Μενδώνη: «Πολιτιστικό καλοκαίρι» από τις 18 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Πολιτισμός
Μενδώνη: «Πολιτιστικό καλοκαίρι» από τις 18 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκινά στις 18 Ιουλίου το «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Ξεκινά στις 18 Ιουλίου και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου το «πολιτιστικό καλοκαίρι» της Ελλάδας «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Mε τον νέο θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» το υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να «διακτινίσει» τον σύγχρονο πολιτισμό με δράσεις μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους και τους ανοιχτούς χώρους των μουσείων, ενεργοποιώντας τους εποπτευόμενους φορείς του κι εκείνοι με τη σειρά τους τις συνεργασίες από την ελεύθερη αγορά του σύγχρονου πολιτισμού που ίσως πληγεί ακόμα περισσότερο από το φθινόπωρο. Η πρώτη φάση του προγράμματος θα διαρκέσει από τις 18 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου και θα ισχύσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας που επιβάλλει η πανδημία.

Από τις 18 Ιουλίου ο Πολιτισμός επιστρέφει δυναμικά στην Ελλάδα με έναν νέο θεσμό που ήρθε εσπευσμένα λόγω πανδημίας αλλά θα μείνει για πάντα, το «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» όπως ανακοίνωσε η Λίνα Μενδώνη.

Έχοντας πλάι της τον γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον γενικό γραμματέα Γιώργο Διδασκάλου και την Αννα Παναγιωταρέα και σε συνδέσεις τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των εποπτευόμενων φορέων πολιτισμού με εξαίρεση την Κατερίνα Ευαγγελάτου, η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε τις πολυαναμενόμενες δράσεις Πολιτισμού για το καλοκαίρι της πανδημίας.

Τόνισε ότι το 91% των ανθρώπων που θα εργαστούν για αυτές θα προέρχονται από την ελεύθερη αγορά που έχει πληγεί με πρωτοφανή δριμύτητα - 750 καλλιτέχνες, 500 εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων. Η πρεμιέρα του νέου θεσμού με τίτλο «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» θα γίνει από την Εθνική Λυρική Σκηνή στη Ρωμαϊκή Αγορά στις 18 Ιουλίου. Θα συνεχιστούν ως το τέλος Σεπτεμβρίου και θα είναι συνολικά 55 παραγωγές, σε 261 παρουσιάσεις, σε 111 αρχαιολογικούς χώρους και 38 περιφερειακές ενότητες.

Η παρουσίαση συνεχίζεται με τις δράσεις που θα δούμε αναλυτικά, με τη συμμετοχή και του ΕΜΣΤ που θα κάνει παρεμβάσεις εικαστικές σε αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Η πρεμιέρα της Λυρικής θα φέρει στην Ελλάδα την συγκλονιστική διεθνούς φήμης Γεωργιανή μεσόφωνο Ανίτα Ρατσβελισβίλι. Σημειώνουμε ότι όλες οι δράσεις είναι δωρεάν, οι θεατές θα πληρώνουν μόνο το εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο ή τα μουσεία.

Έχει ενδιαφέρον ότι ο νέος θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» θα καθιερωθεί. Μάλιστα από 1η Οκτώβρη ως και τέλος Νοεμβρίου θα ανοίξει μια ειδική πλατφόρμα για την υποβολή σχετικών προτάσεων τις οποίες θα κρίνει μια επταμελής επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν καλλιτεχνικοί διευθυντές εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Εκπλήξεις και νέες προκλήσεις για το Εθνικό Θέατρο

