Σταύρος Σηφάκης: Ο Ηρακλειώτης γιατρός που απέσπασε βραβείο από την Ελληνική Εταιρεία Εμβρυομητρικής Ιατρικής

Κρήτη
Σταύρος Σηφάκης: Ο Ηρακλειώτης γιατρός που απέσπασε βραβείο από την Ελληνική Εταιρεία Εμβρυομητρικής Ιατρικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ηρακλειώτης γιατρός απέσπασε την τιμητική διάκριση για την εργασία «EA-07 Ελεύθερο εμβρυικό DNA στις 11-13 εβδομάδες κύησης σε φυσιολογικές και παθολογικές κυήσεις»

Το Βραβείο Καλύτερης Ελεύθερης Ανακοίνωσης απένειμε στον Δρ. Σταύρο Σηφάκη, Επιστημονικό Διευθυντή της Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ EUROMEDICA στο Ηράκλειο, η Ελληνική Εταιρεία Εμβρυομητρικής Ιατρικής στο πλαίσιο των εργασιών του 12ου Πανελλήνιου Συνέδρίου της που διεξήχθη από τις 26 έως τις 28 Μαΐου 2023, στα Ιωάννινα.

Στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ε.Ε.Ε.Ι., που αποτελεί την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της Εταιρείας, παρουσιάστηκε η συνέχεια αυτής της προσπάθειας αλλά και όλα τα νεότερα δεδομένα που αφορούν στην Εμβρυομητρική Ιατρική, αποσκοπώντας στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των Μαιευτήρων-Γυναικολόγων, των Νεογνολογων-Παιδιάτρων, των Μαιών/Μαιευτών, καθώς και των Ιατρών όλων των ειδικοτήτων που συνεργάζονται για την ομαλή έκβαση της κύησης, του τοκετού και της προ και μεταγεννητικής περιόδου.

Ο Ηρακλειώτης γιατρός απέσπασε την τιμητική διάκριση για την εργασία «EA-07 Ελεύθερο εμβρυικό DNA στις 11-13 εβδομάδες κύησης σε φυσιολογικές και παθολογικές κυήσεις». Ειδικότερα, η εργασία των κ.κ. Ζ. Κούκου (Σχολή Επιστημών Υγείας, Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο, Θεσσαλονίκη), Ε. Παντερή (Εργαστήριο Τοξικολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη), Ε. Μανωλάκου (Εργαστήριο Γενετικής ATG, Αθήνα και Θεσσαλονίκη), Ι. Παπουλίδη (Εργαστήριο Γενετικής ATG, Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και Σ. Σηφάκη (Κλινική ΜΗΤΕΡΑ EUROMEDICA, Ηράκλειο), συνιστά μία σημαντική μελέτη στο Επιστημονικό Πεδίο της Εμβρυομητρικής Ιατρικής, προκειμένου η επιστημονική κοινότητα να μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στις έγκυες (έμβρυο-μητέρα), αλλά και στις οικογένειές τους.

EA-07 Ελεύθερο εμβρυικό DNA στις 11-13 εβδομάδες κύησης σε φυσιολογικές και παθολογικές κυήσεις

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Το ελεύθερο εμβρυϊκό DNA (cell-free fetal DNA), cffDNA) ως μη επεμβατικό τεστ προγεννητικού ελέγχου είναι ένας προβλεπτικός βιοδείκτης για τον έλεγχο συχνών γενετικών συνδρόμων. Επιπλέον, μεταβολές στα επίπεδα έκφρασης του cffDNA στη μητρική κυκλοφορία έχουν δειχθεί σε καταστάσεις επιπλοκών της κύησης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των μελετών είναι αντικρουόμενα. Η παρούσα μελέτη έχει ως στόχο να διερευνήσει εάν τα επίπεδα του cffDNA συσχετίζονται με ορισμένες συχνές επιπλοκές της κύησης

ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ:. Η ομάδα μελέτης περιλαμβάνει έγκυες γυναίκες που παρουσίασαν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως πρόωρο τοκετό, υπέρταση κύησης, καθυστέρηση ενδομήτριας ανάπτυξης, διαβήτη κύησης, υδράμνιο, ολιγάμνιο, κολπική αιμορραγία και αποκόλληση πλακούντα. Η ομάδα ελέγχου περιλαμβάνει γυναίκες που είχαν φυσιολογική πορεία και έκβαση της εγκυμοσύνης. Δείγματα αίματος ελήφθησαν από συνολικό αριθμό 500 εγκύων γυναικών που βρισκόταν μεταξύ 11-13 εβδομάδων κύησης. Η ενίσχυση, αλληλούχιση και ανάλυση του cffDNA με τη χρήση Next-generation Aneuploidy Test of Panorama-Natera kit. Παράλληλα μετρήθηκε το πάχος της αυχενικής διαφάνειας (ΑΔ) καθώς και τα επίπεδα της PAPP-a και της β-hCG και έγινε μετατροπή των τιμών τους σε MoMs. Πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση σε 494 από τα 500 δείγματα που συλλέχθηκαν με SPSS v.26 (SPSS, Inc. Chicago IL, USA) χρησιμοποιώντας μη παραμετρικές μεθόδους.

AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα επίπεδα έκφρασης των PAPP-A, β-hCG και της ΑΔ (σε MOMs) ήταν στατιστικά σημαντικά διαφορετικά μεταξύ των ομάδων μελέτης και ελέγχου (p=0,005, p<0,001 και p=0,007, αντίστοιχα). Ωστόσο, τα επίπεδα έκφρασης του cffDNA και οι μέσες τιμές MOM δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ αυτών των δύο ομάδων (p=0,687).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες μεταβολές στα επίπεδα του cffDNA την 11η – 13η εβδομάδα σε κυήσεις που στη συνέχεια θα εκδηλώσουν μια σειρά από επιπλοκές. Η προβλεπτική αξία του cffDNA σε παθολογικές καταστάσεις της εγκυμοσύνης απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News