Κορωνοϊός: Πότε έρχονται τα «έξυπνα» φάρμακα κατά της νόσου Covid-19 (βίντεο)

Κρήτη
Κορωνοϊός: Πότε έρχονται τα «έξυπνα» φάρμακα κατά της νόσου Covid-19 (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης για τη χρήση των φαρμακευτικών σκευασμάτων κατά της νόσου Covid-19 - Τι δήλωσε στην ΚΡΗΤΗ TV και την εκπομπή «Ώρα Αιχμής», ο καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας

Τα δύο χρόνια πανδημίας έχουν κάνει πιο σοφή, πλέον, την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, μιας και, πέρα από το σπουδαίο «όπλο» του εμβολιασμού, έχει αναπτύξει και φαρμακευτικές θεραπείες, κάποιες από τις οποίες ήδη εφαρμόζονται στα νοσοκομεία, ενώ στα σκαριά για «πράσινο φως» είναι και σκευάσματα που θα μπορούν να λάβουν πολίτες είτε στο σπίτι για ήπια συμπτώματα, είτε και προληπτικά. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το χρονοδιάγραμμα χρήσης, όπως παρουσιάστηκε στην ΚΡΗΤΗ TV και την εκπομπή «Ώρα Αιχμής».

O καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορωνοϊό, Αχιλλέας Γκίκας, τόνισε ότι είναι θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις που, σε συνδυασμό με το εμβόλιο, θα μπορούσαν να θωρακίσουν ακόμα περισσότερο την κοινωνία από το μέτωπο της πανδημίας.

Στο κομμάτι των νοσοκομείων, ήδη υπάρχουν θεραπείες μέτριας και ικανοποιητικής αποτελεσματικότητας για ασθενείς που νοσηλεύονται σε κλινικές COVID, ενώ για τους διασωληνωμένους δεν υπάρχει ακόμα κάτι αποτελεσματικό.

Το πειραματικό χάπι της φαρμακοβιομηχανίας Merck κατά της COVID-19 πρέπει να συνοδεύεται από άλλες μορφές θεραπείας, μόλις αυτές είναι διαθέσιμες, ώστε να περιοριστεί η αντίσταση στο φάρμακο, η οποία μπορεί να ελαττώσει σημαντικά την επίδρασή του, όπως δήλωσε ο διευθυντής του ιδρύματος Wellcome, Τζέρεμι Φαράρ.

Μπορεί ακόμη να μην έχει περάσει από τη διαδικασία έγκρισης των ελεγκτών, αλλά ήδη η μολνοπιραβίρη της Merck χαιρετίζεται ως μια πιθανή λύση για την πανδημία, καθώς είναι σχετικά φθηνή και εύκολη στην παραγωγή, δεν απαιτεί ένεση και έχει δείξει στις κλινικές δοκιμές ότι μειώνει τον κίνδυνο για νοσηλεία. Ωστόσο, ίσως να πρέπει να συνδυαστεί με άλλα φάρμακα, ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν αντίσταση, σύμφωνα με τον κ. Φαράρ.

Η αντίσταση αυτή λαμβάνει χώρα όταν ιοί και βακτήρια εξελίσσονται για να αμβλύνουν ή να νικήσουν τον επιθετικό μηχανισμό των φαρμάκων. Πρόκειται για μόνιμη ανησυχία για αντιιικά και αντιβιοτικά φάρμακα. Κατά τον κ. Φαράρ, το ίδιο αφορά και το χάπι της Merck, παρά την αισιοδοξία ότι μπορεί να αποτελέσει ένα νέο ισχυρό “όπλο” κατά του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, αναμένονται και τα αποτελέσματα από τα εισπνεόμενα φάρμακα, που θα μπορούσαν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της πανδημίας. Χαρακτηριστική η προσπάθεια έρευνας που γίνεται για συγκεκριμένο σκεύασμα από το Ισραήλ. 

Στο βίντεο που ακολουθεί, η συνέντευξη του κ. Γκίκα στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» και τον δημοσιογράφο Μάνο Δασκαλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News