Άνω – κάτω ολόκληρο το Ρέθυμνο από τα κρούσματα σε Γεράνι και Αμνάτο

Ρέθυμνο
Άνω – κάτω ολόκληρο το Ρέθυμνο από τα κρούσματα σε Γεράνι και Αμνάτο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τριάντα παιδιά στο Γεράνι δεν πήγαν σήμερα σχολείο – «Άφαντος» παραμένει ο ΕΟΔΥ παρά τις εκκλήσεις της Κοινότητας Γερανίου για οδηγίες και μαζικά τεστ

Έκδηλη είναι από την περασμένη Παρασκευή η ανησυχία στην κοινωνία του Ρεθύμνου, οπότε και έγιναν γνωστά τα πρώτα μαζικά κρούσματα κορωνοιού, οκτώ στον αριθμό, που σχετίζονται με το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν στο μικρό χωριό της Αμνάτου (της δημοτικής ενότητας Αρκαδίου), που βρίσκεται στα ανατολικά του δήμου Ρεθύμνου.

Ωστόσο ένα 24ωρο μετά, έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον 7 άτομα μέχρι στιγμής από ένα άλλο χωριό του δήμου Ρεθύμνου και συγκεκριμένα το Γεράνι, βρέθηκαν θετικά στον φονικό ιό. Τα κρούσματα του Γερανίου όμως, δεν σχετίζονται με την περίπτωση της Αμνάτου και συγκεντρωτικά από τα 15 συνολικά (μέχρι στιγμής) κρούσματα από τα δύο χωριά, δύο εξ αυτών νοσηλεύονται στην κλινική Coνid του νοσοκομείου Ρεθύμνου. 

Πιο αναλυτικά, στην εν λόγω κλινική του ιδρύματος νοσηλεύονται (μέχρι και το μεσημέρι) ένας 90χρονος άνδρας από το Γεράνι, ο οποίος είναι σε καλή κατάσταση, μία 96χρονη γυναίκα επίσης από το Γεράνι που βρίσκεται σε καλή κατάσταση, καθώς και μία 40χρονη από το Ρέθυμνο, που δεν φαίνεται -μέχρι στιγμής- να σχετίζεται με τα δύο προαναφερόμενα χωριά και κρούσματα. 

Σημειώνεται ότι και στις δύο περιπτώσεις των ηλικιωμένων από το Γεράνι, οι ίδιοι οι νοσούντες έμαθαν εντελώς τυχαία ότι είναι θετικοί στον ιό, όταν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για άλλα προβλήματα υγείας και τελικά τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν έδειξαν ότι μολύνθηκαν από τον ιό. 

Γεράνι

Στην περίπτωση του Γερανίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας, Ανδρέα Κλαψινό, από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά τα κρούσματα του 90χρονου και της 96χρονης, θορυβήθηκαν έντονα οι κάτοικοι της περιοχής και δη τα μέλη των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα να σπεύσουν μαζικά σε ιδιωτικά εργαστήρια και να υποβληθούν σε μοριακά τεστ για τον κορωνοιό. 

Από τα τεστ αυτά προέκυψαν θετικά στον ιό, 5 συνολικά άτομα που προέρχονται από τις δύο οικογένειες, τα οποία ακολουθώντας τα μέτρα παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, δεδομένου ότι είναι ασυμπτωματικά.

Σήμερα μάλιστα στο δημοτικό σχολείο της περιοχής, περίπου 30 παιδιά δεν πέρασαν καν το κατώφλι του σχολείου τους, καθώς οι γονείς τους προτίμησαν να τα κρατήσουν στο σπίτι, υπό το φόβο τυχόν διασποράς του ιού στην κοινότητα. 

Και μπορεί από το πρωί του Σαββάτου μέχρι και σήμερα, επίσημα η Κοινότητα Γερανίου να ήρθε σε επαφή με τον ΕΟΔΥ (είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω μέιλ), ωστόσο, κανείς (μέχρι και αυτή την ώρα) δεν έδωσε απαντήσεις ή οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει ένα ολόκληρο χωριό, το οποίο έχει κυριευθεί από άγχος και ανησυχία.

