Κορωνοϊός: «Θα καταρρεύσει το ΕΣΥ» - Φόβοι για συνδυασμό γρίπης και μετάλλαξης Δέλτα

Κρήτη
Κορωνοϊός: «Θα καταρρεύσει το ΕΣΥ» - Φόβοι για συνδυασμό γρίπης και μετάλλαξης Δέλτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χειρότερο σενάριο που μπορεί να δημιουργηθεί από τη συνδυασμένη επίθεση της μετάλλαξης “Δέλτα” και της εποχικής γρίπης φοβούνται οι επιστήμονες σε Ελλάδα και Ευρώπη

Το χειρότερο σενάριο που μπορεί να δημιουργηθεί από τη συνδυασμένη επίθεση της μετάλλαξης “Δέλτα” και της εποχικής γρίπης φοβούνται οι επιστήμονες σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που μόνο αμελητέο δεν είναι, θα μπορούσε οδηγήσει σε κατάρρευση τα νοσοκομεία.

Πέρυσι, τόσο λόγω των lockdown όσο και της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, η γρίπη δε βρήκε πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί και έτσι δε μας απασχόλησε πολύ. Κάθε χρόνο προκαλούσε δεκάδες θανάτους, όμως την περυσινή χρονιά οι διακομιδές στα νοσοκομεία είχαν σχεδόν μηδενιστεί. Μια σειρά από επιδημιολογικά δεδομένα, όμως, συνηγορούν στο ότι τόσο η γρίπη όσο και οι άλλοι ιοί του αναπνευστικού, που επιστρέφουν μόλις πιάνουν τα πρώτα κρύα, μπορεί να εμφανιστούν ξανά δημιουργώντας με τον πανδημικό ιό εκρηκτικό και δυσάρεστο αποτέλεσμα.

Υπό τη σκιά των φόβων αυτών, ξεκίνησε από χθες η συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων και στο Ηράκλειο, με τη διάθεσή τους να πραγματοποιείται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή. Εξαιρούνται ειδικές περιπτώσεις όπου θα γίνεται χειρόγραφη συνταγογράφηση και αυτές είναι:

α) Ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

β) Πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκές Ένωσης, καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας).

γ) Μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

Να σημειωθεί πως έχουν ήδη παραληφθεί 1,7 εκατ. δόσεις αντιγριπικού εμβολίου πανελλαδικά, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατ. εμβόλια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αριστοτέλη Σκουντάκη, «στο Ηράκλειο έχει φτάσει ήδη περίπου το 1/4 της συνολικής περσινής ποσότητας εμβολίων».

«Στην Κρήτη χορηγήθηκαν 100.000-150.000 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων το 2020», τονίζει ο κ. Σκουντάκης και «ήδη στο Ηράκλειο έχουν φτάσει 20.000-25.000 δόσεις».

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή μέσα μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Συγχορήγηση

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού - αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία - όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

«Ο εμβολιασμός της γρίπης είναι απαραίτητος στα πολύ μικρά παιδιά. Επίσης, βοηθάει να αποφύγουμε έναν αριθμό θανάτων που έχουμε κάθε χρόνο εξαιτίας της γρίπης, αλλά και όλη την ταλαιπωρία που προκαλεί μια ίωση», ανέφερε η αν. υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. «Η συνύπαρξη του κορωνοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης αποτελεί εξαρχής ένα πρόβλημα για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί η απάντηση. Το πόσο δηλαδή μπορεί να επηρεάσει η πορεία της μιας λοίμωξης την πορεία της άλλης. Είναι ένα από τα αντικείμενα για μελέτη», ανέφερε η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία τόνισε πως, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου, καλό θα ήταν να έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός ο οποίος πραγματικά έχει ανάγκη το αντιγριπικό εμβόλιο. Τα αντιγριπικά εμβόλια προστατεύουν κυρίως από τις επιπλοκές της λοίμωξης και φυσικά μειώνουν και τη μετάδοση. Η κύρια ομάδα που πρέπει να εμβολιαστεί είναι η ομάδα των ατόμων άνω των 60 ετών και συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που γνωρίζουν ότι λόγω των παθήσεών τους ή άλλων καταστάσεων έχουν λόγο να εμβολιαστούν για τη γρίπη.

