Σκέψεις και για νέα δέσμη μέτρων – Δύσκολη η «επανεκκίνηση» της οικονομίας

Ελλάδα
Σκέψεις και για νέα δέσμη μέτρων – Δύσκολη η «επανεκκίνηση» της οικονομίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτοιμη η Κυβέρνηση και για νέες στοχευμένες, περιορισμένες παρεμβάσεις

Ενώ η χθεσινή ημέρα δεν έφερε κανένα νέο θάνατο από κορωνοϊό αλλά μόνο 21 νέα κρούσματα, η κυβέρνηση συνεχίζει να ανακοινώνει - επίσημα ή σε επίπεδο προθέσεων - συνεχώς νέα οικονομικά μέτρα για να απαλυνθούν οι επιπτώσεις από το μακροχρόνιο lockdown αλλά και τη γενικότερη - ζοφερή! - διεθνή οικονομική κατάσταση.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις του δήλωσε ότι εξετάζονται και νέα μέτρα, ως συμπλήρωμα στο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε προχθές.

Αντίστοιχες με τις σημερινές θα είναι οι ωφέλειες για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, αν η επιχείρησή τους δεν ανοίξει τον Μάιο, σύμφωνα με όσα επισήμανε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση αξιολογεί το αίτημα των επαγγελματιών της εστίασης για μείωση του ΦΠΑ στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς και για απαλλαγή τους από ΦΠΑ για προστατευτικές μάσκες. Μάλιστα, δήλωσε ότι μεθαύριο Δευτέρα θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους φορείς. Αναφερόμενος ειδικά στην εστίαση, τόνισε ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί μέσα στον μήνα και μέχρι τότε ισχύουν οι σημερινές πρόνοιες για επιχειρηματίες και εργαζόμενους.

Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να στηριχτούν και οι επιχειρήσεις που ανοίγουν μέσα στον μήνα, σημειώνοντας ότι τις επόμενες δέκα ημέρες θα καταβληθεί η "επιστρεπτέα προκαταβολή" σε 90 χιλιάδες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Σημείωσε ότι το ποσό θα είναι ανάλογο με την απώλεια τζίρου και τον αριθμό εργαζομένων.

Πρώτη κατοικία

Πιο υψηλά ποσοστά κάλυψης δόσης ενήμερων δανείων προανήγγειλε στο νέο σχήμα γέφυρας-προστασίας της πρώτης κατοικίας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Εξήγησε ότι το ποσοστό κάλυψης στην αρχή της περιόδου θα είναι συντριπτικά υψηλό και σταδιακά θα αποκλιμακώνεται ανά τρίμηνο.

Μίλησε για μια δεύτερη ευκαιρία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για βοήθεια στα ευαίσθητα νοικοκυριά, αλλά και για μέτρα που θα βάζουν στη "σέντρα" τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ως το τρίπτυχο του νέου Πτωχευτικού Δικαίου, το οποίο θα λειτουργεί από το 2021.

«Μέσα στον μήνα θα δρομολογήσουμε και τις επόμενες κινήσεις μας», είπε. Εξήγησε πως «για τις αποφάσεις που πρόκειται να λάβουμε κάθε φορά πρέπει να έχουμε εικόνα πόσα "καύσιμα" δίνουμε, πόσα "όπλα" χρησιμοποιούμε, ποια είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και τι πρέπει να έχουμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της κρίσης».

Η εικόνα της πανδημίας

Στους 140 παραμένουν οι νεκροί από τον κορωνοϊό στη χώρα μας, καθώς δεν υπήρξε κανένας νέος καταγεγραμμένος θάνατος το προηγούμενο 24ωρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Εκ των θανόντων οι 37 ήταν γυναίκες (26,4%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία ήταν τα 74 έτη και το 92% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Χθες ανακοινώθηκαν 21 νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.612, εκ των οποίων το 55,5% αφορά άνδρες. Από αυτά, 593 (22,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.291 (49,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τριάντα έξι συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οκτώ (22,2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 88,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Εβδομήντα πέντε ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 77.251 κλινικά δείγματα.

Τα μέτρα για την εργασία:

Με πλαφόν η αναστολή συμβάσεων

Προχθές είχε ανακοινωθεί το νέο πλαίσιο για την προστασία της εργασίας (πρακτικά και των επιχειρήσεων). Συνεχίζεται μεν η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε πληττόμενες επιχειρήσεις ή σε επιχειρήσεις που ανοίγουν από τον τρέχοντα μήνα και έτσι συνεχίζεται και η καταβολή ειδικής αποζημίωσης στους υπό αναστολή εργαζομένους, αλλά τίθεται πλέον ένα ανώτατο πλαφόν. Συγκεκριμένα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι σε αναστολή πάνω από το 60% των συμβάσεων εργασίας μισθωτών μιας επιχείρησης.

Επίσης η αναστολή αυτή δεν μπορεί να ισχύει για πάνω από 30 ημέρες, δηλαδή πέραν της 31ης Μαΐου.

Παράλληλα, τουλάχιστον το 40% των συμβάσεων εργασίας μιας επιχείρησης που ανοίγει ή είναι ανοιχτή αλλά ανήκει σε πληττόμενο κλάδο πρέπει να επανέλθει σε ισχύ το αργότερο σε 15 ημέρες, δηλαδή π.χ. έως τις 15 Μαΐου για πληττόμενες - πλην ανοιχτές - επιχειρήσεις, και έως τις 19 Μαΐου για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου.

Παρατείνεται επίσης η αναστολή σύμβασης εργασίας, μαζί και η καταβολή της ειδικής αποζημίωσης η οποία θα συνεχιστεί και τον Μάιο για όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους.

Παράλληλα, ο Γ. Βρούτσης ανακοίνωσε τη σύσταση μηχανισμού αναπλήρωσης τυχόν απωλειών του εισοδήματος των εργαζομένων. Πρόκειται για μια οριζόντια οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που θα επιστρέψουν στην εργασία τους αλλά πιθανόν σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου.

Με άλλα λόγια, το κράτος θα αναλάβει να καλύψει μέρος μείωσης του μισθού που θα προκύψει για όσους μειωθεί το ωράριο, καθώς επιστρέφουν στην εργασία τους, μετά τη λήξη της αναστολής ισχύος της σύμβασής τους, λόγω του μειωμένου τζίρου των επιχειρήσεων που εργάζονται.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News