από 12 εβδομάδες, χωρίς να μπορούν να αποδοθούν σε εναλλακτική διάγνωση. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ό όρος long Covid περιλαμβάνει την συνεχιζόμενη συμπωματική Covid-19 και το μετά Covid-19 σύνδρομο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Mount Sinai, τόνισε το γεγονός ότι ο Covid19, πέραν του είναι ιός που προσβάλλει το αναπνευστικό επηρεάζει και άλλα συστήματα.

Έτσι οι ασθενείς με εμμένοντα συμπτώματα μετά από 3 μήνες, θα πρέπει σαφώς να ξεκινούν το διαγνωστικό έλεγχο από το αναπνευστικό σύστημα, για την περίπτωση της επαγόμενης από Covid-19 διάμεσης πνευμονοπάθειας.

(φωτογραφία shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια