Πρόεδρος Παιδιάτρων: Κίνδυνος έξαρσης ιώσεων - Να μην ανοίξουν τα σχολεία

Ελλάδα
Πρόεδρος Παιδιάτρων: Κίνδυνος έξαρσης ιώσεων - Να μην ανοίξουν τα σχολεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κώστας Νταλούκας υποστηρίζει ότι το άνοιγμα των σχολείων γίνεται σε μία περίοδο που υπάρχει έξαρση ιώσεων και κρούει τον κώδωνα κινδύνου

Ως ιδιαίτερα επικίνδυνη απόφαση για όσα παιδιά μένουν στο ίδιο σπίτι με ηλικιωμένους και άτομα ευπαθών ομάδων χαρακτηρίζει το άνοιγμα των σχολείων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας.

Όπως επισημαίνει ότι το άνοιγμα σχολείων δεν συνοδεύεται από την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας που συστήνουν διεθνείς οργανισμοί.

Όπως σημειώνει ο Κώστας Νταλούκας, η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, ιδίως αυτή την εποχή, κινείται παντελώς προς λάθος κατεύθυνση, αφού τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι διάφορες ιώσεις του αναπνευστικού βρίσκονται «στο pick» και θεωρείται πολύ πιθανή μία έξαρσή τους από το συγχρωτισμό των παιδιών στο σχολείο.

Το αποτέλεσμα, εξηγεί ο ίδιος, θα είναι να οδηγούνται οι μαθητές στα παιδιατρικά ιατρεία αλλά και στα νοσοκομεία, καθώς πολλά παιδιά που παρουσιάσουν πυρετό, βήχα, διάρροια ή άλλα συμπτώματα ιώσεων. Και φυσικά στη συνέχεια θα πρέπει να κάνουν το τεστ, ώστε να διαπιστωθεί, αν πάσχουν από κορωνοϊό.

«Αν κάποιο παιδί παρουσιάσει πυρετό, βήχα, διάρροια ή άλλα συμπτώματα ίωσης, οι γονείς ή θα το φέρουν σε εμάς, για να το εξετάσουμε ή θα ζητήσουν από εμάς πληροφορίες μέσω τηλεφώνου. Εμείς, αναγκαστικά θα τους συστήσουμε να κάνει το παιδί τεστ για κορονοϊό σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, ώστε να μην πληρώσουν χρήματα.

Το αποτέλεσμα θα είναι στα νοσοκομεία να γίνει "χαμός", αλλά και να κινδυνεύσουν οι συνάδελφοι παιδίατροι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας, είναι ανεμβολίαστοι», τονίζει ο κ. Νταλούκας.

Ανέφικτο το μάθημα με κουβέρτες και ανοιχτά παράθυρα

Ο πρόεδρος των παιδιάτρων μιλώντας στο ethnos.gr ,θεωρεί ως ανέφικτη τη διενέργεια μαθήματος με ανοιχτά παράθυρα και κουβέρτες, όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας και θεωρεί ως πιθανό στην καρδιά του χειμώνα το συγκεκριμένο μέτρο να συμβάλει περαιτέρω στην έξαρση των ιώσεων. Την κατάσταση κάνει ακόμα περισσότερο επικίνδυνη το γεγονός ότι για τις επόμενες ημέρες οι μετεωρολόγοι περιμένουν ραγδαία επιδείνωση του καιρού, με τις θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα να πέφτουν αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

