Σύσσωμη η Silicon Valley κατά των αντιεμβολιαστών - Μπλοκάρουν αρνητές και ινφλουένσερs

Υγεία
Σύσσωμη η Silicon Valley κατά των αντιεμβολιαστών - Μπλοκάρουν αρνητές και ινφλουένσερs

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα διαγράφονται ισχυρισμοί σχετικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα, τα συστατικά ή/και τις παρενέργειες των εμβολίων»

Οι εταιρείες τεχνολογίας της Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνια, Facebook και Youtube, εξαπολύουν επίθεση κατά των αρνητών – ινφλουένσερs, μπλοκάροντας αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων και μερικών ιδιαιτέρως προβεβλημένων ατόμων, όπως ο Τζόζεφ Μέρκολα και ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Jr., οι οποίοι είναι εν μέρει υπεύθυνοι για τη διασπορά ειδήσεων που καλλιεργούν τον αντιεμβολιαστικό σκεπτικισμό.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί, σε κοινή γραμμή, εφεξής δεν θα αποδέχονται υλικό, το οποίο είναι απέναντι από την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και τα συστατικά του εμβολίου. Πρόσφατα, τo YouTube -ιδιοκτησίας Google- ανακοίνωσε ότι θα «κατεβάζει» από την πλατφόρμα του διάφορα κανάλια που σχετίζονται με ακτιβιστές του αντιεμβολιαστικού «κινήματος», ενώ η facebook «αποκλείει» αυτομάτως αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, οι οποίες διακινούσαν ψευδή για το θέμα στοιχεία.

Ειδικότερα, το Youtube, ανακοίνωσε ότι «τα περιεχόμενα που ισχυρίζονται εσφαλμένα ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι επικίνδυνα και προκαλούν χρόνιες συνέπειες στην υγεία, που δηλώνουν ότι τα εμβόλια δεν περιορίζουν τη μετάδοση των ασθενειών ή που περιέχουν λανθασμένες πληροφορίες για τις ουσίες που εμπεριέχονται στα εμβόλια, θα διαγράφονται".

Youtube: 130.000 βίντεο που παραβίαζαν τον κανονισμό του διαγράφηκαν

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία εφαρμόζει ήδη μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σε σχέση με τα εμβόλια κατά της Covid-19, τονίζοντας χαρακτηριστικά  ότι έχει διαγράψει εδώ και έναν χρόνο περισσότερα από 130.000 βίντεο που παραβίαζαν τον κανονισμό του στο θέμα αυτό.

Επίσης, σε αυτή την πρακτική εμπεριέχονται και όλα εκείνα τα δεδομένα, τα οποία βεβαιώνουν λανθασμένα ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια προκαλούν αυτισμό, καρκίνο, στειρότητα ή ότι οι ουσίες που εμπεριέχονται στα εμβόλια μπορούν να εντοπίζουν τα άτομα που τα λαμβάνουν, όχι όμως και εκείνα που αφορούσαν βίντεο για άλλα εμβόλια όπως η ιλαρά και η ανεμοβλογιά.

Παραπλανητικά ή ψευδή βίντεο για εμβολιασμούς ρουτίνας όπως για την ιλαρά ή την ηπατίτιδα Β θα μπορούν να αποσύρονται από τον ιστότοπο. "Γενικές δηλώσεις για τα εμβόλια" θα μπορούν επίσης να διαγράφονται. Αντίθετα, "τα περιεχόμενα για τις πολιτικές εμβολιασμού, τις νέες δοκιμές εμβολίων και τις μεγάλες επιτυχίες ή αποτυχίες των εμβολίων" εξακολουθούν να επιτρέπονται, όπως και οι προσωπικές μαρτυρίες για τον εμβολιασμό εφόσον σέβονται τον κανονισμό της πλατφόρμας, αναφέρει η εταιρεία.

Αυτή η τοποθέτηση, είχε υιοθετηθεί πολύ νωρίτερα και από το Facebook, το οποίο «μπλόκαρε» αυτομάτως αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, οι οποίες διακινούσαν ψευδή στοιχεία καθώς και λανθασμένους ισχυρισμούς για τα εμβόλια κατά της COVID-19. Με μία τέτοια πολιτική, η εταιρεία δρούσε αποτρεπτικά σε φήμες που παροξύνουν το πρόβλημα της πανδημίας.

«Θα διαγράφονται ισχυρισμοί σχετικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα, τα συστατικά ή τις παρενέργειες των εμβολίων», είχε δηλώσει σε επίσημη ανακοίνωση του, το Facebook.

Επίσης, μέσω αυτής της κίνησης, η εταιρεία είχε ως στόχο να αποτρέψει να κυκλοφορεί και η γνωστή θεωρία συνωμοσίας, ότι τα εμβόλια θα περιέχουν μικροτσίπ για τον έλεγχο ή την παρακολούθηση ασθενών.

Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί ότι οι περισσότεροι μεγάλοι τεχνολογικοί όμιλοι δέχονται σαφώς τεράστια πίεση και κριτική βουλευτών των ΗΠΑ, ρυθμιστικών αρχών αλλά και χρηστών, για να διαγράφουν ή να θέτουν αρκετά όρια σε περιεχόμενα αναρτήσεων που η «στάση» τους είναι αμυντική και κυρίως αντίθετη με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοιού.

Με πληροφορίες από Washington Post

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News