Νέο μοντέλο «συμβίωσης» με τον ιό πραγματοποιούν 5 Χώρες στον Κόσμο

Κόσμος
Νέο μοντέλο «συμβίωσης» με τον ιό πραγματοποιούν 5 Χώρες στον Κόσμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έπειτα από 18 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ενα νέο μοντέλο «συμβίωσις» με τον ιό αποφάσισαν τα υιοθετήσουν 5 χώρες στο κόσμο

Σε κάθε σημείο του χάρτη η νόσος της COVID-19 «τρύπωσε» στην καθημερινότητα των περισσότερων χωρών ανά τον κόσμο «καταργώντας» όλα τα δεδομένα.

Δεκαοχτώ μήνες έπειτα από το ξέσπασμα της πανδημίας, κάποιες χώρες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ένα νέο μοντέλο «συμβίωσις» με τον ιό και να άρουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι 5 Χώρες που «ενσωματώνουν» στη ζωή τους αυτό το νέο μοντέλο, έχουν υψηλότατα ποσοστά εμβολιασμένων ενώ άλλες αποφάσισαν οι σκληροί περιορισμοί και η πρακτική των lockdown δεν είναι οικονομικά βιώσιμο

 Το παράδειγμα των 5 Χωρών…

Η Δανία αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στη λίστα η οποία ήρε τα μέτρα και συνεπώς τους περιορισμούς. Η χώρα οδηγήθηκε σε μία τέτοια συνθήκη λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμών καθώς πάνω από το 80% των ατόμων ηλικίας άνω των 12 ετών στη σκανδιναβική χώρα έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Η κυβέρνηση της Δανίας προχώρησε στην εξής δήλωσε: Δεν θεωρείται  πλέον ο Covid-19 μια «κοινωνικά κρίσιμη» ασθένεια.

Οι πολίτες της Δανίας επιστρέφουν στην «κανονικότητα» καθώς έχουν την δυνατότητα να επισκέπτονται κλαμπ, εστιατόρια, γυμναστήρια και κομμωτήρια χωρίς την επίδειξη του ψηφιακού «πάσου», να χρησιμοποιούν τα  μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς μάσκας και να μπορούν να συναθροίζονται χωρίς περιοριστικά μέτρα.

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι το Σάββατο, στην Κοπεγχάγη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συναυλία από την αρχή της πανδημίας χωρίς μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός ατόμων που παραβρέθηκε άγγιξε τους 50.000 ανθρώπους οι οποίοι δεν έκαναν χρήση μάσκας και είχαν την δυνατότητα να διασκεδάζουν σε ξέφρενους ρυθμούς. Οι διοργανωτές τόνισαν ότι το ροκ συγκρότημα  The Minds of 99 είναι το πρώτο από την έναρξη της πανδημίας σε ολόκληρη την Ευρώπη που παρουσιάστηκε σε στάδιο χωρίς κανέναν περιορισμό αριθμού θεατών.

Ο Υπουργός Υγείας της χώρας, Μάγκνους Χόινεκε δήλωσε ότι «Τα εμβόλια και οι προσπάθειες όλων των πολιτών για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είναι το θεμέλιο λόγω του οποίου πορευόμαστε τόσο καλά»

Με την σειρά της η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης από τον Ιούνιο εφάρμοσε ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης ως προς τις εξάρσεις του ιού όπου αντί να επιβάλλει περιορισμούς, αύξησε τους εμβολιασμούς και ήλεγχε αυστηρά τις νοσηλείες.

Όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά επικεφαλής επιδημιολόγοι: «Τα κακά νέα είναι ότι η Covid-19 ενδέχεται να μη φύγει ποτέ. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να ζούμε κανονικά με τον ιό στη μέση»

Tην περίοδο του Αυγούστου οι αρχές κατήργησαν κάποιους περιορισμούς, ωστόσο η μετάλλαξη «Δέλτα» βάζει τα σχεδία για περαιτέρω χαλάρωση στο συρτάρι. Την προηγούμενη εβδομάδα οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ενδέχεται να επαναφέρουν ορισμένα μέτρα. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, στο τραπέζι βρίσκεται η αύξηση των τεστ σε εργαζομένους υψηλού κινδύνου.

Μόλις πριν λίγες μέρες η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε τα περισσότερα κρούσματα του τελευταίου έτους, με χαμηλό ωστόσο αριθμό νοσηλευόμενων σε κρίσιμη κατάσταση. Η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών παγκοσμίως, καθώς το 81% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Ταϊλάνδη:  

Στο παράδειγμα των πέντε χωρών που υιοθέτησαν το νέο μοντέλο «συμβίωσης» με τον ιό συμπεριλαμβάνεται και η Ταϊλάνδη.  

Η χώρα, μέσα στον ερχόμενο μήνα, σκοπεύει να ανοίξει  την Μπανγκόκ αλλά και  άλλους δημοφιλείς προορισμούς, καθώς επιθυμεί να ενισχύσει και να προσδώσει περαιτέρω δυναμική στην τουριστική βιομηχανία, παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι υψηλός.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τουρίστες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού και εφόσον περάσουν και τα απαραίτητα τεστ, θα επιτρέπεται να επισκέπτονται την πρωτεύουσα, αλλά και περιοχές όπως η Πατάγια και η Χούα Χιν. Το Πουκέτ άνοιξε την 1η Ιουλίου χωρίς περιορισμούς για τους εμβολιασμένους τουρίστες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ταϊλάνδη κατάφερε να περιορίσει την μετάδοση τον περασμένο χρόνο εξαιτίας  των σκληρών περιορισμών, φέτος όμως οι αριθμοί αυξάνονται. Τα ποσοστά εμβολιασμών βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με γειτονικές χώρες, καθώς μόλις το 18% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 21% μερικώς.

Νότιος Αφρική:

H χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έχει ξεκινήσει και στη Νότιο Αφρική λόγω του ότι τα κρούσματα είναι σε ελεγχόμενο σημείο. Επίσης η χρονική διάρκεια της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας έχει μειωθεί σημαντικά με τις συναθροίσεις να συμβαίνουν κανονικά και με την πώληση αλκοόλ να μην δέχεται περιορισμούς.

Από την επέλαση της πανδημίας, τα μέτρα ήταν εξαιρετικά αυστηρά, ωστόσο οι εμβολιασμοί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι η χώρα έχει πλέον στη διάθεσή της αρκετά εμβόλια ώστε να καλύψουν τον ενήλικο πληθυσμό. Ο πρόεδρος της Ν. Αφρικής τόνισε την Κυριακή πως το τρίτο κύμα δεν έχει τελειώσει και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, ώστε η χώρα να επιστρέψει στην προ πανδημίας εποχή.

Χιλή:

Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η Χιλή σχετικά με την επιτυχημένη εμβολιαστική καμπάνια.

Τα πρόσφατα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας της χώρας, το 87% των πολιτών που μπορούν να εμβολιαστούν το έχουν πραγματοποιήσει ήδη. Η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων έχει ήδη ξεκινήσει στους πλήρως εμβολιασμένους και οι αρχές παράλληλα έδωσαν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας άνω των έξι ετών

Παρά την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι τα σύνορα θα ανοίξουν για ξένους τουρίστες από την 1η Οκτωβρίου, όποτε και ξεκινά η χειμερινή σεζόν του Νοτίου ημισφαιρίου. Οι ξένοι τουρίστες θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις και μπαίνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες μετά την άφιξή τους.

Ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου Τουρισμού δήλωσε, «Το άνοιγμα των συνόρων για τους ξένους τουρίστες αποτελεί σημαντικό βήμα για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας» δίνοντας ανάσα αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News