Facebook και Google «βλέπουν» καλώδια οπτικών ινών και στην Κρήτη

Ελλάδα
Facebook και Google «βλέπουν» καλώδια οπτικών ινών και στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τόσο η Facebook όσο και η Google έχουν αναπτύξει ένα μεγάλο δίκτυο υποθαλάσσσιων καλωδίων - Η αξιοποίηση τους από την ελληνική πλευρά αναμένεται να έχει αναπτυξιακά οφέλη σε περίπτωση που η χώρα μας προστεθεί στις χώρες εκείνες που έμπρακτα θα θέλουν να επενδύσουν σε υποθαλάσσια καλώδια

Έτοιμη είναι η Ελλάδα να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα για την ανάπτυξη υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών έχοντας διερευνήσει σε βάθος τις κοινοπραξίες που η Facebook και η Google έχουν συγκροτήσει.

Τόσο η Facebook όσο και η Google έχουν αναπτύξει ένα μεγάλο δίκτυο υποθαλάσσσιων καλωδίων. Η αξιοποίηση τους από την ελληνική πλευρά αναμένεται να έχει αναπτυξιακά οφέλη σε περίπτωση που η χώρα μας προστεθεί στις χώρες εκείνες που έμπρακτα θα θέλουν να επενδύσουν σε υποθαλάσσια καλώδια.

Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συζητήσεις με την κοινοπραξία που η ιταλική Sparkle έχει δημιουργήσει με την Google μέσω της οποίας εκτιμάται πως σε διάστημα τριών ετών θα αναπτυχθούν δύο υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών τα Blue και Raman για να διασυνδέουν την Ασία με την Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η Sparkle, στόχος είναι μέχρι το 2024 το καλώδιο με την ονομασία Blue Submarine Cable να ξεκινά από το Ισραήλ και να διασυνδέει την Ελλάδα, την Ιταλία και την Γαλλία ενώ το Raman Submarine Cable να συνδέει την Ιορδανία με τη Σαουδική Αραβία, το Τζιμπουτί, το Ομάν και την Ινδία.

Στο Blue Submarine Cable θα ενταχθεί και το υποθαλάσσιο καλώδιο BlueMed το οποίο είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει η Sparkle ήδη από το 2019 με στόχο να συνδέει την Ιορδανία με τις Γαλλία, Ελλάδα (Κρήτη) και Ιταλία καθώς και με τις Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Τουρκία Κύπρο και άλλες.

Αξίζει να αναφερθεί πως η ιταλική Sparkle είναι η εταιρεία εκείνη που κατασκεύασε το πρώτο υπερατλαντικό καλώδιο στη Νότια Αμερική, το 1925 και σήμερα διαθέτει ένα από τα πιο μεγάλα υποθαλάσσια καλωδιακά δίκτυα στον κόσμο τα οποία έχει αναπτύξει είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με άλλες κοινοπραξίες. Στην περίπτωση της χώρα μας μάλιστα η εταιρεία στεγάζει εδώ και καιρό τρία Data Center, δύο στην περιοχή της Αττικής (Μεταμόρφωση και Κορωπί) κι ένα στο νομό Χανίων στην Κρήτη.

Το ελληνικό ωστόσο υπουργείο βρίσκεται σε διερευνητικές επαφές και με τις κοινοπραξίες στις οποίες έχει συμμετάσχει η η Facebook μαζί με τις China Mobile International, MTN GlobalConnect, Orange, stc, Telecom Egypt, Vodafone and WIOCC. Εφόσον οι συζητήσεις ευδοκιμήσουν, η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στο υποθαλάσσιο καλώδιο Africa 2 , το οποίο και κατασκευάζει το κοινωνικό δίκτυο με στόχο να ενώσει την Αφρική με την Ευρώπη. Το συγκεκριμένο καλώδιο υπολογίζεται να έχει μήκος 37000 χλμ., το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα καλώδια παγκοσμίως και στον μέχρι τώρα σχεδιασμό του οι ευρωπαϊκές συνδέσεις που περιλαμβάνει αφορούν την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Γαλλία και την Ιταλία.

