Κορωνοϊός

Δημιουργός εμβολίου AstraZeneca: Γιατί δεν μπορούμε να εμβολιαζόμαστε κάθε έξι μηνες

Στο Ισραήλ έχει ήδη ξεκινήσει η χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε πολίτες άνω των 60 ετών

«Δεν μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πλανήτη κάθε έξι μήνες», δηλώνει ο Βρετανός επιστήμονας, εκ των δημιουργών του εμβολίου της Oxford AstraZeneca, Αντριου Πόλαρντ, αναφορικά με την χορήγηση ενισχυτικών δόσεων κατά του νέου κορωνοϊού δύο φορές τον χρόνο, στην Telegraph.

Εξηγώντας γιατί αυτή η λύση δεν είναι βιώσιμη, ο επικεφαλής της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI), υπογράμμισε ότι «οι εμβολιασμοί θα πρέπει να στοχεύουν τις ευάλωτες ομάδες» αντί να χορηγούνται ενισχυτικές δόσεις σε όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών, καθώς απαιτούνται περισσότερα δεδομένα, προκειμένου να διαπιστωθεί «έαν, πότε και πόσο συχνά οι ευπαθείς ομάδες θα χρειαστούν συμπληρωματικές δόσεις».

Μάλιστα, ερωτηθείς εάν υφίσταται επιτακτική ανάγκη για τη χορήγηση τέταρτης δόσης. ο βρετανός ειδικός εξέφρασε αμφιβολίες, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να ξεκινήσει μια καμπάνια εμβολιασμού, επιπλέον της αναμνηστικής (τρίτης) δόσης.

Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Πόλαρντ εξέφρασε την πεποίθηση πως η πανδημία βρίσκεται σε αποδρομή: «Τα χειρότερα είναι πίσω μας» και «απλώς πρέπει να περάσει ο χειμώνας. Κάποια στιγμή η κοινωνία πρέπει να ανοίξει», τόνισε ο Βρετανός επιστήμονας και πρόσθεσε: «Όταν ανοίξουμε, θα υπάρξει μια περίοδος έξαρσης των μολύνσεων και ο χειμώνας δεν είναι πιθανώς η καλύτερη εποχή γι’ αυτό».

Κλείνοντας, επεστησε την προσοχή σε όλους όσοι τοποθετούνται δημόσια, υπενθυμίζοντας τις επικίνδυνες συνέπειες της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια, καθώς τα σχόλια πολιτικών, όπως είπε,  μπορούν να προκαλέσουν πανικό. «Ας πούμε ότι οι δηλώσεις που έγιναν στην Ευρώπη επηρέασαν τους ανθρώπους στην Αφρική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Χορήγηση τέταρτης δόσης

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, μιλώντας στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF, είπε ότι οι Γερμανοί «θα χρειαστούν τέταρτη δόση» κατά της Covid.

Στο Ισραήλ έχει ήδη ξεκινήσει η χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε πολίτες άνω των 60 ετών, εργαζομένους στον τομέα Υγείας και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Πηγή: CNN

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια