Lockdown: Τέλος από αύριο - Τα μέτρα που οδηγούν στη ζωή που ξέραμε

Ελλάδα
Lockdown: Τέλος από αύριο - Τα μέτρα που οδηγούν στη ζωή που ξέραμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από μήνες, σημαντικό βήμα στη διαδικασία επανόδου γίνεται αυτήν την εβδομάδα

Αλλάζουν από αύριο Παρασκευή 14 Μαΐου όσα ξέραμε ως τώρα στους περιορισμούς που τηρούνταν λόγω κορωνοϊού.

Έτσι, από αύριο ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας στις 00:30, ενώ καταργούνται τα SMS και οι περιορισμός στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία βρέθηκε χθες και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τα θέματα συντονισμού του έργου της κυβέρνησης, Άκης Σκέρτσος.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως η απαγόρευση κυκλοφορίας θεσπίζεται πλέον μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, γεγονός που σημαίνει ότι η εστίαση θα κλείνει στις 00:15.

Τα SMS για τις μετακινήσεις καταργούνται, όπως καταργείται και ο περιορισμός διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Από αύριο Παρασκευή 14 Μαΐου, εξάλλου, η χώρα μας ανοίγει με ασφάλεια και στον τουρισμό, ενώ επίσης το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τ.μ., χωρίς πλέον το “click in shop” ή το “click away”.

Για λίγο αργότερα μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών (17/5), των θερινών κινηματογράφων (21/5) και των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων (28/5).

Επίσης, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Όλο τον Μάιο, τέλος, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Προϋποθέσεις μετακίνησης

Στην ηπειρωτική Ελλάδα η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση για self tests, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν. Από την άλλη, με κανόνες θα γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά, προκειμένου να διαφυλάσσεται η υγεία των κατοίκων τους, όπως διευκρίνισε αναφορικά με τις προϋποθέσεις των υπερτοπικών μετακινήσεων ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε νησιά θα πρέπει να έχουν:

- Είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση),

- Είτε PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών,

- Είτε βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες).

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Μόλις το 0,3% των εμβολιασμένων έχει νοσήσει

Αναφερόμενος στα self tests, ο κ. Σκέρτσος είπε πως έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 8 εκατ. τεστ ως σήμερα από 2,9 εκατ. πολίτες, ενώ 11.532 συμπολίτες μας έχουν επιβεβαιώσει πως βρέθηκαν θετικοί στον ιό μέσω των self tests.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού κυρίως προς όσους για τους δικούς τους λόγους ακόμη δεν έχουν πάρει αυτή την απόφαση. «Είμαστε κοντά στο επιθυμητό “τείχος ανοσίας”», παρατήρησε, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι τα στοιχεία των εισαγωγών και του μητρώου COVID δείχνουν ότι, από τους 1,3 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως σήμερα, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει.

Τέσσερις λόγοι γιατί ανοίγουμε

Τετραπλή απάντηση στο ερώτημα «πέρυσι ανοίξαμε όταν είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, φέτος γιατί ανοίγουμε με τα κρούσματα τόσο ψηλά;» έδωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, τονίζοντας πως, «πρώτον, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια ενώ φέτος έχουμε. Δεύτερον, με το ζόρι πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας, ενώ φέτος υπερβαίνουμε τα 80.000 και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self tests σε εβδομαδιαία βάση. Τρίτον, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική, ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά. Τέταρτον, πέρυσι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν πιο αδύναμο, ενώ φέτος έχουν προστεθεί εκατοντάδες κλίνες, απλές και ΜΕΘ.

Χάρη σε όλους αυτούς τους παράγοντες λοιπόν, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdowns και ανοίγουμε με ασφάλεια», συμπέρανε ο κ. Σκέρτσος.

Η παρουσίαση για το «πέρασμα στο καλοκαίρι» και την άρση περιορισμών ΕΔΩ

(Φωτογραφία Αρχείου)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News