Όσον αφορά τις προαναφερθείσες συζητήσεις ένα νέο καλώδιο οπτικών ινών ετοιμάζεται να ποντιστεί στο Ιόνιο Πέλαγος από την ανεξάρτητη πλατφόρμα υποδομής οπτικών ινών Islalink, που ανήκει στη Fiera Infrastructure και την Elettra, θυγατρική κατά 100% της Orange. Το εν λόγω υποβρύχιο καλώδιο θα συνδέει την παραθαλάσσια ιταλική πόλη Crotone με την Πρέβεζα, θα φέρει την ονομασία ΙONIAN και αναμένεται να είναι έτοιμο τον Νοέμβριο του 2022. Το μήκος του θα είναι 330 χλμ και η υποβρύχια υποδομή θα συμπληρωθεί από δύο επίγειους δακτυλίους οπτικών ινών που θα συνδέουν το σύστημα με τις πόλεις του Μιλάνου και της Ρώμης στην Ιταλία, αλλά και της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα.

Το IONIAN θα είναι εφοδιασμένο με 24 ζεύγη οπτικών ινών τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν δυνητικά από πολλαπλούς συμβατούς παρόχους και διαφέρει αρκετά από τα ήδη υπάρχοντα καλώδια σε Αδριατική και Μεσόγειο αφού, όπως είχε δηλώσει εκπρόσωπος της εταιρείας πρόσφατα, το 75% αυτού θα είναι τοποθετημένο στην επιφάνεια του βυθού, κάτω δηλαδή από τα 1.000 μέτρα, ώστε να προστατεύεται από οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα που θα μπορούσε να δημιουργήσει προσκόμματα στη λειτουργία του.

Στόχος είναι να στηριχθούν υπερ- ευζωνικές υπηρεσίες στη χώρα μας ώστε οι δύο μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, να αποτελέσουν περιφερειακούς κόμβους για υπηρεσίες cloud, περιεχομένου και τηλεπικοινωνιών. Σε αυτό το πλαίσιο δε, το Ionian θα διακινεί και τα δεδομένα του υπό κατασκευή data center, Athens 3 της Lamda Hellix.

Να υπενθυμίσουμε ότι το βασικότερο καλώδιο που έχει ποντιστεί στις ελληνικές θάλασσες είναι το MedNautilus, το οποίο είχε ενεργοποιήσει η Sparkle τον Νοέμβριο του 2001. Το καλώδιο είναι μήκους 7.000 χιλιομέτρων και δεδομένης της διάρκειας ζωής των υποθαλάσσιων καλωδίων αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό έως και τα τέλη του 2026.

Αντίστοιχα και η OTEGLOBE, το όχημα του Ομίλου ΟΤΕ για την παροχή διεθνών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε παρόχους τηλεφωνίας και πολυεθνικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελεί έναν δραστήριο παίκτη υποθαλάσσιων καλωδιακών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Ευρώπη την οποία και διασυνδέει με την Ασία.

Η εταιρεία το 2017 είχε φέρει στην Ελλάδα το νέο διεθνές υποθαλάσσιο καλώδιο AsiaAfricaEurope–1 (AAE-1) το οποίο κατασκεύασε σε κοινοπραξία με δεκαεννέα από τους μεγαλύτερους παρόχους τηλεπικοινωνιών στον κόσμο. Το υποθαλάσσιο καλώδιο AAE-1 ενώνει τη χώρα μας με τα μεγάλα επιχειρηματικά κέντρα της Ασίας. Επιπλέον στο Ιόνιο η εταιρεία είχε ποντίσει ήδη από το 2004 ένα άλλο υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 700 χλμ, το οποίο ενώνει την Κέρκυρα με το Μπάρι της Ιταλίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News