Μπήκαμε στα άδυτα του ΙΤΕ - Επιβράδυνση της γήρανσης σε πειραματόζωα (vid)

Κρήτη
Μπήκαμε στα άδυτα του ΙΤΕ - Επιβράδυνση της γήρανσης σε πειραματόζωα (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αποκρυπτογράφηση της γήρανσης απο το ΙΤΕ - Πώς τα ένζυμα γίνονται η βάση για μια σπουδαία έρευνα

Ο τηλεοπτικός φακός της εκπομπής « Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV βρέθηκε στην καρδιά του εργαστηρίου Νευρογεννετικής και Γήρανσης του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, υπό τη διεύθυνση του κ. Νεκτάριου Ταβερναράκη.

Επιστήμονες ξεκλειδώνουν πολλά μυστικά γύρω από τους μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την γήρανση. Στόχος των ερευνητών είναι η αξιοποίηση των ευρημάτων για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως παραδείγματος χάριν, νευροεκφυλιστικές παθήσεις, μέσω στοχευμένων και εξατομικευμένων θεραπευτικών παρεμβάσεων, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Για να μελετήσουν τους μηχανισμούς της γήρανσης και όχι μόνο, βάζουν στο μικροσκόπιο ένα μικρό σκουλήκι του ενός χιλιοστού μήκους, το οποίο έχει ένα πολύ μικρό χρόνο ζωής. Ο καινοραβδίτης με προσδόκιμο ζωής 15 με 20 μέρες θέτει τις βάσεις των ερευνών, καθώς μέσα από τις παρεμβάσεις των ειδικών, επιμηκύνεται η ζωη του έως και 50 μέρες. Παράλληλα, αποτυπώνεται η εξέλιξη του οργανισμού σε ασθένειες αλλά και στη διατροφή.

Μέσα από αυτή την έρευνα του ινστιτούτου μοριακής βιολογίας και βιοτεχνολογίας, οι επιστήμονες καταφέρνουν να αποκρυπτογραφήσουν την εξέλιξη της γήρανσης, αλλά και τους παράγοντες που είτε την επιταχύνουν είτε την επιβραδύνουν. Μάλιστα, όπως φαίνεται, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της γήρανσης, με τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης να αποτυπώνουν έναν ενοχοποιητικό παράγοντα που επιταχύνει την γήρανση με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του μικροσκοπικού οργανισμού.

Για παράδειγμα, αυτό συνιστά και το συμπέρασμα για ένα ανθρώπινο οργανισμό που με σακχαρώδη διαβήτη φαίνεται να επιταχύνεται η γήρανση, αλλά και να ενοχοποιείται για μια σειρά από προβλήματα υγείας που προκαλούν αρκετές επιπλοκές. Ο τηλεοπτικός φακός της Κρήτη TV περιηγήθηκε στο παγκοσμίου φήμης ινστιτούτο, με την βοήθεια της Μαρίας Μαρκάκη, ειδική επιστήμονα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, στο εργαστήριο Νευρογεννητικής και Γήρανσης, αλλά και της Ειρήνης Λιονάκη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο εργαστήριο Νευρογεννητικής και Γήρανσης του ΙΤΕ.

Παράλληλα, η δημοσιογράφος, Γιωργία Μακάκη και ο εικονολήπτης, Γιάννης Γιαλουράκης, μετά το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, βρέθηκαν και στο δωμάτιο Μικροσκοπίας του Εργαστηρίου, όπου με ειδικά σύγχρονα μηχανήματα, οι επιστήμονες αποκτούν μία καλή εικόνα των κυττάρων σε πραγματικό χρόνο, ενώ σε άλλο δωμάτιο μικροσκοπίας γίνεται η υπερ – ανάλυση!

Επιστήμονες αναλύουν τα κύτταρα, βλέπουν τις πρωτεΐνες και όχι μόνο, με στόχο τη διεξαγωγή συμπερασμάτων για τον ρόλο των γονιδίων, τα οποία ελέγχουν κάποιες διαδικασίες. Βάζουν στο μικροσκόπιο ένα μικρό σκουλήκι, το οποίο είναι διαφανές και που κανείς δεν μπορεί δει με γυμνό μάτι, το οποίο περιέχει 1.000 κύτταρα και παρακολουθούν τις διαδικασίες στο εσωτερικού του σκουληκιού, σε πραγματικό χρόνο.

Η Αγγελική Πασπαράκη, τεχνικός Έρευνας και Lab manager στο εργαστήριο και ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ αναφέρθηκαν στα επιστημονικά επιτεύγματα μέσα από την έρευνα.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το εκτενές ρεπορτάζ της εκπομπής «Ώρα Αιχμής»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News