Sir W. Arthur Lewis: Η Google τιμάει με Doodle τον σπουδαίο οικονομολόγο

Κόσμος
Sir W. Arthur Lewis: Η Google τιμάει με Doodle τον σπουδαίο οικονομολόγο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 1979 μοιράστηκε στο Νόμπελ με τον Θίοντορ Σουτλς. Σ

Sir W. Arthur Lewis (Σερ Άρθουρ Λιούις): Τον βραβευμένο με Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών Sir W. Arthur Lewis, τιμά σήμερα 10 Δεκεμβρίου, η Google με το Doodle που έχει σχεδιάσει η καλλιτέχνιδα Καμίλα Ρου.

Σαν σήμερα, το 1979, είχε απονεμηθεί στον Sir W. Arthur Lewis, το κορυφαίο επιστημονικό βραβείο για την πρωτοποριακή εργασία του για τη μοντελοποίηση των οικονομικών δυνάμεων που επηρεάζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Σερ Άρθουρ Λιούις, ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά του Τζορτζ και της Ίντα Λιούις.

Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν επτά ετών και τον μεγάλωσε η μητέρα του.

Ο Λιούις ήταν χαρισματικός μαθητής και είχε προαχθεί δύο τάξεις.

Τελείωσε το σχολείο στα 14 και άρχισε να εργάζεται ως υπάλληλος ενώ περίμενε να δώσει εξετάσεις για να μπει στο πανεπιστήμιο.

Αρχικά ήθελε να γίνει μηχανικός, ωστόσο άλλαξε γνώμη και προσανατολισμό και ασχολήθηκε με τα οικονομικά γιατί κατάλαβε πως κανείς δεν θα προσλάμβανε μαύρο μηχανικό στις εταιρείες που υπήρχαν στις Βρετανικές Αποικίες.

Σε ηλικία 18 ετών κέρδισε υποτροφία για το LSE στο Λονδίνο και έγινε ο πρώτος μαύρος που σπούδασε στο φημισμένο οικονομικό πανεπιστήμιο. Η πορεία του ήταν εξαιρετική. Εργάστηκε μάλιστα στο LSE μέχρι το 1948. Μια χρονιά πριν είχε παντρευτεί την Γκλάντις Τζέικομπς με την οποία απέκτησε δύο κόρες.

Το 1963 έγινε ιππότης από τη βασίλισσα της Αγγλίας και την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται στο Πρίνστον στις ΗΠΑ. Εκεί εργάστηκε δύο δεκαετίες, μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1983.

Το Νόμπελ

Το 1979 μοιράστηκε στο Νόμπελ με τον Θίοντορ Σουτλς. Συγκεκριμένα τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ στις Οικονομικές Επιστήμες για την πρωτοποριακή εργασία του αναφορικά με τη μοντελοποίηση των οικονομικών δυνάμεων που επηρεάζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι απόψεις του είχαν μεγάλη απήχηση σε αρκετές πρώην αποικίες, οι οποίες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν ξεκινήσει τον αγώνα για την ανεξαρτησία τους από τα ευρωπαϊκά κράτη.

Είχε διπλή υπηκοότητα, βρετανική και από την Αγία Λουκία στις Μικρές Αντίλλες.

Ο Sir William Arthur Lewis υπήρξε οικονομικός σύμβουλος σε χώρες της Αφρικής και της Καραϊβικής, όπως Νιγηρία, Γκάνα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Τζαμάικα και Μπαρμπάντος.

newsbomb

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News