ΕΛΣΤΑΤ: Τι έψαξαν οι Έλληνες στο ίντερνετ το 2020

Ελλάδα
ΕΛΣΤΑΤ: Τι έψαξαν οι Έλληνες στο ίντερνετ το 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «καθρέφτης» των διαδικτυακών δραστηριοτήτων στη χώρα μας και την υπόλοιπη Ευρώπη για το 2020

Εκτός από τις διαδικτυακές αγορές που φυσικά είχαν την τιμητική τους μέσα στο 2020, οι Έλληνες - όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι - αξιοποίησαν τα μέγιστα το ίντερνετ, κυρίως για αναζήτηση πληροφοριών για αγαθά και υπηρεσίες κατά 69%, ενημέρωση από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες κατά 69%, λήψη και αποστολή e-mail κατά 59% και συμμετοχή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter κ.ά.), επίσης σε ποσοστό 59%.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, πολύ μεγάλη ήταν πλέον η χρήση του διαδικτύου για την ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω των διαφόρων εφαρμογών (Messenger, Viber κ.ά.) και όχι μέσω των κλασικών SMS, ενώ την τιμητική τους είχαν την πρώτη χρονιά της πανδημίας οι κλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των βιντεοκλήσεων, με το 57% του πληθυσμού να χρησιμοποιεί το ίντερνετ για αυτό τον σκοπό. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 ήταν 51% και το 2018 πολύ χαμηλότερο, 44%. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στην ηλικιακή ομάδα 65-74 ετών το ποσοστό είναι αρκετά σημαντικό, 17%, καθώς η βιντεοκλήση χρησιμοποιήθηκε ευρέως για να έρθουν σε επαφή οι γονείς με παιδιά και εγγόνια, μιας και τα lockdowns τούς κρατούσαν μακριά.

Ο εγκλεισμός στο σπίτι, σε συνδυασμό με τα κλειστά για πολλούς μήνες θέατρα και σινεμά, έκανε επίσης σχεδόν απαραίτητο συστατικό της καθημερινότητας τις πλατφόρμες τύπου Netflix. Από την άλλη, το γεγονός ότι ο κορωνοϊός εισέβαλε στη ζωή μας είχε ως συνέπεια μεγάλο μέρος του πληθυσμού να αναζητεί ιατρικές πληροφορίες στο ίντερνετ σε ποσοστό 52%.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Δανοί ήταν εκείνοι που μέσα στο 2020 χρησιμοποίησαν περισσότερο το διαδίκτυο για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε ποσοστό 96%, με τον μέσο όρο στην Ε.Ε. στο 74%, όπως επίσης για την αναζήτηση πληροφοριών που αφορούσαν σε αγαθά και υπηρεσίες (90% με ευρωπαϊκό μέσο όρο το 69%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα αντίστοιχα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία με 40 και 46% αντίστοιχα. Οι Φιλανδοί ήταν πρωταθλητές στην ανάγνωση της ειδησεογραφίας με 90% αλλά και στην αναζήτηση πληροφοριών υγείας μέσω διαδικτύου σε ποσοστό 77%, με τα χαμηλότερα ποσοστά εκείνα στη Ρουμανία, 37 και 28% αντίστοιχα, και τον μέσο όρο στην Ε.Ε. 65% και 55% αντίστοιχα.

Όσον αφορά στα κοινωνικά δίκτυα, και πάλι οι Δανοί ήταν πρώτοι με 85%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν 56% και το χαμηλότερο ποσοστό στο Βέλγιο με 54%. Οι Δανοί είχαν την πρωτιά και στις διαδικτυακές μαθησιακές δραστηριότητες με 49% και χαμηλότερο ποσοστό ήταν εκείνο της Ρουμανίας (10%), με ευρωπαϊκό μέσο όρο το 26%. Οι Δανοί ήταν πρωταθλητές όμως και στις τραπεζικές συναλλαγές με 94% (μέσος όρος στην Ε.Ε. 57% και χαμηλότερη επίδοση στη Ρουμανία με 12%), καθώς και στην ακρόαση μουσικής με 75% (μέσος όρος στην Ε.Ε. 56% και χαμηλότερο στη Ρουμανία με 34%).

Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι, όσον αφορά στη χρήση του ίντερνετ για τηλεφωνικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις, την πρωτιά είχαν οι Κύπριοι με 85%, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Τσεχία με 45% και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος “κλείδωσε” στο 60%.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News