«Πρόκειται για μία απαράδεκτη συμπεριφορά», σχολίασε χαρακτηριστικά στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας, Ανδρέας Κλαψινός, ο οποίος ωστόσο έχει καθημερινή επαφή με την Δ/νση Δημόσιας Υγείας Ρεθύμνου και την Διευθύντρια της, Μαρία Καββάλλου, προκειμένου να ενημερώνεται από υπεύθυνα χείλη και να ενημερώνει και εκείνος με την σειρά του τους συγχωριανούς του, για το τι πρέπει να κάνουν.

Δεδομένου λοιπόν ότι ο ΕΟΔΥ δεν έδωσε καμία σημασία στην περίπτωση του Γερανίου και προφανώς μάταια οι κάτοικοι περίμεναν την διεξαγωγή μαζικών τεστ, δεκάδες ήταν οι Γερανιώτες που από το πρωί έσπευσαν σε ιδιωτικά εργαστήρια της πόλης, προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα των σημερινών εργαστηριακών ελέγχων, θα γίνουν γνωστά αύριο το μεσημέρι.

Εξάλλου και ο δήμος Ρεθύμνου προχώρησε τα ξημερώματα στον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των κάδων απορριμμάτων του μεγάλου χωριού, αλλά πέριξ αυτών. 

Χαρακτηριστική είναι εξάλλου η ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην σελίδα της Κοινότητας Γερανίου στο facebook.

«Σας ενημερώνουμε ότι παρά τις αλλεπάλληλες ενημερώσεις μας στον ΕΟΔΥ  και τηλεφωνικά αλλά και μέσω email, με τις όποιες ζητήσαμε να γίνουν τεστ στο χωριό μας και να λάβουμε περαιτέρω οδηγίες,  δυστυχώς δεν έχουμε πάρει ΚΑΜΙΑ  απάντηση ούτε κανένα προγραμματισμένο μαζικό έλεγχο  στο Γεράνι. 

Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ  νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα  κορωνοϊού στο χωριό μας πέραν όσων σας έχουμε ενημερώσει  από την ιστοσελίδα μας από την πρώτη στιγμή . 

Η υγεία όλων των κρουσμάτων του χωριού μας είναι σε πολύ καλή κατάσταση. 

Σας γνωρίζουμε επίσης, ότι σήμερα το πρωί η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ρεθύμνης αφού καθάρισε τους κάδους απορριμμάτων στην συνέχεια τους απολύμανε. 

Παρακαλούμε  να παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι και να τηρούνται από όλους τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται, περιορίζοντας τις μετακινήσεις μας στις απολύτως αναγκαίες. Σας ευχαριστούμε πολύ για την συνεργασία σας».

Αμνάτος

Από την άλλη στην περίπτωση της Αμνάτου, τα οκτώ κρούσματα που βρέθηκαν θετικά στον ιό και τα οποία, λένε οι πληροφορίες πως βρέθηκαν εκεί για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι που είχε στηθεί σε ένα σπίτι με την συμμετοχή περίπου 30 ατόμων, όλα βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ωστόσο και τα 8 προέρχονται από τέσσερις διαφορετικές περιοχές του δήμου Ρεθύμνου από το ανατολικό έως και το δυτικό του άκρο. Σε κάθε περίπτωση, η υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου προχώρησε το πρωί του περασμένου Σαββάτου σε καθαρισμό και απολύμανση όλων των κάδων απορριμμάτων από την περιοχή του Τσεσμέ έως και την Αμνάτο, ενώ σήμερα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας με επικεφαλής της Διευθύντρια κα Καββάλου, επισκέφθηκε το μικρό χωριό, με σκοπό να ενημερώσει πόρτα – πόρτα τους κατοίκους για το τι πρέπει να κάνουν, καθώς οι άνθρωποι είναι ακόμα θορυβημένοι και δεν βγαίνουν ούτε καν στις αυλές των σπιτιών τους.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News