Κορωνοϊός: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την 3η δόση του εμβολίου

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την 3η δόση του εμβολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H τρίτη δόση του εμβολίου δεν θα είναι υποχρεωτική αλλά θα υπάρχει σύσταση

Περαιτέρω ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα από τους υγειονομικούς σχετικά με το θέμα της τρίτης  δόσης του εμβολίου. Ωστόσο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κυρίως για τις ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για λοίμωξη.

Ειδικότερα η τρίτη δόση είναι απαραίτητη στους ανοσοκατασταλμένους, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε 14 Σεπτεμβρίου, στα άτομα που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς. Για τις συγκεκριμένες ομάδες, όπως επεσήμανε η Μαρία Θεοδωρίδου θα χρησιμοποιηθεί το σκεύασμα Pfizer.

Πιο αναλυτικά η καθηγήτρια τόνισε ότι:

Όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca θα κάνουν την τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο

Όσοι είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson&Johnson, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κάνουν το ίδιο ή να προχωρήσουν με mRNA εμβόλιο.

«Οι επιστήμονες ξεχωρίζουν την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους-άνω των 80- όπου η τρίτη δόση φαίνεται ότι δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός, αλλά ενίσχυση της ανοσίας, διότι δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας»

Από την πλευρά της, η κ. Παπαευαγγέλου  υπογράμμισε σχετικά με την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης:  «Ανάγκη να λάβουν τρίτη δόση εμβολίου προκύπτει  για τους άνω των 60 ετών, καθώς σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία».

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι οι ομάδες που ανήκουν άνω των 60 ετών χρειάζονται την τρίτη δόση καθώς εργαστηριακές μελέτες αλλά και τα επιδημιολογικά στοιχεία έχουν καταδείξει ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση του , -τουλάχιστον ένα 6μηνο-τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό με τις πιθανότητες όμως να είναι μικρές για να νοσήσει βαριά ή να πεθάνει.

Oι υγειονομικοί χρειάζονται να κάνουν την τρίτη δόση:

Διαφορετική προσέγγιση υπάρχει για το αν στους υγειονομικούς είναι απαραίτητο να τους χορηγηθεί η αναμνηστική δόση. Πιο συγκεκριμένα η κ. Παπαευαγγέλου υπογραμμίζει ότι «είναι αυτοί με ιστορικό έκθεσης στον ιό. Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσήσει.»

Τι θα συμβεί με τον γενικό πληθυσμό:

Αρκετές σκέψεις και απόψεις διατυπώνονται για την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό. Η καθηγήτρια τονίζει ότι αυτοί που έχουν περάσει το εξάμηνο εμβολιασμού, όπου σύμφωνα με μελέτες μειώνεται η προστασία για λοίμωξη πρέπει να προστατευθούν και προσθέτει ότι όφελος υπάρχει και για την κοινότητα καθώς μειώνεται η διασπορά, του ιού, το R0.

Άτομα λοιπόν που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου, διευκρίνισε η ίδια, ενώ επίσης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός όσον αφορά στο πότε μπορεί να γίνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και κάποιο άλλο εμβόλιο, για παράδειγμα της γρίπης.

Καθησυχαστική η κατάσταση απέναντι και στους γονείς, αναφορικά με το ζήτημα της γονιμότητας των νέων, καθώς η συζήτηση για τα εμβόλια στους κάτω των 18 ετών ολοένα και εντείνεται.  

Η κ. Παπαευαγγέλου επίσης  τονίζει την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων προστασίας, αλλά και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού που συνέβαλε στο ηπιότερο προφίλ της πανδημίας, γι αυτό όπως αναφέρει πάντα δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση των ανθρώπων που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο, εκτιμώντας ότι υπάρχουν περιθώρια να πειστούν. Υπογραμμίζει ότι «πιο αποτελεσματικά θα μειωθεί η διασπορά εάν πείθαμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Ο ανεμβολίαστος έχει 10 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσει σε αντίθεση με τον εμβολιασμένο που έχουν περάσει 7 μήνες από τον εμβολιασμό του».

Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News