Κορωνοϊός: Δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πολιτών προτείνει η Δημοτική Κίνηση «Ηράκλειο 3.7.5»

Ηράκλειο
Κορωνοϊός: Δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πολιτών προτείνει η Δημοτική Κίνηση «Ηράκλειο 3.7.5»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μέτρα αφορούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και αγροτικό κόσμο - Δείτε τη αναφέρει η επιστολή

Δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πολιτών που πλήττονται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού Covid-19, προτείνει η Δημοτική Κίνηση ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5, με επικεφαλή τον Γιάννη Κουράκη, με επιστολή που κατέθεσε την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020 στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γρηγόρη Πασπάτη και η οποία κοινοποιήθηκε στον δήμαρχο κ. Βασίλη Λαμπρινό και στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Τα μέτρα αφορούν τόσο τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όσο και για τον αγροτικό κόσμο, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στους εργαζόμενους που στελεχώνουν τις υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου.

Η Δημοτική Κίνηση ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5 τονίζει πως τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες που επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού στους πολίτες και στην πραγματική οικονομία του Δήμου.

Η επιστολή αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού Covid-19, επέβαλε την αναστολή στη λειτουργία δεκάδων υπηρεσιών, καταστημάτων και δραστηριοτήτων προκειμένου να περιορισθεί η διάδοσή του και να διαφυλαχθεί η Δημόσια Υγεία. Σ’ αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε όλοι μας, πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Για να ανταπεξέλθουν όμως οι πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, θα πρέπει παράλληλα με την Κεντρική Κυβέρνηση και ο Δήμος να τους ενισχύσει με κάθε διαθέσιμο μέσο και τρόπο ώστε να αποφευχθούν δυσμενέστερες καταστάσεις στην κοινωνία και στην οικονομία.

Στο Δήμος μας, τόσο στον αστικό του ιστό, όσο και στις αγροτικές του περιοχές, οι πολίτες βιώνουν δύσκολες συνθήκες. Τεράστιο είναι και το οικονομικό πλήγμα που έχουν υποστεί όσοι ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα σε διάφορους τομείς στο Δήμο μας, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα πολλών επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Επιβάλλεται, με προνοητικότητα, μεθοδικότητα και ρεαλισμό, να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, να παρθούν αποφάσεις και μέτρα προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες που επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού στους πολίτες και στην πραγματική οικονομία του Δήμου.

Στο πλαίσιο αυτό για όσους πλήττονται λόγω των αναγκαίων Εθνικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού προτείνουμε:

  1. Απαλλαγή από την καταβολή των τελών κοινοχρήστων χώρων από την ημερομηνία επιβολής της διακοπής ή του περιορισμού της επαγγελματικής τους δραστηριότητάς και μέχρι την ημερομηνία επανέναρξης του συνόλου των εργασιών τους. Επίσης να εξεταστεί η μείωση των τελών κοινοχρήστων χώρων, από την ημέρα επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να συμβάλουμε στην ομαλή επανεκκίνηση της λειτουργίας τους.
  2. Απαλλαγή από την καταβολή ανταποδοτικών Δημοτικών Τελών (Τέλη Καθαριότητας & Φωτισμού και Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων) για την περίοδο που ισχύουν τα μέτρα αποτροπής της διασποράς του νέου κορωνοιού.
  3. Αναστολή πληρωμών, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις πάσης φύσεως οφειλών προς τον Δήμο, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, για όσο ισχύουν τα μέτρα αποτροπής για τη διασπορά του κορωνοϊού, με ταυτόχρονη αναστολή κάθε διαδικασίας δέσμευσης ΑΦΜ και μη έκδοσης Δημοτικής Ενημερότητας.
  4. Μείωση των Τελών Άρδευσης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
  5. Μείωση στα ενοίκια των δημοτικών επαγγελματικών ακινήτων, που εισπράττει ο Δήμος από τρίτους και πλήττονται από τα μέτρα αποτροπής.
  6. Απαλλαγή καταβολής της οικονομικής συμμετοχής γονέων (τροφείων) στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου κατά το χρονικό διάστημα που αυτοί  παραμένουν κλειστοί, όπως επίσης και των διδάκτρων στα Δημοτικά Ωδεία. Επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης των τροφείων των Βρεφονηπιακών-Παιδικών σταθμών. 
  7. Πέραν της στήριξης με κάθε μέσο και τρόπο στους εργαζομένους του Δήμου, των Δημοτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών, που σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με κίνδυνο την υγεία τους, εργάζονται προσφέροντας υπηρεσίες για την κάλυψη αναγκών των πολιτών, προτείνουμε τη χορήγηση έκτακτου ειδικού επιδόματος.

Ο Δήμος Ηρακλείου πρέπει άμεσα και αποτελεσματικά να σταθεί  δίπλα σε όλους τους πολίτες, τα νοικοκυριά, τους καταστηματάρχες και τις επιχειρήσεις σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Λαμβάνοντας άμεσα κατάλληλα μέτρα μπορούμε να ανακουφίσουμε και να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία του νέου κορωνοϊού Covid-19. Εξάλλου η Ιστορία μας διδάσκει ότι και σε άλλες δύσκολες περιόδους για την Πατρίδα μας όταν πρυτάνευσαν η λογική, η σύνεση, η ευθύνη, η αλληλεγγύη και η αισιοδοξία καταφέραμε να ξεπεράσουμε δυσκολίες και ανυπέρβλητα προβλήματα. Ευχόμαστε η κρίση αυτή να περάσει σύντομα με τις λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις για τους πολίτες και την κοινωνία.

κ. Πρόεδρε,

παρακαλούμε όπως εντάξετε για συζήτηση την πρόταση μας με θέμα «Οικονομικά μέτρα για την ανακούφιση των δημοτών που πλήττονται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού Covid-19», στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου. Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι κινούμενοι σταθερά στα πλαίσια της σύνθεσης και της συναίνεσης  για το καλό της πόλης και των πολιτών, είμαστε βέβαιοι ότι θα κατατεθούν κατά τη διαδικασία της συζήτησης που θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και άλλες προτάσεις, ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να εμπλουτιστούν τα μέτρα.

Για την «Δημοτική Κίνηση ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5.»

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News