Καινοτομία

«MARINOMICA»: Η παλίρροια στον υπολογιστή σας - Η εξέλιξη του φαινομένου με ένα κλικ

Παρακολούθηση του πρόσφατου φαινομένου που έγινε αισθητό στη Μεσόγειο από το ΙΤΕ

Τα νερά τραβήχτηκαν στην Αμμουδάρα και οι φήμες οργίασαν για τα αίτια έως ότου η επιστήμη βάλει τα πράγματα στη θέση τους

H πρόσφατη παλίρροια (άμπωτη) που παρατηρήθηκε στις παραλίες τις Κρήτης εύλογα προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού, σε κάποιες περιπτώσεις και την ανησυχία για κάποιο δυσάρεστο επακόλουθο. Όμως ήταν απλά ένα τοπικό φαινόμενο; Ποιες περιοχές επηρεάζει περισσότερο; Πώς εξελίσσεται χρονικά;

Τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου μάς τη δίνει η πλατφόρμα "MARINOMICA" (http://odysseaplatform.eu/) που δημιουργήθηκε μέσω του ευρωπαϊκού έργου "H2020 ODYSSEA", στην εκτέλεση του οποίου συμμετέχει το Εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) με επικεφαλής τον κ. Νίκο Καμπάνη.

Η πλατφόρμα ωκεανογραφικής παρατήρησης και πρόγνωσης "MARINOMICA" φιλοξενεί μια διευρυμένη βάση ωκεανογραφικών δεδομένων από παρατηρήσεις και προγνώσεις, συμβατή με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές βάσεις όπως αυτή των θαλάσσιων υπηρεσιών του "Copernicus" (https://www.copernicus.eu/el) που αποτελεί ένα επιχειρησιακό σύνολο ωκεανογραφικών προγνωστικών μοντέλων, φιλικών προς τον χρήστη. Συνδέεται επίσης με 8 παρατηρητήρια γύρω από τις ακτές, στις βόρειες από το λιμάνι της Βαλένθια μέχρι την Καβάλα, και στις νότιες από το Μαρόκο μέχρι την Αίγυπτο, τα οποία σε πραγματικό χρόνο συλλέγουν επιτόπιες ωκεανογραφικές μετρήσεις.

Το έργο "ODYSSEA" συντονίζεται από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η "MARINOMICA" παρέχει προβλέψεις για την εξέλιξη της παλίρροιας, καθώς και οπτικό υλικό από την περιοχή της Μεσογείου όπως την εικονιζόμενη που λήφθηκε στις 6/3.

Η ένταση των χρωμάτων της μπάρας από πάνω προς τα κάτω δίνει και την ένταση της άμπωτης στην περιοχή, με τον παλιρροιογράφο στο Θρακικό Πέλαγος να μετρά περί τα 45 εκ. πτώση, και γενικά περί τα 40 εκ. στις βόρειες και περί τα 20-25 στις νότιες ακτές της Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι το φαινόμενο ήταν έντονο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και στην Κρήτη, ειδικά στην παραλία της Αμμουδάρας στο Ηράκλειο, προκαλώντας πολλές συζητήσεις αλλά και φήμες που συνέδεαν το φαινόμενο με το ενδεχόμενο επικείμενου σεισμού έως ότου οι επιστήμονες βάλουν τα πράγματα στη θέση τους και η σχετική φημολογία σταματήσει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια