Κορωνοϊός - Εκκλησίες: Πώς θα κάνουν φέτος Πάσχα οι πιστοί

Ελλάδα
Κορωνοϊός - Εκκλησίες: Πώς θα κάνουν φέτος Πάσχα οι πιστοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μάσκες, αποστάσεις και αντισηπτικό η είσοδος στις εκκλησίες καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας

Μια σχετική κανονικά θα επικρατήσει το φετινό Πάσχα καθώς δεν αναμένονται οι «σκληροί» περιορισμοί της περυσινής και προπέρσινης χρονιάς. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι αναμένεται πλήρης άρση των μέτρων. Σημειώνεται ότι τόσο η μάσκα όσο και το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο στην εκκλησία παραμένουν σε ισχύ. Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ, στις εκκλησίες παραμένουν σε ισχύ οι τέσσερις βασικοί κανόνες:

  • Ισχύει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας. Εξαιρούνται άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους, που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα.
  • Ισχύει η τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Να γίνεται χρήση αντισηπτικών στις εισόδους.
  • Και να γίνεται εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Επιπλέον, για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης και τα tests, το ΦΕΚ αναφέρει τα εξής: Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο: α) πιστοποιητικού εμβολιασμού, β) πιστοποιητικού νόσησης ή γ) βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (PCR ή rapid test).

Όσον αφορά στους ανήλικους, από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Σχετικά με την εστίαση, η διασκέδαση θα γίνει τις μέρες του Πάσχα και πάλι με περιορισμούς, καθώς επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Σε γενικές γραμμές, η μάσκα παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στους χώρους εργασίας, εκτός από τις περιπτώσεις που κάποιος εργάζεται σε ατομικούς χώρους εργασίας και για όσους έχουν ιατρική βεβαίωση ότι δεν ενδείκνυται η χρήση μάσκας, αλλά και στα παιδιά κάτω των 4 ετών.

Καλοκαίρι χωρίς πιστοποιητικό και μάσκες

Καλοκαίρι χωρίς πιστοποιητικό και μάσκες θα είναι το φετινό στη χώρα, καθώς από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου δεν θα χρειάζεται πλέον η επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού, το γνωστό COVID pass. Το μέτρο θα επανεξεταστεί από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, έως τις 31 Μαΐου παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Επίσης, από την 1η Μαΐου, και για την ακρίβεια από τις 3 Μαΐου που ανοίγουν ξανά τα σχολεία, οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία χωρίς να χρειάζεται να κάνουν self test. Στο εξής, από την 1η Μαΐου θα κάνουν ένα rapid τεστ την εβδομάδα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για να προσέρχονται στην εργασία τους.

Από την 1η Μαΐου έως τις 30 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων με πληρότητα 100% και αίρεται κάθε περιορισμός. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, και αυτό το μέτρο θα επανεξεταστεί από την 1η Σεπτεμβρίου.

(φωτογραφία shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News