Κορωνοϊός: Σχεδόν 165 εκατ. άνθρωποι επηρεάστηκαν από τα σκληρά lockdown στην Κίνα

Κόσμος
Κορωνοϊός: Σχεδόν 165 εκατ. άνθρωποι επηρεάστηκαν από τα σκληρά lockdown στην Κίνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η Κίνα επιμένει να τελειώσει με την πανδημία

Η Κίνα έχει επιβάλει αυστηρά μέτρα lockdown στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της, το Πεκίνο και τη Σαγκάη, σε μια συντονισμένη προσπάθεια για την εξάλειψη των κρουσμάτων της νόσου Covid-19.

Η Σαγκάη βρίσκεται στο «μάτι» της τελευταίας επιδημίας κορωνοΐού, καταγράφοντας πάνω από 10.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Οι αρχές αντέδρασαν με σκληρό lockdown σε όλη την πόλη που διήρκεσε εβδομάδες, περιορίζοντας σχεδόν και τα 25 εκατ. κατοίκους στις πολυκατικίες ή τις γειτονιές τους.

AP Photo/Andy Wong

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι του Πεκίνου ξεκίνησαν μαζικές ασκήσεις δοκιμών, έκλεισαν σχολεία κι επέβαλαν στοχευμένα lockdown σε ορισμένα complex κατοικιών σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις μολύνσεις. Αυτές οι ενέργειες έχουν πυροδοτήσει φόβους για ευρύτερο lockdown, παρόμοιο με αυτό της Σαγκάης.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η Κίνα έχει «κολλήσει» σε μια αυστηρή στρατηγική για την εξάλειψή της νόσου, με τη χρήση lockdown, μαζικές δοκιμές, καραντίνες και κλείσιμο συνόρων για να περιορίσει τον ιό. Αλλά η άφιξη της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον έθεσε υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα αυτής της στρατηγικής, με τον ιό να εξαπλώνεται σε διαφορετικές πόλεις και επαρχίες ταχύτερα από ό,τι μπορεί να τον περιορίσει η κυβέρνηση.

Πού είναι τα lockdown και οι περιορισμοί

Τα κρούσματα στην Κίνα άρχισαν να αυξάνονται τον Μάρτιο, σύντομα εξελίσσονται στη χειρότερη έξαρση που έχει δει η χώρα από το αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας στη Γουχάν στις αρχές του 2020.

Η βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν επλήγη σκληρά κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας όπου οι αρχές έθεσαν την επαρχιακή πρωτεύουσα σε αυστηρό lockdown.

Η Σαγκάη, η οποία έχει καταγράψει περισσότερα από μισό εκατ. κρούσματα από την 1η Μαρτίου, εισήγαγε ένα κλιμακωτό lockdown στα τέλη Μαρτίου, το οποίο είχε επεκταθεί σε ένα πλήρες lockdown σε όλη την πόλη μέχρι το τέλος του μήνα.

Η πρωτεύουσα έκλεισε τα σχολεία σε πολλές από τις πολυπληθέστερες συνοικίες της. Πολλά μεγάλα νοσοκομεία ανακοίνωσαν, επίσης, ότι κλείνουν κι ένας αυξανόμενος αριθμός χώρων διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων των κινηματογράφων, έχει επίσης διαταχθεί να κλείσει.

Πώς είναι η ζωή υπό lockdown

Μεγάλο μέρος του lockdown στη Σαγκάη χαρακτηρίστηκε από χάος και δυσλειτουργία, προκαλώντας συναγερμό σε άλλες πόλεις που ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να είναι οι επόμενες.

Πολλοί κάτοικοι έχουν παραπονεθεί για έλλειψη τροφίμων, έλλειψη ιατρικής πρόσβασης, κακές συνθήκες σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς καραντίνας και βαριά μέτρα, όπως οι αρχές που χωρίζουν τα μολυσμένα παιδιά από τους γονείς τους.

Αν και το Πεκίνο δεν έχει ακόμη περιορίσει τις μετακινήσεις των ανθρώπων έξω από τις καθορισμένες περιοχές υψηλού κινδύνου, πολλοί φοβισμένοι κάτοικοι άρχισαν να αγοράζουν σε συνθήκη πανικού, σχηματίζοντας μεγάλες ουρές στα ταμεία και αδειάζοντας τα ράφια των σούπερ μάρκετ. 

Το οικονομικό κόστος

Τα lockdown και οι περιορισμοί έχουν προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στη δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε οικονομικά σημαντικές πόλεις όπως η Σαγκάη και το Shenzhen.

Η κινεζική κυβέρνηση «έχει οδυνηρή επίγνωση της ζημιάς στην οικονομία», δήλωσε ο Jörg Wuttke, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα, νωρίτερα αυτό το μήνα, αναφέροντας μια κατ' ιδίαν συνάντηση με κινεζικό υπουργείο, αρνούμεος ωστόσο να κατονομάσει την υπηρεσία.

Γιατί η Κίνα επιμένει να τελειώσει με την πανδημία

Παρά τον αυξανόμενο θυμό για τα χαοτικά lockdown και τον αριθμό των νεκρών που παρέμεινε σχετικά χαμηλός μέχρι το τελευταίο ξέσπασμα, οι αρχές και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν υποδείξει ότι η πολιτική της Κίνας για τον τερματισμό της πανδημίας δεν θα αλλάξει σύντομα.

Πολλοί Κινέζοι ηγέτες κι επιστήμονες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα μπορούσε να επιτρέψει στον ιό να εξαπλωθεί σε εθνικό επίπεδο, προκαλώντας έξαρση σε μολύνσεις και θανάτους.

Ενώ η Κίνα κατηύθυνε τεράστιους πόρους στην ανάπτυξη και την κατασκευή εγχώριων εμβολίων, δεν κατάφερε να διασφαλίσει ότι αυτοί θα πάνε στον ηλικιωμένο πληθυσμό. Τώρα, καθώς οι αρχές έχουν στηρίξει τις προσδοκίες ότι τα ποσοστά θνησιμότητας στη χώρα θα παραμείνουν χαμηλά, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βασιστούν στα σκληρά lockdown για την προστασία των ευάλωτων.

Με πληροφορίες από CNN

(φωτογραφία AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News