Θάνος Πλεύρης

Το μήνυμα ότι η λύση απέναντι στην πανδημία είναι ο εμβολιασμός επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια την τροπολογία για την πρώιμη πρόσβαση σε μονοκλωνικά αντισώματα κατά της COVID-19, που εισήχθη στο νομοσχέδιο που τροποποιεί τη σύμβαση δωρεάς του Ιδρύματος “Νιάρχος”.

Απαντώντας σε όσους προσπαθούν να βάλουν μονοκλωνικά αντισώματα, ανταγωνιστικά του εμβολιασμού, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός, ότι τα μονοκλωνικά βρίσκονται ακόμα σε εγκριτικό και πειραματικό στάδιο, ότι είναι σε πολύ μικρή παραγωγή παγκοσμίως και ότι αφορούν πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. «Όποιος αναφέρεται στα μονοκλωνικά ως αντίβαρο του εμβολιασμού, είναι επιστημονικά εκτεθειμένος», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι στη χώρα μας «κάνουμε χρήση κάθε θεραπείας, αλλά όχι όποτε το φαντάζεται ο καθένας, αλλά όταν ολοκληρώνονται οι μελέτες, ώστε να δίδονται (τα φάρμακα) ασφαλώς». Ειδικά για τα μονοκλωνικά, είπε ότι μόλις τον περασμένο Αύγουστο ολοκληρώθηκε η τρίτη φάση των κλινικών μελετών.

Λίγο αργότερα, για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος είπε ότι η αλήθεια δικαιώνεται στο τέλος, καθώς από το τέλος του 2020 «φώναζα και εκλιπαρούσα την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας να φέρει τα μονοκλωνικά για να σωθούν ζωές».

Π. Πολάκης

«Η κυβέρνηση ποτέ δεν εξήγησε γιατί δεν έφερε το φάρμακο αυτό», είπε ο κ. Πολάκης, εκτιμώντας ότι, εάν η κυβέρνηση είχε φέρει από τις αρχές του έτους 20.000 δόσεις μονοκλωνικών (1.500-2.000 τον μήνα) και τις χορηγούσε στους πάνω από 59.000 νοσήσαντες άνω των 65 ετών, με αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, «είναι βέβαιο ότι θα είχαμε σώσει τουλάχιστον 6.000 συνανθρώπους μας, από τους 8.327 που απεβίωσαν από την COVID-19», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Ξεκάθαρες κουβέντες. Η κυβέρνηση τους άφησε να πεθάνουν», υποστήριξε ο κ. Πολάκης, λέγοντας ότι αυτό «ούτε μπορώ να το ανεχτώ, ούτε μπορώ να το συγχωρήσω».

Σύμφωνα με τον πρώην υφυπουργό, άλλες χώρες της Ε.Ε. παρήγγειλαν και έλαβαν χιλιάδες δόσεις από την αρχή του έτους, όταν και ο ΕΜΑ έδωσε - όπως είπε - εγκρίσεις για τη θεραπεία Ριτζένερον και Eli-Lilly. Αναφέρθηκε επίσης σε επιστολή της εταιρείας Lilly, που προσέφερε δόσεις του φαρμάκου της στην Ελλάδα. Απαντώντας στην ομιλία του κ. Πολάκη, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είπε ότι το φάρμακο της Eli-Lilly είχε εγκριθεί τον Νοέμβριο του 2020 από τον αμερικανικό οργανισμό FDA, ο οποίος όμως ανακάλεσε την έγκριση τον Απρίλιο του 2021, οπότε και ζητήθηκε να πάει μαζί με άλλο (φάρμακο) για να έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα. «Ο κ. Πολάκης μίλησε για επιστολή της Lilly, αλλά δεν είπε ότι, εάν το παίρναμε τότε, θα είχε ανακληθεί τον Απρίλιο, και θα το είχαμε δώσει σε κόσμο», είπε ο κ. Πλεύρης. Ολοκλήρωσε την παρέμβασή του λέγοντας στον κ. Πολάκη ότι «εάν, αντί να λέτε στο Facebook ότι αναμένετε μεταλλάξεις τον Σεπτέμβριο, λέγατε στον κόσμο να εμβολιαστεί, θα είχαμε άλλο αποτέλεσμα».

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News