Καινοτομία

Ο πιο λεπτομερής 3D χάρτης του Γαλαξία μας!

Ο πιο ολοκληρωμένος κατάλογος σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων άστρων

Τον πιο ολοκληρωμένο μέχρι σήμερα κατάλογο σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων άστρων του γαλαξία μας, με βάση στοιχεία του διαστημικού τηλεσκοπίου “Gaia” (“Γαία”) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη μια διεθνής ομάδα αστρονόμων.

Πρόκειται για τον πιο λεπτομερή τρισδιάστατο “Άτλαντα” του γαλαξία μας που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα!

Τα νέα στοιχεία περιλαμβάνουν μετρήσεις των θέσεων των άστρων, των κινήσεών τους, της φωτεινότητας και των χρωμάτων τους. Επίσης για πρώτη φορά υπάρχουν οπτικές μετρήσεις της επιτάχυνσης του ηλιακού συστήματός μας, κάτι που θα βοηθήσει στη μέτρηση της μάζας του γαλαξία μας. Επίσης οι επιστήμονες θα ρίξουν περισσότερο φως στην καταγωγή του ηλιακού μας συστήματος και στην ταχύτητα επέκτασης του σύμπαντος. Η Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία της Βρετανίας παρουσίασε τον νέο “χάρτη” σε διαδικτυακή ενημέρωση και συνέντευξη Τύπου.

Το δορυφορικό παρατηρητήριο “Gaia”, το οποίο είναι διάδοχος του προηγούμενου δορυφόρου “Hipparcos” (“Ίππαρχος”) της περιόδου 1989-1993, και περιλαμβάνει δύο τηλεσκόπια, εκτοξεύτηκε το 2013. Βρίσκεται σε τροχιά στο λεγόμενο σημείο “Λαγκράνζ 2” (L2), σε απόσταση περίπου 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρου από τη Γη, στην αντίθετη κατεύθυνση από τον Ήλιο.

Έως τώρα το τηλεσκόπιο είχε υπολογίσει τις θέσεις 1,6 δισεκατομμυρίων άστρων, ενώ πλέον έφτασε σχεδόν τα δύο δισεκατομμύρια, με τις νέες θέσεις να είναι πολύ πιο ακριβείς από τις προηγούμενες.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια