Διάστημα: Ο Τρωικός... Πόλεμος και η αποστολή «Λούσι» της NASA

Επιστήμη
Διάστημα: Ο Τρωικός... Πόλεμος και η αποστολή «Λούσι» της NASA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησε το ταξίδι της με επιτυχία η νέα φιλόδοξη αποστολή «Λούσι» της NASA, που θα εξερευνήσει για πρώτη φορά τους πολυπληθείς Τρωικούς αστεροειδείς κοντά στον Δία

Τι δουλειά έχει ο Τρωικός Πόλεμος με το διάστημα; Και τι γυρεύει η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, η ΝΑSΑ στη... «γειτονιά» του Δία; Οι απαντήσεις βρίσκονται στη φιλόδοξη, πολυαναμενόμενη και πολλά υποσχόμενη αποστολή «Λούσι» (Lucy), η οποία ξεκίνησε το μακρινό ταξίδι της ως τον γίγαντα πλανήτη που φέρει το όνομα του πατέρα των Θεών, επιχειρώντας να εξερευνήσει μια πολυπληθή ομάδα αστεροειδών που ανακαλεί στη μνήμη την πολιορκία της Τροίας.

Οι Τρωικοί, όπως αποκαλούνται, αστεροειδείς κοντά στον Δία αποτελούνται από δύο μεγάλες ομάδες που έχουν «βαπτιστεί» με ονόματα εμπνευσμένα από την «Ιλιάδα» του Ομήρου. Η πρώτη ομάδα που βρίσκεται πριν τον Δία και η δεύτερη που «εδρεύει» μετά από τον γιγαντιαίο αέριο πλανήτη έχουν παγιδευτεί σε αυτή την αστρική γειτονιά αφενός λόγω της ισχυρής βαρύτητας του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, και αφετέρου από τη βαρύτητα του Ήλιου. Η μία ομάδα αστεροειδών, με επίκεντρο το λεγόμενο σημείο Λαγκράνζ L4 στο διάστημα, φέρει ονόματα Ελλήνων ηρώων του πολέμου της Τροίας και η άλλη, με επίκεντρο το σημείο Λαγκράνζ L5, ονόματα Τρώων.

Ο στόχος της περίπλοκης αυτής αποστολής της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, η οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολλά χρόνια, είναι να εξερευνηθεί η προέλευσή τους και να αναλυθεί η «συμπεριφορά» τους, με δεδομένο και το μεγάλο ενδιαφέρον της ανθρωπότητας για μια πλανητική άμυνα απέναντι στους εν δυνάμει απειλητικούς αστεροειδείς που θα μπορούσαν να βρεθούν σε τροχιά καταστροφικής πρόσκρουσης με τη Γη. Άλλωστε, γι’ αυτόν τον σκοπό εκτοξεύτηκε πρόσφατα και η αποστολή DART της ΝΑSΑ, που προορίζεται να συντριβεί στον Δίμορφο, το μικρό δορυφόρο διαμέτρου 160 μέτρων του αστεροειδούς Δίδυμου, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου 800 μέτρων, τον Σεπτέμβριο του 2022, με στόχο να αλλάξει ελαφριά την πορεία του και να διαπιστωθεί αν το αμυντικό αυτό σχέδιο μπορεί να μπει στο «οπλοστάσιο» της ανθρωπότητας απέναντι στον κίνδυνο των αστεροειδών.

Η πολύπλοκη αποστολή, η οποία προετοιμαζόταν από τη NASA εδώ και χρόνια, και η οποία θα απαιτήσει χειρισμούς υπερβολικά μεγάλης ακρίβειας λόγω των πολλών προγραμματισμένων «ραντεβού» της - περισσότερων από κάθε άλλη διαστημική αποστολή στο παρελθόν - με δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς, ξεκίνησε με την εκτόξευση από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα του πυραύλου «Άτλας 5» της United Launch Alliance (ULA), που μεταφέρει τη «Λούσι». Το σκάφος θα πραγματοποιήσει ένα ταξίδι διάρκειας 12 ετών, στη διάρκεια του οποίου θα περάσει κοντά από οκτώ αστεροειδείς, οι περισσότεροι από τους οποίους θα είναι Τρωικοί. Η διαστημική αυτή «Οδύσσεια», κόστους σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ρίξουν την πρώτη κοντινή ματιά σε αυτούς τους αστεροειδείς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, από το γκρι έως το σκούρο κόκκινο.

