Καινοτομία

NASA: Τα πρώτα δείγματα από τον Άρη μαρτυρούν ύπαρξη νερού στο παρελθόν (βίντεο)

Τα δύο πρώτα πέτρινα δείγματα συνέλεξε και ανέλυσε η NASA από τον πλανήτη Άρη

Τα πρώτα δύο πέτρινα δείγματα -τα πρώτα από άλλο πλανήτη- που συνέλλεξε στον Άρη φέρουν ενδείξεις. Επιβεβαιώνονται έτσι οι εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι ο κρατήρας όπου βρίσκεται το ρόβερ,.

Τα πρώτα πέτρινα δείγματα που έχουν συλλεχθεί στην ιστορία της ανθρωπότητας από τον πλανήτη Άρη -αλλά και γενικά από άλλο πλανήτη, «μαρτυρούν» την μακρόχρονη έκθεσή τους σε νερό, στο μακρινό παρελθόν. Τα πέτρινα δείγματα συνέλεξε το ρομποτικό ρόβερ Perseverance (Επιμονή) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), στις 6 και 8 Σεπτεμβρίου, ανοίγοντας τρύπες με το τρυπάνι του στον «κόκκινο» πλανήτη. Το Perseverance, είναι τοποθετημένο άνωθεν του κρατήρα Jezero, για τον οποίο οι ειδικοί επιστήμονες είχαν εκτιμήσει ότι κάποτε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, είχε μια μεγάλη λίμνη νερού, εκτιμήσεις, που, πλέον, επιβεβαιώθηκαν.

Τα πρώτα πετρώματα από όπου ελήφθησαν τα δείγματα, είναι βασαλτικά στη σύνθεση τους και αποτελούν πιθανώς προϊόν ροών ηφαιστειακής λάβας του παρελθόντος. Η παρουσία αλάτων στα πετρώματα «μαρτυρά» ότι κάποτε ήσαν εκτεθειμένα σε νερό, όπως δήλωσε η επιστήμονας της NASA Τζούλια Γκόρεβα.

Η NASA γνώριζε ότι κάποτε υπήρχε νερό στον περιοχή αυτή του Άρη, αλλά όχι για πόσο καιρό. Τώρα πια φαίνεται πως το νερό υπήρχε για μεγάλο χρονικό διάστημα, επί δεκάδες χιλιάδες ή ακόμη και εκατομμύρια χρόνια.

«Φαίνεται πως τα πρώτα μας πέτρινα δείγματα αποκαλύπτουν ένα δυνητικά φιλόξενο για ζωή βιώσιμο περιβάλλον. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση ότι το νερό υπήρχε εκεί για τόσο μεγάλο διάστημα», ανέφερε ο επιστήμονας Κεν Φάρλεϊ του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA.

Τα δύο δείγματα με τις γαλλικές ονομασίες «Montdenier» και «Montagnac» - μεγέθους το καθένα όσο ένα δάκτυλο περίπου - έχουν πλέον σφραγιστεί και αποθηκευτεί μέσα σε κυλίνδρους από τιτάνιο στο κάτω μέρος του ρόβερ. Αφού προστεθούν και δεκάδες άλλα δείγματα στο μέλλον, θα επιχειρηθεί η αποστολή τους στη Γη, πιθανώς το 2031, έτσι ώστε να αναλυθούν εξονυχιστικά, μεταξύ άλλων για εύρεση ιχνών αρχαίας μικροβιακής αρειανής ζωής.

Η εξερεύνηση του κρατήρα Jezero θα συνεχιστεί για περίπου δύο γήινα χρόνια. Ο επόμενος στόχος του ρόβερ για τρύπημα είναι σε απόσταση 200 μέτρων η περιοχή «South Seitah», που είναι καλυμμένη με αμμόλοφους και βράχους.

Το ρόβερ έχει ήδη διανύσει από τις 18 Φεβρουαρίου του 2021 –ημερομηνία εγκατάστασής του- περίπου 2,2 χιλιόμετρα, με τη βοήθεια του μικρού ρομποτικού ελικοπτέρου Ingenuity, το οποίο είναι και το πρώτο μηχάνημα τύπου ελικόπτερο που έχει πετάξει σε άλλο πλανήτη.

 

https://www.youtube.com/watch?v=IMyuOBexwE0&t=597s

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια