Κορωνοϊός: Tρεις ευρωπαϊκές χώρες αίρουν τα μέτρα κατά της πανδημίας

Υγεία
Κορωνοϊός: Tρεις ευρωπαϊκές χώρες αίρουν τα μέτρα κατά της πανδημίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αρχή έγινε στη Δανία με την Νορβηγία και την Πορτογαλία να ακολουθούν

Σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες,  «το τέλος της πανδημίας»  συνεπάγεται με άρση των μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.  

Ειδικότερα η Δανία έκανε την αρχή να άρει τα μέτρα με  την  Νορβηγία και την  Πορτογαλία να την ακολουθούν.

Υπό έλεγχο ο ιός στη Δανία:

Σε ρυθμούς κανονικότητας επέστρεψαν οι Δανοί. Αυτό συνέβη στις 10 Σεπτεμβρίου με τις αρχές να καταργούν όλα τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσαν χαρακτηριστικά, «ο ιός δεν αποτελεί πλέον κρίσιμης σημασίας απειλή για την κοινωνία».

Για την μεταβολή ωστόσο σε μία καινούργια συνθήκη σαφώς και έπαιξαν οι διαδοχικοί εμβολιασμοί των πολιτών,  με τους τρεις στους τέσσερις Δανούς να έχουν κάνει το εμβόλιο. Το ποσοστό για τους πλήρως εμβολιασμένους ανάγεται στο 75%  με την χώρα να βρίσκεται στην δεύτερη θέση στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δανία με το ξέσπασμα της πανδημίας έβαλε λουκέτο σε σχολεία, επιχειρήσεις, εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια και κομμωτήρια.

Ισχυρό τείχος ανοσίας στη Νορβηγία:

Tα ποσοστά εμβολιασμένων στη χώρα δείχνουν να είναι πολύ ψηλά με τους εφτά στου δέκα πολίτες να έχουν κάνει το εμβόλιο.

Η πρωθυπουργός της χώρας, σήμερα 25 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε την ελευθερία των πολιτών δηλώνοντας ότι «Είναι 561 ημέρες από την ημέρα που επιβάλαμε τα πιο σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί στη Νορβηγία εν καιρώ ειρήνης. Τώρα, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική καθημερινότητα».

Η Νορβηγία μπαίνει λοιπόν σε τροχιά κανονικότητας με τους χώρους πολιτισμού, αθλητισμού καθώς και εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης να «μπαίνουν» ξανά σε λειτουργία.

Να σημειωθεί ότι  ότι η άρση των μέτρων γίνεται σταδιακά εδώ και καιρό και το σχέδιο περιελάμβανε τέσσερις φάσεις.

 Η πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «Η χώρα έχει φτάσει πλέον στο τρίτο στάδιο. Το τελικό τέταρτο βήμα αναβλήθηκε πολλές φορές, υπό τον φόβο των νέων πιθανών μολύνσεων που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την εικόνα. «Τώρα πλέον, μπορούμε να ζήσουμε φυσιολογικά»

 Ακολουθεί και η Πορτογραλία:

Στις χώρες που αίρουν τα μέτρα περιλαμβάνεται και γη Πορτογαλία. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντόνιο Κόστα, από 1η Οκτωβρίου τα εστιατόρια θα έχουν 100% πληρότητα, όπως και οι αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ήδη η χρήση της μάσκας σταμάτησε να είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους την περασμένη εβδομάδα.

«Καθώς οι περισσότεροι από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τον νόμο αίρονται, εισερχόμαστε σε μια φάση που θα βασίζεται στην υπευθυνότητα καθενός», είπε ο Κόστα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Επίσης, τα κλαμπ και τα μπαρ θα μπορούν να ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους. Οι πελάτες θα πρέπει να επιδεικνύουν το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ Covid-19 προκειμένου να εισέλθουν.

Σημειώνεται πάντως ότι τα ψηφιακά πιστοποιητικά και τα αρνητικά τεστ δεν θα είναι υποχρεωτικά σε ξενοδοχεία και γυμναστήρια, όμως θα απαιτούνται για τα ταξίδια και τις εκδηλώσεις.

Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News