Οι αστεροειδείς αυτοί πιστεύεται ότι είναι απομεινάρια που ξέμειναν στο διάστημα μετά τον σχηματισμό του Δία, του Κρόνου και των άλλων μακρινών εξωτερικών πλανητών. Ο αριθμός τους είναι εντυπωσιακός, πάνω από 7.000, και το γεγονός ότι δεν έχουν μελετηθεί ποτέ έως τώρα κάνει την αποστολή ιστορική. Οι αστρονόμοι υποψιάζονται ότι αυτοί θα μπορούσαν να είναι αρκετά διαφορετικοί από τους γνωστότερους και κοντινότερους αστεροειδείς μεταξύ Άρη και Δία, κάτι που θα απαντηθεί με τη βοήθεια της «Λούσι». Η «Λούσι» θα κάνει τον Απρίλιο του 2025 την πρώτη προσέγγιση αστεροειδούς - του «Ντοναλντγιόχανσον» στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία, ενώ τον Αύγουστο 2027 θα προσεγγίσει τον πρώτο τρωικό αστεροειδή, τον «Ευρυβάτη», με τους τέσσερις μικρούς δορυφόρους του. Θα ακολουθήσουν αρκετές ακόμη κοντινές διελεύσεις σε άλλους αστεροειδείς της ίδιας «οικογένειας», με την τελευταία προσέγγιση - στον αστεροειδή «Πάτροκλο» και το μικρότερο ταίρι του - να προγραμματίζεται για τον Μάρτιο του 2033.

Το σκάφος, το οποίο συναρμολογήθηκε στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, διαθέτει δύο μεγάλους ηλιακούς συλλέκτες πλάτους επτά μέτρων ο καθένας και τέσσερα επιστημονικά όργανα για να μελετήσει τη χημική σύνθεση, μάζα, θερμοκρασία και τοπογραφία των αστεροειδών, ενώ παράλληλα θα τους φωτογραφίσει.

Οι συμβολισμοί των ονομάτων - Η «Λούσι», ο «Γιόχανσον» και οι... «Beatles»

Και αν το όνομα της αποστολής σάς προκαλεί εντύπωση, η εξήγηση είναι ακόμα πιο συναρπαστική. Το μήκους περίπου 15 μέτρων σκάφος «βαπτίστηκε» από το όνομα του ομώνυμου πασίγνωστού Αυστραλοπίθηκου ηλικίας 3,2 εκατομμυρίων ετών, που είχε ανακαλυφθεί στην Αιθιοπία το 1974. Τα 40 οστά του σκελετού ενός θηλυκού πιθηκάνθρωπου του είδους Australopithecus afarensis, του πιθηκάνθρωπου που έζησε πριν από 3.000.000 χρόνια στην Ανατολική Αφρική, έγραψαν μια σημαντική σελίδα στην ιστορία της παλαιοανθρωπολογίας, καθώς το είδος θεωρείται βασικός κρίκος στην εξέλιξη του ανθρώπου. Τα απολιθωμένα οστά ανακαλύφθηκε στο Χαντάρ της Αιθιοπίας από τον Αμερικανό παλαιοανθρωπολόγο Ντόναλντ Γιόχανσον, στις 24 Νοεμβρίου 1974, και το θηλυκό είδος του Australopithecus afarensis πήρε το όνομα «Λούσι» από το τραγούδι των “Beatles” “Lucy in the sky with diamonds”, το οποίο συνόδευε τους επιστήμονες κατά τη διάρκεια του τελευταίου σταδίου της ανασκαφής.

Το δε όνομα του «Γιόχανσον» δόθηκε σε έναν από τους αστεροειδείς, τον πρώτο που θα εξερευνήσει η «Λούσι» τον Απρίλιο του 2025.

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News