Κορωνοϊός: Πώς το «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων μπορεί να επηρεάσει τα νοσοκομεία της Κρήτης

Κρήτη
Κορωνοϊός: Πώς το «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων μπορεί να επηρεάσει τα νοσοκομεία της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, μεταξύ άλλων, βρίσκονται και τα δυο μεγάλα νοσοκομεία του Ηρακλείου, Βενιζέλειο και ΠαΓΝΗ, τα οποία πρέπει να είναι σε θέση να φιλοξενήσουν – εάν παραστεί ανάγκη - ασθενείς με αεροδιακομιδή από άλλες περιοχές που αυτή τη στιγμή χτυπούν κόκκινο σε κρούσματα, όπως είναι η Πάτρα και η Αχαΐα

Σε 6.700 ανέρχονται τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα , σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Το ίδιο διάστημα, καταγράφηαν  59 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 16.050. Οι διασωληνομένοι ασθενείς στις ΜΕΘ της χώρας ανέρχονται στους 434, ενώ το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 419.408 τεστ (PCR και rapid), με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 1,6% (6,59% χθες). 

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει μέτρα περαιτέρω ελέγχου της πρόσβασης ανεμβολίαστων πολιτών σε περιοχές υψηλού συγχρωτισμού και δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση των ειδικών που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση προτείνει:

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται να δρομολογεί την αύξηση των υποχρεωτικών rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, προκειμένου να προσέρχονται στην δουλειά τους, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού.  Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να υποβάλλονται σε δύο rapid – test την εβδομάδα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ανεξαρτήτως της φύσης εργασίας τους.

Για την ίδια ομάδα πολιτών προτείνεται η πρόσβαση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και εμπορικά καταστήματα ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης, να γίνεται με επίδειξη αρνητικού rapid test.

Ένα από τα δυσάρεστα σενάρια θέλουν τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους να τίθενται σε αναστολή εργασίας σε μια προσπάθειας θωράκισης από μια ενδεχόμενη διασπορά του ιού μέσω των χώρων εργασίας.   

Ένα ακόμα από τα σενάρια που ακούγονται είναι τα επιπλέον έκτακτα μέτρα στις κόκκινες περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη. Λόγω του αρνητικού ρεκόρ κρουσμάτων ενδεχομένως να παρθούν μέτρα και για τις πορτοκαλί περιοχές.

Διχογνωμία, ωστόσο, υπάρχει στην επιτροπή των ειδικών που συζητούν τη λήψη νέων μέτρων σε ότι αφορά την περιοχή του Ηρακλείου. Μια πρόταση που έπεσε στο τραπέζι είναι να ισχύσει προληπτικό, μίνι lockdown στην περιοχή του Ηρακλείου, που παρουσιάζει μικρή αύξηση στα κρούσματα.  

Στόχος πάντως είναι τα δυο μεγάλα νοσοκομεία του Ηρακλείου, Βενιζέλειο και ΠαΓΝΗ, να είναι σε θέση να φιλοξενήσουν –εάν παραστεί ανάγκη- ασθενείς με αεροδιακομιδή από άλλες περιοχές που αυτή τη στιγμή χτυπούν κόκκινο σε κρούσματα, όπως είναι η Πάτρα και η Αχαΐα.

Στο σενάριο που θέλει να αλλάζουν επίπεδο στον επιδημιολογικό χάρτη, βρίσκεται η Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων. Σενάρια, ωστόσο, τα οποία αναμένεται να απαντηθούν, στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον υπουργό Υγείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News