Σ.Βαρδάκης: «Το κράτος εμπαίζει τους μακροχρόνια ανέργους αποκλείοντας μεγάλη μερίδα από την οικονομική ενίσχυση»

Απόψεις
Σ.Βαρδάκης: «Το κράτος εμπαίζει τους μακροχρόνια ανέργους αποκλείοντας μεγάλη μερίδα από την οικονομική ενίσχυση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Του Σωκράτη Βαρδάκη - βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

Μετά την ωμή παραδοχή της Διοίκησης του ΟΑΕΔ ότι από την έκτακτη ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων, θα καλυφθούν μόνο το 1/3, δηλαδή μόνο 168.000 άτομα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καλείται να δώσει εξηγήσεις, με κοινή ερώτηση των βουλευτών Ηρακλείου και Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη και Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου και την συνυπογραφή 59 ακόμα βουλευτών.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) με Αριθμ. οικ. 15687/282/2020 (ΦΕΚ 1468/Β/16-4-2020), ορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

Να σημειωθεί ότι για να θεωρείται κάποιος μακροχρόνια άνεργος, θα πρέπει να διαθέτει κάρτα ανεργίας συνεχόμενα για πάνω από 12 μήνες (12 μήνες και 1 ημέρα). Σύμφωνα όμως με την Υπουργική Απόφαση για το έκτακτο βοήθημα των 400 ευρώ, επιδοτούνται όσοι χαρακτηρίστηκαν ως μακροχρόνια άνεργοι από 01/04/2019 έως και 16/04/2020, δηλαδή στην ουσία, όσοι απέκτησαν κάρτα ανεργίας από 01/04/2018 έως 16/04/2019. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι επιδοτούνται μόνο όσοι μέχρι την 16/04/2020 διαθέτουν κάρτα ανεργίας από 12 έως 24,5 μήνες.

Σύμφωνα επίσης με την επίσημη ανακοίνωση του Ο.Α.Ε.Δ., δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι το 1/3 του συνόλου των μακροχρόνια ανέργων, συνεπώς τα υπόλοιπα 2/3 μένουν εκτός της ενίσχυσης, δηλαδή περίπου 336.000 μακροχρόνια άνεργοι.

Σημαντικό να σημειωθεί, είναι ότι όσοι έχουν συνεχόμενη κάρτα ανεργίας για πολλούς μήνες, δε σημαίνει ότι όταν έμειναν άνεργοι δικαιούνταν απαραίτητα και έλαβαν το προβλεπόμενο επίδομα ανεργίας. Δηλαδή, αρκετοί μακροχρόνια άνεργοι δεν έχουν λάβει όλο αυτό το διάστημα καμία οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ και αυτή τη στιγμή αποκλείονται και από το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, οι περισσότεροι μακροχρόνια άνεργοι μένουν εκτός της παροχής, παρά τις αρχικές δηλώσεις της κυβέρνησης για επίδομα που θα αφορά τους μακροχρόνια ανέργους ως οικονομική ενίσχυση στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19).

Επειδή, αρκετοί μακροχρόνια άνεργοι δεν έχουν λάβει όλο αυτό το διάστημα καμία οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ και αυτή τη στιγμή αποκλείονται και από το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πως προτίθεται να παρέμβει, ώστε να συμπεριληφθεί στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ το σύνολο των μακροχρόνια ανέργων και όχι μόνο το 1/3 αυτών, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί μακροχρόνια άνεργοι με συνεχόμενη κάρτα ανεργίας για πολλούς μήνες δεν έχουν λάβει όλο αυτό το διάστημα καμία οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ και αυτή τη στιγμή αποκλείονται και από το έκτακτο επίδομα;

 Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News