Κρήτη: Νοσηλείες και ελλείψεις βάζουν στην «πρέσα» τα νοσοκομεία (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: Νοσηλείες και ελλείψεις βάζουν στην «πρέσα» τα νοσοκομεία (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τρεις παράγοντες που απειλούν τα νοσοκομεία στην Κρήτη

Δύσκολη φαίνεται να είναι η κατάσταση της χώρας, με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού να μην λέει να σταματήσει, την ώρα που οι αυξημένες νοσηλείες και οι ελλείψεις στα νοσοκομεία έρχονται να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την όλη κατάσταση.  

Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού πανελλαδικά, κινήθηκαν για δεύτερη συνεχή ημέρα σήμερα Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, πάνω από τις 6.000, γεγονός που εντείνει την ανησυχία της κυβέρνησης και των ειδικών για το θέμα επιστημόνων.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το απόγευμα,  6.150 νέα κρούσματα τα οποία καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, με τους νέους θανάτους να είναι 49 ενώ σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία της χώρας που δίνουν μάχη απέναντι στο φονικό ιό,  οι οποίοι έφτασαν τους 431.  

Συνολικά το τελευταίο 24ωρο ελέγχθηκαν 232.409 διαγνωστικά τεστ και rapid test.

Πώς εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους οι Κρητικοί καταστηματάρχες με αφορμή την ισχύ των νέων μέτρων από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου. 

Αυξημένες οι νοσηλείες κορωνοϊού στην Κρήτη

Την ίδια ώρα, μικρή αύξηση καταγράφεται στις νοσηλείες κορωνοϊού στα Νοσοκομεία της Κρήτης αφού σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα Τετάρτη οι νοσηλείες έφτασαν τις  59 ενώ χθες Τρίτη, ήταν 57. Από τους 59 ασθενείς, 49 νοσηλεύονται στις Κλινικές Covid (ήταν 47) και 10 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ήταν 10), εκ των οποίων 7 έχουν διασωληνωθεί (ήταν 5).

Αναλυτικότερα, στα νοσοκομεία της Κρήτης οι νοσηλείες έχουν ως εξής: ΠΑΓΝΗ, νοσηλεύονται συνολικά 7 ασθενείς, 5 στην κλινική Covid και 2 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 2 διασωληνωμένοι. Βενιζέλειο Νοσοκομείο: Συνολικά 17 ασθενείς, 13 στην κλινική Covid και 4 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 3 διασωληνωμένοι. Νοσοκομείο Χανίων: Συνολικά 21 ασθενείς, 21 στην κλινική Covid. Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Συνολικά 5 ασθενείς, 3 ασθενείς στην κλινική Covid, 2 σε ΜΕΘ και οι 2 διασωληνωμένοι. Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: Συνολικά 4 ασθενείς, 2 ασθενείς στην κλινική Covid και 2 στην ΜΕΘ, δεν είναι διασωληνωμένοι. Νοσοκομείο Σητείας: 1 ασθενής στην κλινική covid. Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 3 ασθενείς στην κλινική covid. Νοσοκομείο Νεάπολης: 1 ασθενής στην κλινική covid.

Τεράστιες οι ελλείψεις σε Βενιζέλειο και ΠαΓΝΗ 

Δραματική περιγράφουν οι εργαζόμενοι την κατάσταση που επικρατεί για τους ασθενείς αλλά και τους ίδιους στα νοσοκομεία του νησιού. 

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία και τα περιστατικά Covid, άνθρωποι με προβλήματα μένουν εκτός ΜΕΘ ενώ ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και ράντζα σε θαλάμους και διαδρόμους. 

Οι συγχωνεύσεις κλινικών και χειρουργικών τμημάτων έχουν προκαλέσει παραλυσία στο ΕΣΥ περιγράφουν οι εργαζόμενοι, που καλούνται με δραματικές όπως λένε ελλείψεις σε προσωπικό, να μεταφέρονται ακόμη και από νομό σε νομό για να καλύπτουν κενά, την ώρα που η πολιτεία όπως λένε, έχει ακόμη σε αναστολή 400 περίπου εργαζόμενους που δεν εμβολιάστηκαν, χωρίς να τους αντικαταστήσουν. 

Εργαζόμενοι και ασθενείς, καθημερινά έρχονται σε επαφή με αυτό το σκηνικό που έχει φέρει στην  επιφάνεια και πάλι τα μεγάλα προβλήματα. 

Η συγχώνευση κλινικών και χειρουργικών τμημάτων εντείνει την δυσάρεστη αυτή κατάσταση. 

Η Παιδιατρική και παιδοχειρουργική στο ΠΑΓΝΗ, η νεφρολογική, αλλά και τέσσερις χειρουργικές σε μία στο Βενιζέλειο, διαμορφώνουν ένα πλαίσιο αδυναμίας κάλυψης των αναγκών ακόμη και σε κρεββάτια ΜΕΘ που κρατούνται για ασθενείς covid, αφήνοντας εκτός άλλους ασθενείς.

https://www.youtube.com/watch?v=XJa7MF8VSJ4?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Δύσκολη η κατάσταση στο νοσοκομείου Αγίου Νικολάου 

Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου όμως, το κλίμα μυρίζει μπαρούτι. 

Η έλλειψη προσωπικού οδήγησε σε συγχώνευση της παθολογικής με την καρδιολογική η οποία λειτουργεί με δύο μόνο γιατρούς, ενώ και στα επείγοντα περιστατικά για ένα μεγάλο μέρος κάθε μήνα, υπάρχει μόνο ένας γιατρός. 

Οι σύλλογοι εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ του Βενιζελείου αλλά και του Αγίου Νικολάου σήμερα, πραγματοποιήσαν διαμαρτυρίες. Μέγα αίτημά τους αποτελεί το να επιστρέψουν στην εργασίας τους οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή, με τους ίδιους να εξηγούν ότι μέχρι και σήμερα και ενώ οι αποχωρήσεις προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης συνεχίζονται οπότε αυξάνονται τα κενά, ένα ελάχιστο μέρος όσων έχουν απομακρυνθεί έχει αντικατασταθεί. 

Πάνω από το 2% ο δείκτης θετικότητας σε τρείς περιοχές της χώρας

Κιλκίς, τη Λάρισα και τη Μαγνησία είναι οι τρεις περιοχές της Ελλάδας όπου αυτή τη στιγμή η θετικότητα μετάδοσης του ιού είναι άνω του 2%. 

Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου (25/10-21/10) το ποσοστό θετικότητας σε όλη τη χώρα έφτασε το 1.96% σε σύνολο 1.352.124 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.43% σε σύνολο 1.741.297 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

Ο ΕΟΔΥ γνωστοποίησε το ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των ελέγχων ανά Περιφερειακή Ενότητας, βάσει του οποίου, οι περιοχές στις οποίες η θετικότητα υπερβαίνει το 1% ανέρχονται σε 21. 

Αναλυτικά οι Περιφερειακές Ενότητες αυτές έχουν ως εξής: 

Αρκαδίας1,51 
Γρεβενών1,96 
Δράμας1,35 
Έβρου1,65 
Ημαθίας1,82 
Θάσου1,02 
Θεσσαλονίκης1,45 
Καρδίτσα1,05 
Καστοριά1,13 
Κιλκίς2,26 
Λάρισας2,12 
Μαγνησίας2,07 
Μεσσηνία1,55 
Ξάνθη1,01 
Πάρου1,42 
Πέλλας1,36 
Πιερίας1,65 
Ροδόπης1,84 
Σερρών1,59 
Τρικάλων1,32 
Φωκίδας1,17
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News