Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Το χάπι της Merck μειώνει «κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου»

"Δεν χρειάζεται να πας στο νοσοκομείο, δεν χρειάζεται καν να πας στο εμβολιαστικό κέντρο. Είναι ένα χάπι που μπορείς να το λάβεις στο σπίτι σου" αναφέρει χαρακτηριστικά η Merck

Νέο χάπι έκανε αισθητή την παρουσία του, ταράζοντας τα μέχρι τώρα νερά. Το φάρμακο Molnupiravir κατά του κορωνοιού περιόρισε το κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 50% όπως δήλωσε σε ανακοίνωση της η Εταιρεία Μerck.

Το συγκεκριμένο χάπι αποτελεί μία σύμπραξη δύο εταιρειών, ένα προϊόν συνεργασίας μεταξύ της Merck και της Ridgeback Βiotherapeutics με τον εκτελεστικό διευθυντή της πρώτης να τονίζει ότι θα ζητήσει έγκριση για επείγουσα χρήση από τη ρυθμιστική αρχή FDA στις ΗΠΑ.

Να αναφερθεί ότι τα ευρήματα προκύπτουν από την ενδιάμεση ανάλυση των δεδομένων της κλινικής δοκιμής, που είναι στην τελική φάση και δημιουργούν ελπίδες για ακόμη ένα ισχυρό όπλο, στον μαραθώνιο κατά της πανδημίας. Το φάρμακο με τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη έδειξε στις κλινικές μελέτες περιορισμό στο ήμισυ του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου όταν χορηγείται εγκαίρως σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Η θεραπεία με αυτό το χάπι μπορεί να αποτελέσει την πρώτη από ένα κύμα αντιικών χαπιών. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί αν αποτελέσει ένα σπουδαίο και ισχυρό εργαλείο στην καταπολέμηση της πανδημίας φέρνοντας θετικά αποτελέσματα.

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι η λήψη του χαπιού μπορεί να είναι προσβάσιμη για πολύ περισσότερα άτομα από τις θεραπείες με αντισώματα που εφαρμόζονται ευρέως σε ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Merck αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του 2021 έχει τη δυνατότητα να παράγει 10 εκατ. δόσεις του φαρμάκου, το οποίο, με βάση τα στοιχεία, αντιμετωπίζει σε σημαντικό βαθμό πολλές από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, μεταξύ αυτών και την Δέλτα.

Ο δρ. Ρόμπερτ Σέιφερ, λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ που ειδικεύεται στην αντιική θεραπεία, υπογράμμισε:  «Νομίζω πως αυτό θα σημάνει τη σωτηρία πολλών χιλιάδων ανθρώπινων ζωών παγκοσμίως, όπου υπάρχει μικρότερη πρόσβαση σε μονοκλωνικά αντισώματα».

Το φάρμακο της Merck, στόχος του οποίου είναι η παρεμπόδιση της αναπαραγωγής του ιού, πρόκειται να χορηγείται σε τέσσερις κάψουλες δύο φορές την ημέρα επί πέντε μέρες.

Η Εταιρεία δήλωσε ότι ήταν ένα ανεξάρτητο συμβούλιο ειδικών που ελέγχει τα στοιχεία των μελετών της που συνέστησε την πρόωρη διακοπή των δοκιμών του φαρμάκου στην τελική τους φάση, επειδή τα οφέλη του χαπιού στους ασθενείς ήταν απολύτως πειστικά. Η εταιρία πρόσθεσε ότι και ο FDA είναι σύμφωνος με την απόφαση αυτή.

Η ανεξάρτητη επιτροπή που επιβλέπει τις έρευνες μελέτησε τα υπάρχοντα στοιχεία ως τις αρχές Αυγούστου, όταν είχαν ήδη ενταχθεί 775 εθελοντές στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Στους εθελοντές που έλαβαν τη θεραπεία της μολνοπιραβίρης ο κίνδυνος νοσηλείας ή θανάτου ελαττώθηκε κατά 50% χωρίς κάποια αξιόλογη παρενέργεια, σε σύγκριση με όσους δεν την έλαβαν, ανέφερε η ανακοίνωση της Merck.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια