Κορωνοϊός: Άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης μετά το «μαύρο» ρεκόρ των κρουσμάτων - Επιστρέφουν τα μίνι lockdown;

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης μετά το «μαύρο» ρεκόρ των κρουσμάτων - Επιστρέφουν τα μίνι lockdown;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Έκτακτες συσκέψεις στο Μαξίμου και επιβολή νέων μέτρων για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας - Όχι όμως ενός νέου καθολικού lockdown - Αύριο Τρίτη 2 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο Μαξίμου - Οι τρεις πυλώνες που θα κινηθεί η κυβέρνηση

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι  με αφορμή τη νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, τα οποία «άγγιξαν», σήμερα Δευτέρα, 1η Νοεμβρίου τις 5.449.

Από νωρίς σήμερα το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, έλαβε χώρα μπαράζ έκτακτων συσκέψεων, καθότι ο προβληματισμός και η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες είναι μεγάλη. Ανησυχία την οποία εντείνει ο αριθμός των 52 νεκρών που καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο αλλά και των 430 διασωληνωμένων που επιβαρύνουν αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας. 

Μετά την πρώτη τηλεδιάσκεψη νωρίς το πρωί, με τους περιφερειάρχες και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, στην οποία αποφασίστηκε δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου παρατηρείται ραγδαία αύξηση κορωνοϊού, αλλά και εντατικοποίηση των ελέγχων σε εστίαση και διασκέδαση, πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα μετά και δεύτερη έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου, του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα και του επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, για το ίδιο ζήτημα.

Στο τραπέζι των συσκέψεων, τέθηκε η συζήτηση για την επιβολή νέων μέτρων για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας και το πώς θα αποφευχθεί ένα νέο, καθολικού lockdown που θα αποτελούσε πλήγμα τόσο για την οικονομία της χώρας όσο και για την κοινωνία.

Το νέο καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε και η παρουσία του κορυφαίου λοιμωξιολόγου κ. Σωτήρη Τσιόδρα στις σημερινές έκτακτες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μεταξύ άλλων με σκοπό την παρεμπόδιση της διασποράς των κρουσμάτων Covi19 και  την ενίσχυση του ΕΣΥ,  εξετάζονται νέα μέτρα, καταρχάς για τους ανεμβολίαστους.

Ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε τα στοιχεία που έχει αναφορικά κυρίως με την πορεία της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα, όπου τα νούμερα είναι εξαιρετικά απογοητευτικά και την εικόνα που αποτυπώνεται στα νοσοκομεία.

Ο ίδιος μάλιστα, έκανε λόγο για δύσκολο Νοέμβριο, ενώ επανέλαβε τις επισημάνσεις τους για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους ανεμβολίαστους. 

Oι προβλέψεις  πάντως των επιστημόνων για το επόμενο διάστημα δεν εμφανίζονται αισιόδοξες, με τα νούμερα των θανόντων και των δια σωληνωμένων να δοκιμάζουν ήδη εκ νέου τα όρια του ΕΣΥ.

Τόσο η Βάνα Παπαευαγγέλλου, όσο και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης προβλέπουν ότι τα κρούσματα θα μείνουν σε αριθμούς άνω των 5.000 όπου και θα παραμείνουν για αρκετές ημέρες.

Στην σκιά της αναζωπύρωσης της πανδημίας, έχουν επιστρέψει στο «τραπέζι» των ειδικών οι συζητήσεις για νέα μέτρα που θα αφορούν πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:

Αυστηροποίηση των ελέγχων στην εστίαση και τη διασκέδαση ώστε να διασφαλιστεί ότι ελέγχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμών και ότι όντως ανήκουν στους πελάτες που εισέρχονται κλειστούς χώρους.

«Σαφάρι» ελέγχων στους μικτούς ανοιχτούς χώρους καθώς σε αρκετές περιπτώσεις με νάιλον μετατρέπονται σε εσωτερικοί.

Αύξηση των rapid test από ένα σε δύο για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, πάντα με δική τους οικονομική επιβάρυνση. Συνεχίζεται παράλληλα η «μάχη» της πειθούς για την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων.

Ακόμα ενισχύεται με δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα το δημόσιο σύστημα Υγείας με τη θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία λόγω των αυξημένων αναγκών.

Επιβεβαιώνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις

Με τον χειρότερο τρόπο δείχνουν να επιβεβαιώνονται οι εφιαλτικές προβλέψεις των επιστημόνων για τον κορωνοϊό, οι οποίοι έκαναν λόγο για 5.000 κρούσματα ημερησίως τον Νοέμβριο.

Από την πρώτη κιόλας μέρα του Νοεμβρίου, οι νέες μολύνσεις έσπασαν το φράγμα των 5.000 για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 5.449 κρούσματα προκαλώντας ανησυχία τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο και οι σκληροί δείκτες παραμένουν ιδιαίτερα ψηλά, αφού 52 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους σε μόλις 24 ώρες, ενώ 430 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία της κυβέρνησης, η οποία όπως έχει γίνει γνωστό εξαντλεί όλα τα περιθώρια αποφυγής ενός νέου lockdown.

Αύριο Τρίτη 2 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο Μαξίμου, ενώ την Τετάρτη θα συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμοξιολογιών. Παράλληλα, την ίδια ημέρα αναμένεται πιθανότατα και η ανακοίνωση των μέτρων - 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News