SOS από τον ιστορικό Ναό Αγίου Νικολάου Σπλάντζιας - Κίνδυνος κατάρρευσης του καμπαναριού

Χανιά
SOS από τον ιστορικό Ναό Αγίου Νικολάου Σπλάντζιας - Κίνδυνος κατάρρευσης του καμπαναριού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με κατάρρευση απειλείται το καμπαναριό του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στη Σπλάντζια, του μοναδικού στη χώρα που έχει και μιναρέ

Κομμάτι της ιστορίας της πόλης των Χανίων, κατέχοντας την πρωτοτυπία να δεσπόζει δίπλα του τούρκικος Μιναρές, ο ιερός ναός Αγίου Νικολάου της Σπλάντζιας,  κινδυνεύει να μείνει χωρίς καμπαναριό.

Η φθορά είχε αρχίσει αρκετά χρόνια πριν όμως η πτώση ενός κεραυνού το 2019 ήρθε να προκαλέσει νέα προβλήματα στο καμπαναριό.

«Υπήρχε και πιο πριν φθορά. Αλλά αντιμετωπιζόταν. Από τον κεραυνό και μετά άρχισε να έχει μεγαλύτερα προβλήματα», αναφέρει ο πατήρ Δημήτριος Λιόλιος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.

Για την ασφάλεια των διερχόμενων, ο δήμος Χανίων τοποθέτησε σκαλωσιά. Το Πολυτεχνείο Κρήτης είχε εκφράσει τη βούληση του να συμβάλει στη μελέτη αποκατάστασης του καμπαναριού ωστόσο οι εξελίξεις με την πανδημία διέκοψαν κάθε προσπάθεια.

«Λόγω αυτών των καταστάσεων εμείς δε μπορούμε μόνοι μας να το αποκαταστήσουμε. Ότι μπορούν κι αυτοί να μας βοηθήσουν…», τονίζει παράλληλα ο πατήρ Δημήτριος Λιόλιος.

Χτισμένος το 1320 από την αδελφότητα του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών του Χάνδακα μετά την κατάκτηση των Χανίων από τους Οθωμανούς το 1645, ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου μετατράπηκε σε τζαμί (Χιουγκάρ Τζαμισί - Τζαμί του Ηγεμόνα), οπότε και ανεγέρθηκε στη νοτιοδυτική γωνία εντυπωσιακός μιναρές.

Ήταν το κεντρικό τζαμί της πόλης. Το 1918 μετατράπηκε σε ορθόδοξο ναό προς τιμή του Αγίου Νικολάου. Είναι ο μοναδικός ναός στην Ελλάδα που έχει καμπαναριό και μιναρέ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News