Το Εθνικό Θέατρο, παράλληλα με τις παραστάσεις Πέρσες και Λυσιστράτη που θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου προγραμματίζει τρεις δράσεις που πατάνε σε νέα πεδία για το ελληνικό θέατρο και παρουσιάζουν υψηλές προκλήσεις. Όπως ανακοίνωσε ο Δημήτρης Λιγνάδης θα παρουσιαστεί στα αγγλικά το «Αμάρτημα της Μητρός μου» του Γεώργιου Βιζυηνού (σκηνοθεσία Νατάσα Τριανταφύλλη), μια δράση που ονομάζεται «Αθηναίων Πολιτεία» και περιλαμβάνει κείμενα που δείχνουν πώς οδηγηθήκαμε στη Δημοκρατία μέχρι και τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή (κείμενα Θουκυδίδη, Πλουτάρχου κ.α.. σε σκηνοθεσία Δανάης Ρούσου και Ρένας Κυπριώτη). Η τρίτη δράση που πατά σε παρθένα εδάφη, αφορά κείμενα ξένων περιηγητών σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Βασίλη Παπαβασιλείου. Όλες οι δράσεις του Εθνικού Θεάτρου στο πλαίσιο του νέου θεσμού θα γίνουν με φυσικό φωτισμό και φυσική ακουστική. Μια εμπειρία μέθεξης όπως προδιαγράφεται. Την προσεχή Πέμπτη ο Δημήτρης Λιγνάδης θα κάνει ειδική συνάντηση για να ενημερώσει εκτενώς για τις δράσεις, τις παραστάσεις της Επιδαύρου και τις προκλήσεις του Εθνικού Θεάτρου εν μέσω πανδημίας.

Σαρωτική σε δράσεις και χώρους η Λυρική

H Eθνική Λυρική Σκηνή κατεβαίνει με πλήθος δράσεων και γεωγραφική κάλυψη σημαντική. Οπως δήλωσε ο Γιώργος Κουμεντάκης, θα γίνουν τέσσερα ρεσιτάλ αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη σε 12 αρχαιολογικούς χώρους, ενώ στις 29 Ιουλίου που είναι τα γενέθλιά του θα γίνει μια μεγάλη συναυλία στο Θησείο. Ετσι, σβήνουν και οι φωνές που εδώ και καιρό ακούγονταν ότι η Εθνική Λυρική Σκηνή δεν τιμά όπως του αρμόζει τον Μίκη Θεοδωράκη, αφού αυτή τη στιγμή της πανδημίας γίνεται το έργο του αυτό που θα ηχήσει σε τόσους διαφορετικούς εμβληματικούς χώρους. Επίσης θα γίνει ένα μικρό αφιέρωμα στην οπερέτα και στον Θεόφραστο Σακελλαρίδη που κλείνουν 70 χρόνια από τον θάνατό του, με την παρουσίαση του «Χαλιμά» και του «Θέλω να δω τον πάπα. Ο σπουδαίος διεθνής μας Δημήτρης Πλατανιάς θα δώσει ένα ρεσιτάλ στην Καλαμάτα (ο Πλατανιάς ετοιμάζει και άλλες εκπλήξεις σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), ενώ πρωταγωνιστές της Λυρικής θα τραγουδήσουν σε γκαλά με όπερες από αρχαιόθεμα έργα του λυρικού ρεπερτορίου με τη συμμετοχή των χορωδιών της Λυρικής.

Η έκπληξη είναι ότι η Ρένη Πιττακή θα διαβάσει το «Ημερολόγιο Αθέατου Εγκλεισμού» που έγραψε ο Γιώργος Βέλτσος εν μέσω πανδημίας. Πρόκειται για μια ποιητική συλλογή που θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Περισπωμένη και αποτελεί ένα πυκνό κείμενο που διαπερνά όσα ζήσαμε, ενώ αναδεύονται πίσω από τις λέξεις αξίες και διαπιστώσεις που ξεπερνούν την ίδια την πανδημία. Επίσης η Λυρική θα προβάλλει στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου την αποκατεστημένη ταινία (με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) «Απάχηδες των Αθηνών» του Δημήτρη Γαζιάδη, στο Ολύμπειο το Λύκειο Ελληνίδων θα παρουσιάσει ζευγάρια χορευτών με παραδοσιακές φορεσιές. Δύο δράσεις θα γίνουν με το Θέατρο Τέχνης και 3 παραγωγές (15 παραστάσεις) με το Ίδρυμα Κακογιάννης.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το ορμητικό, σαρωτικό Μπαλέτο της Λυρικής που θα χορέψει σε αρχαιολογικούς χώρους. Κωνσταντίνος Ρήγος, Γιώργος Κοτσιφάκης, Ιωάννου Πορτόλου και Γιάννης Νικολαϊδης, Χρήστος Παπαδόπουλος χορογραφούν για αυτό το μοναδικής αισθητικής θέαμα.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News