 «Υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί που καθορίζουν τις προδιαγραφές ασφαλείς, τους οποίους εμπιστεύομαι, διότι, δυστυχώς, έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου στην Ελλάδα. Ένας από αυτούς είναι ο CDC των ΗΠΑ, ο οποίος είναι το Κέντρο Λοιμωδών Νόσων της χώρας και αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο τον κόσμο. Ο συγκεκριμένος οργανισμός πέρα από μάσκες και αποστάσεις μιλάει για αραίωση των παιδιών μέσα στις τάξεις και τονίζει ότι τα παιδιά πρέπει να κάθονται με τέτοιον τρόπο, ώστε το ένα να βλέπει την πλάτη του άλλου. Επίσης, προτείνει κάποια παιδιά να μένουν στο σπίτι κάποιες μέρες και να κάνουν τηλεκπαίδευση και τα υπόλοιπα να πηγαίνουν στο σχολείο. Εφόσον αυτά τα μέτρα δεν τηρούνται, είναι απερίσκεπτο που άνοιξαν τα σχολεία», σημειώνει αναφερόμενος στα δημοτικά. «Παράλληλα, είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, σε περίπτωση που τα παιδιά μένουν στο ίδιο σπίτι με ηλικιωμένους και άλλα άτομα ευπαθών ομάδων», τονίζει ο κ. Νταλούκας.

Κατά τον ίδιο, δεν είναι δυνατό να έχει την ίδια αποτελεσματικότητα η εφαρμογή των ίδιων μέτρων ασφαλείας στα σχολεία σε όλες τις περιοχές της χώρας. Έχει μεγάλη σημασία σε ποια περιοχή βρίσκεται το κάθε σχολείο και ποιο είναι το ιικό φορτίο αυτής. 

«Πρακτικές και μέτρα της... γειτονιάς»

Ο κ. Νταλούκας υποστηρίζει ακόμα ότι η ομοσπονδία, από το περασμένο καλοκαίρι, είχε ζητήσει οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι γιατροί αλλά και οι πολίτες, για το ποια μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν, όταν έρθει η περίοδος έξαρσης των ιώσεων του αναπνευστικού, χωρίς, ωστόσο, να πάρει κάποια απάντηση.

«Το ζητήσαμε εγγράφως και ούτε τηλέφωνο δε μας πήρανε. Δυστυχώς, τα μέτρα που έλαβαν για τα σχολεία στηρίχθηκαν σε... πρακτικές της γειτονιάς. Χρησιμοποιώ σκληρό όρο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Πιθανό να υπήρχαν άλλες αδυναμίες, που δεν κατέστησαν εφικτή την εξυπηρέτηση των προτάσεων των σοβαρών φορέων. Από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα είχαμε σχεδόν μηδενικές λοιμώξεις στα παιδιά, επειδή δεν υπήρχε συγχρωτισμός. Τώρα φοβάμαι ότι οι ιοί που δεν μπόρεσαν να εκτονωθούν, με το άνοιγμα των σχολείων  και το συγχρωτισμό θα κάνουν ένα... μπραφ και θα γίνει χαμός, Θα κινδυνεύσουν και συνάδελφοι, οι οποίοι είναι κάποιας ηλικίας και ανεμβολίαστοι και δεν μπορούν, βέβαια, να αρνηθούν την περίθαλψη των παιδιών», επισημαίνει και προσθέτει:«Ζητήσαμε να μπορούμε να συνταγογραφούμε τη διενέργεια τεστ για τον κορονοϊό και πήραμε την απάντηση ότι ''αν γίνει αυτό, πάνε τα μοριακά τεστ''. Έτσι θα στέλνουμε τα παιδιά στα νοσοκομεία για τεστ και θα γίνει σε αυτά... λαϊκό προσκύνημα», τονίζει ο κ. Νταλούκας.

Δυσαρεστημένοι και οι δάσκαλοι

Από την πλευρά του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιάννης Αναγνωσταράς, υποστηρίζει ότι είναι ανεπαρκή τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, τα οποία με εγκύκλιό του επέβαλε να τηρηθούν στα σχολεία το Υπουργείο Παιδείας. «Μας είπαν ότι πρέπει κάθε είκοσι λεπτά να ανοίγουμε τα παράθυρα, ώστε να αερίζεται ο χώρος, να γίνονται εκ περιτροπής διαλείμματα και σε όποια σχολεία είναι εφικτό, τα παιδιά να μπαίνουν από διαφορετικές πόρτες, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Δε μας είπαν τίποτα για εκ περιτροπής βάρδιες και δεν έγινε καμία συζήτηση, αν τα παιδιά μένουν στο ίδιο σπίτι με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», λέει ο κ. Αναγνωσταράς.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News